Prije krize Hrvati kupovali dvostruko više nekretnina

Drugoga dana 25. Foruma poslovanja nekretnina u Zadru održan je okrugli stol na temu mogućnosti rada hrvatskih agencija na kojemu su sudjelovali predstavnici strukovnih grupa poslovanja nekretninama pri županijskim komorama.

novac-cijena-kuce-crozilla-450-252
„Cijene nekretnina u odnosu na pred krizno razdoblje smanjene su za 30 posto“, rekao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Dubravko Ranilović na Okruglom stolu te dodao kako smo prije krize kupovali 120 posto više nekretnina.
Na Forumu je održan okrugli stol na temu mogućnosti rada hrvatskih agencija na kojemu su sudjelovali predstavnici strukovnih grupa poslovanja nekretninama pri županijskim komorama. „Osam godina za redom pada promet nekretnina u Hrvatskoj“, rekao je Ranilović i dodao kako se trenutno u Zagrebu gradi 1400 stanova te da je to brojka koja potvrđuje stabilizaciju tržišta u gradovima, dok tržište nekretnina nastavlja padati u ruralnim dijelovima Hrvatske.

Stanje na tržištu u pojedinim dijelovima Hrvatske

Na okruglome stolu zaključeno je da Dalmacija i Istra bilježe pozitivne trendove u poslovanju nekretninama, kako su cijene nekretnina stabilne, a najtraženiji su apartmani i manji stanovi.
Slavonsko tržište bilježi pad, a velik problem stvara odlazak mladih iz tih dijelova Hrvatske. U Slavoniji se najviše prodaju mali stanovi jer je novac limitirajući faktor koji uvjetuje kupnju. U Gorskom kotaru najtraženije su kuće za odmor. Rečeno je kako Zagreb i okolica bilježe porast prodaje u 2015. godini. „Ako je ovo kriza neka vječno traje“, rekao je direktor Opereta nekretnina Borislav Vujović i naglasio kako je danas velika diferencijacija starih i novih stanova i da kvalitetna novogradnja drži cijenu.

U proteklih devet godina kontinuirano se povećava stručni kadar u ovoj djelatnosti pa je tako do danas stručni ispit za agente položilo gotovo 3000 osoba, a na tržištu djeluje 829 pravnih i fizičkih osoba – posrednika u prometu nekretninama.

Crozilla na 25. Forumu nekretnina

Dio atmosfere s 25. Foruma nekretnina u Zadru donosimo u galeriji:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>