Prosinac donio nove minuse na cijenama stanova

Posljednji mjesec u godini, osim pada temperature zraka, donio je i novi pad cijena nekretnina.
Prema podacima portala Crozilla.com tijekom prosinca prosječne tražene cijene kuća na mjesečnoj su razini u prosjeku pale za 2,4 posto, a cijene stanova za 0,7 posto.

Cijene stanova i dalje u padu

Ovisno o visokim ili niskim cijenama stanova, te njihovom padu ili porastu tijekom prosinca su se izdvajali Dubrovnik, Vukovar, Bjelovar i Pula.

Tablica: Prosječne tražene cijene stanova tijekom prosinca 2014., te promjena na mjesečnoj razini izvor: Crozilla.com
cijene-stanova_prosinac2014_Crozilla

Prema podacima portala Crozilla.com većina je gradova zabilježila pad traženih cijena stanova, a iznimke su bili tek Split i Pula u kojima su cijene blago porasle. Prema podacima portala Crozilla.com cijene stanova u Puli porasle su za 1,6 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1292 eura. U Splitu je prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana tijekom prosinca iznosila 2019 eura što je 0,6 posto više no mjesec ranije.
Najveći mjesečni pad cijena, prema podacima portala Crozilla.com, bilježi Bjelovar u kojem su cijene pale za 3,8 posto, a za jedan se metar kvadratni tijekom prosinca tražilo 870 eura.
Cijene stanova u Dubrovniku pale su za 2,4 posto, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 2895 eura.  Najniže cijene stanova, prema podacima portala Crozilla.com, tijekom prosinca zabilježene su u Vukovaru gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo tek 609 eura. Jeftiniji gradovi, kada su stanovi u pitanju, tijekom prosinca bili su još i Sisak u kojem se za „kvadrat“ stana tražilo 812 eura, te Osijek gdje je prosječna tražena cijena iznosila 994 eura po metru kvadratnom.
Pad cijena od 0,2 posto tijekom prosinca zabilježen je u Zagrebu, gdje se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1574 eura, te u Rijeci gdje je prosječna tražena cijena „kvadrata“ iznosila 1377 eura.
Tražene cijene, odnosno one oglašene na portalu Crozilla.com, uglavnom se razlikuju od onih po kojima se nekretnine u konačnici i prodaju, a kakvo je stanje doista „na terenu“, za portal Crozilla.com rekao je Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine d.o.o. koji navodi kako kod razlike između oglašavane i realizirane cijene nema nekog pravila, te dodaje: „U slučaju kada su prodavatelji realni u postavljanju cijena nekretnina se proda relativno brzo po cijeni koja bitno ne odstupa od tražene. Zna se desiti da se nekretnina proda isti dan po traženoj cijeni u slučaju kada već postoji klijent koji u biti samo čeka da se pojavi odgovarajuća nekretnina po realnoj cijeni. U slučaju kada prodavatelji imaju nerealna očekivanja i postave nerealnu početnu cijenu u konačnici se ta nekretnina uopće ne proda ili se kupoprodaja realizira nakon par mjeseci i to sa cijenom koja zna biti niža 20-30 posto.

Cijene u Rijeci 15,6 posto niže no 2010.godine

Nije nepoznanica da su cijene nekretnina u posljednjih nekoliko godina značajno pale, a osjetne su razlike vidljive usporedimo li cijene stanova tijekom prosinca 2014. i one iz istog mjeseca 2010. godine.
Najveća razlika u cijenama stanova oglašenih na portalu Crozilla.com u tom je razdoblju vidljiva na stanovima sa područja Rijeke koji su sada za 15,6 posto jeftiniji, te u Zagrebu kojima je tijekom prosinca 2014. godine cijena bila 12,8 posto niža no 2010. godine. U usporedbi s istim razdobljem cijene stanova u Puli bilježe pad cijena 9,9 posto, u Dubrovniku 9,4 posto, dok splitski stanovi bilježe cijene niže tek 5 posto. No, pretvorimo li postotke u novac, najveća promjena vidljiva je u Dubrovniku gdje razlika u cijeni samo jednog „kvadrata“ iznosi preko 2000 kuna.

Graf: Prosječne tražene cijene stanova tijekom prosinca 2010. i 2014., te promjena cijene, izvor: Crozilla.com
Crozilla-cijene-stanova_2010-2014

Potražnja tijekom prosinca

U posljednjem mjesecu 2014. godine posjetitelji portala Crozilla.com najviše su pretraživali stanove na području Zagreba   , zatim Splita, Pule, Osijeka i Rijeke. Stranci su, pak, uz Zagreb i Split najviše pretraživali oglase za stanove na području Krka (Malinska), zatim one na području Crikvenice te Pule i Rijeke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>