Provjerite gdje je isplativije kupiti kuću, a gdje stan

Prosječne oglašavane vrijednosti kuća tijekom prosinca bilježe porast 0,3 posto, a u usporedbi sa stanovima, cijene su im u prosjeku niže za 21 posto.

Najviše cijene kuća zabilježene su u Dubrovniku, najveći je porast, prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, zabilježen u Poreču i Šibeniku, a Senj je jedini grad u kojem su oglašavane vrijednosti kuća u prosincu pale.

Prosječne cijene kuća  i stanova oglašavane tijekom prosinca 2018. na Crozilla.com

Prosječne cijene kuća i stanova oglašavane tijekom prosinca 2018. na Crozilla.com

Poreč i Dubrovnik su i dalje ostali jedini gradovi u kojima su kuće bile skuplje od stanova. U Poreču je razlika iznosila 3,9 posto, a za kvadratni se metar u prosjeku tražio 1941 euro. Kvadrat kuće u Dubrovniku bio je za gotovo 8 posto viši od cijene stanova u tom gradu, te je u prosjeku oglašavan po 4169 eura.

Najveća razlika između cijena kuća i stanova zabilježena je u gradovima u unutrašnjosti, a pritom prednjače Bjelovar, Osijek i Varaždin.

Mjesečni porast od 0,9 posto zabilježen je u Bjelovaru u kojemu je kvadratni metar kuće oglašavan po prosječnoj cijeni od 438 eura što je čak 41,1 posto jeftinije od stanova u tom gradu.
U Osijeku su vrijednosti kuća u prosincu ostale jednake kao i mjesec ranije: 587 eura po kvadratnome metru, a navedeni je iznos 39,1 posto niži od oglašavanih cijena tamošnjih stanova.
Jeftinije za 36,6 posto od stanova, bile su kuće u Varaždinu za čije se kvadrate u prosjeku tražilo 718 eura, što je 0,7 posto više no mjesec ranije.

Osjetna razlika u cijenama kuća i stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježena je i u Zagrebu u kojem iznosi 33,6 posto. Za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku se tražilo 1269 eura što je 0,6 posto više no mjesec ranije. U jednakom su postotku porasle i cijene u Umagu. Za tamošnje se kuće tražilo 8,5 posto manje no za stanove, a u prosjeku su oglašavani po 1888 eura.
Razliku u cijenama kuća i stanova od gotovo 16 posto, te ujedno i mjesečni porast od 0,5 posto tijekom prosinca su zabilježeni u Splitu u kojem je cijena kvadratnog metra kuće iznosila 2428 eura, te u Rijeci gdje se za kvadrat u prosjeku tražilo 1235 eura.

Šibenik i Senj, prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, bilježe razliku u cijenama kuća i stanova od oko 27 posto. U Šibeniku je cijena kvadratnog metra u prosjeku porasla za 1,2 posto i iznosila 1547 eura, a u Senju, koji jedini bilježi niže mjesečne vrijednosti i to u visini od 3 posto, cijena kuća se spustila na 1159 eura po metru kvadratnom.

Prosječna oglašavana cijena kvadrata kuća u Opatiji je tijekom prosinca iznosila 2224 eura što je preko 25 posto niže od cijene stanova. Tamošnjim su kućama cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,4 posto.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako Slavonski Brod i Zadar bilježe mjesečni porast cijena od 0,2 posto. Brodskim su kućama cijene bile preko 20 posto niže no stanovima, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 635 eura. U Zadru je zabilježena razlika u cijenama kuća i stanova od gotovo 24 posto, a kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku je oglašavan po 1702 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>