Provjerite kako se kreću cijene kuća i koliko se razlikuju od cijena stanova

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su, u usporedbi sa stanovima, u većini gradova kuće jeftinije, ali ujedno i slabije tražene.
Razlika u cijenama kvadrata stanova i kuća u travnju je na oglasniku za nekretnine Crozilla.com bila veća od 21 posto. No, pritom valja računati kako cijena kvadratnog metra stana uglavnom uključuje tek stambeni prostor, dok cijena kuće obično uključuje i cijenu zemljišta i drugih objekata koji se na njemu nalaze.

Zagreb, Osijek, Poreč, Zadar i Pula gradovi su u kojima se tijekom travnja na oglasniku Crozilla.com najviše pretraživala ponuda kuća za prodaju. Kada je riječ o potencijalnim kupcima iz inozemstva, oni su u najvećem broju pretraživali objekte na moru, a posebno na području Vira, Poreča, Zadra, Krka, Opatije i Crikvenice.

Cijene kuća više no posljednjih nekoliko godina

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su travanjske cijene kuća zabilježile nešto više vrijednosti nego u istom mjesecu prijašnjih godina. Na godišnjoj su razini porasle za 2,8 posto, dok su u odnosu na travanj 2016. i 2017. godine porasle za oko 6 posto.

cijene-kuca-stan-crozilla-nekretnine
Dubrovnik je i u travnju ostao grad s najvišim cijenama, a kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, oglašavan je po 4050 eura što je 3,4 posto više no lani. Dubrovnik, s razlikom od 7,3 posto, i Poreč s 0,9 posto – jedini su gradovi u kojima su na oglasniku Crozilla.com kuće skuplje od stanova. U Poreču su cijene kuća bile za 4,6 posto više od lanjskih pa se prosječna vrijednost tamošnjih kvadrata popela na 1966 eura.

Visinom cijena kuća među istaknutijim se gradovima nalazi i Split. Tamošnje su cijene na godišnjoj razini porasle za 7,7 posto, a za kvadratni se metar u prosjeku tražio 2471 euro što je gotovo 16 posto jeftinije od stanova.
Prosječna oglašavana cijena kuće u Opatiji lani je bila 1,3 posto viša od trenutnih 2198 eura za kvadratni metar, što je, u usporedbi sa stanovima preko 28 posto manje.
Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com u Zadru su cijene kuća bile 1,1 posto niže od lanjskih, pa se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1660 eura. Navedeni je iznos 25 posto manji od cijene tamošnjih stanova, a tolika je razlika u travnju zabilježena i u Senju u kojem se za kvadrat kuće u prosjeku tražilo 1198 eura – što je tek 0,6 posto više no lani.
Gotovo 26 posto jeftiniji od stanova, bili su kvadrati šibenskih kuća čije su prosječne travanjske vrijednosti na Crozilla.com oglašavane po 1575 eura, što predstavlja godišnji porast od 7,6 posto.

U unutrašnjosti najveće razlike u cijenama

Najveće razlike u cijenama kuća i stanova oglašavanih tijekom travnja na Crozilla.com zabilježene su u unutrašnjosti, a pritom prednjače Osijek i Bjelovar u kojima su stanovi bili 38 posto skuplji nego kuće.
Prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra kuće, s uključenom cijenom okućnice i ostalih objekata koji dolaze u cijeni, u Bjelovaru je iznosila tek 434 eura, nešto skuplji bio je Osijek s 592 eura. Razlika u cijenama od preko 32 posto osjetila se u Varaždinu u kojem su kvadrati u prosjeku oglašavani po 767 eura.
Po pitanju kuća i stanova za prodaju, Zagreb je i u travnju ostao najtraženiji grad, no razlika u cijenama tih nekretnina vrlo je vidljiva i iznosi gotovo 35 posto, a za kvadratni se metar tamošnjih kuća tražilo 1285 eura.
Nešto manje razlike u cijenama kuća i stanova nego u drugim gradovima u unutrašnjosti zabilježene su u Slavonskom Brodu gdje se za kvadrat kuće u prosjeku tražilo 643 eura što je 22 posto manje no za kvadratni metar stana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>