Prijedlog mjera pomoći posrednicima u prometu nekretninama

Nepovoljne okolnosti na gospodarskoj sceni uzrokovane korona virusom dotakle su se i tržišta nekretnina. Mnogi prodavatelji, iznajmljivači, ali i posrednici u prometu nekretninama od sredine ožujka nisu u mogućnosti pokazivati nekretnine potencijalnim kupcima ili unajmljivačima, a nerijetko su prisiljeni odgađati i već dogovorene poslove.

Sve ovo, nažalost, polako nalikuje na dobro znanu 2008. godinu koja je pogodila tržište nekretnina, pa su brojne agencije zatvorile svoja vrata. Od ondašnje su se krize brojne tvrtke dugo oporavljale, a kako bi se izbjegao takav ili sličan scenarij, dio struke predlaže paket mjera pomoći agencijama za nekretnine.
novac-kovanice-sat-crozilla

Ivan Bižanović, vlasnik i direktor agencije Lika nekretnine d.o.o. za Crozilla.com predlaže paket mjera koji bi, prema njegovom mišljenju, u ovoj situaciji mogao pomoći agencijama za nekretnine.
Bižanović za Crozilla.com kaže kako u ovoj djelatnosti reguliranoj Zakonom posluje oko 1000 poslovnih subjekata, odnosno oko 5000 zaposlenih, a upravo većina subjekata ima do 10 zaposlenih.

„Iako specifična poslovna grana, na nju utječu okolnosti na isti način kao i na turizam, s obzirom da je naša djelatnost od 16.03.2020. gotovo u potpunosti ugašena.“ – rekao je Bižanović, te dodao: „Naša usluga je vezana uz kontakt s klijentima i pregledima nekretnina, a to više nije moguće uslijed svih okolnosti, preporuka i mjera, a kao posljedica pandemije virusa Covid 19. Mi uslijed svih navedenih izvanrednih okolnosti nismo u mogućnosti pružati svoje usluge do daljnjega. U tom smislu predlažem da se djelatnost posredovanja u prometu nekretninama u smislu olakšica i mjera tretira na isti način kao i sektor turizma.“ 
Ivan Bižanović za Crozilla.com predlaže i sljedeći paket mjera koje bi mogle pomoći agencijama za nekretnine:

  • Mogućnost korištenja mjera za očuvanje radnih mjesta na način da se već na postojeće propise tumačenjem odobri poseban status djelatnosti posredovanja u prometu nekretninama, zbog nemogućnosti pružanja usluga i potencijalne nemogućnosti ispunjavanja uvjeta, s obzirom da je djelatnost posredovanja ugašena 16.03. pa možda i nije moguće dokazati pad prometa veći od 20 posto za ožujak, iako je trenutni pad prometa veći od 90 posto s velikom vjerojatnošću istog zastoja prometa i nemogućnosti pružanja usluga u narednih najmanje 3 mjeseca.
    (isplata minimalne plaće zaposlenima)
  • Oslobađanje plaćanja 50 posto poreza na dobit za 2019. godinu i odgoda plaćanja akontacija poreza na dobit za 2020 godinu.(najmanje 6 mjeseci)
  • Oslobađanje plaćanje poreza i doprinosa na plaću za narednih 3+3 mjeseca
  • Moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata, u trajanju 12 mjeseci
  • Ukidanje svih parafiskalnih nameta
  • Ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>