Povećala se razlika između cijena kuća i stanova

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su tijekom srpnja prosječne oglašavane cijene kuća na mjesečnoj razini zabilježile pad vrijednosti od 0,2 posto.

kuca-cijena-novac-crozilla

U Bjelovaru se za „kvadrat“ kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 459 eura, u Sisku 492 eura, a u Varaždinu 658 eura.
Tijekom srpnja se, putem oglasnika Crozilla.com, najviše pretraživala ponuda kuća u Osijeku, no unatoč tome njihove su cijene u prosjeku iznosile 605 eura po „kvadratu“, što je manje no primjerice u Slavonskom Brodu gdje se za kvadratni metar tražilo 680 eura.

Iako tijekom srpnja nisu bile najtraženije, zagrebačkim su kućama cijene i dalje bile više no u drugim gradovima u unutrašnjosti, a za jedan se metar kvadratni, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 1207 eura.

Najskuplje su kuće i tijekom srpnja ostale na Jadranu, a visinom cijene i dalje prednjači Dubrovnik u kojem se, unatoč padu od 1,2 posto, za četvorni metar u prosjeku tražilo 3973 eura.

Splitskim je kućama prosječna oglašavana cijena pala za 2,7 posto, te je tijekom srpnja iznosila 1944 eura.
Šibenik bilježi blagi pad cijena od 0,1 posto, a cijena „kvadrata“ iznosila je 1411 eura.
U Zadru su cijene kuća na mjesečnoj razini porasle za 0,6 posto, te su, prema podacima oglasnika Crozilla.com, u prosjeku iznosile 1609 eura po kvadratnom metru.

Cijene kuća u Istri na mjesečnoj su razini zabilježile porast. U Umagu su, prema podacima oglasnika Crozilla.com, porasle za 1,7 posto i popele se na 1750 eura po četvornome metru, u Puli porast iznosi 1,6 posto, a prosječna tražena cijena „kvadrata“, s uključenom cijenom okućnice, 1371 euro. Poreč bilježi mjesečni porast cijena od 0,7 posto, a za četvorni se metar u prosjeku tražilo 1798 eura.

Najveći mjesečni pad cijena kuća tijekom srpnja je iznosio 5,4 posto, a zabilježen je u Opatiji gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2144 eura.
Predrag Dilenardo – Zamlić , voditelj i direktor agencije Opatija nekretnine, za Crozilla.com rekao je kako se u Opatiji, ovisno o stanju nekretnine najčešće prodaju kuće s cijenama od 250.000 eura pa na više. Dodaje kako se najviše traže samostojeće kuće u prvom redu uz more, s velikom okućnicom i pristupom do mora, no kaže kako je takvih, na žalost, sve manje.
Kada je riječ o milijunskim vilama, Dilenardo – Zamlić kaže kako se takve zbog specifičnosti ponude prodaju, iako ne tako često, a najčešće ih kupuju ‘gastarbajteri’ iz bivših država Jugoslavije i / ili iz istočnih zemalja Europe.

Kuće 18 posto jeftinije od stanova

Dok prema podacima oglasnika Crozilla.com cijene stanova rastu, cijene kuća padaju, pa se tako povećava razlika i u cijenama tih vrsta nekretnina, a tijekom srpnja je iznosila 18 posto.

Cijene-kuca-stan-07-2017-crozilla

Prosječne oglašavane cijene kuća i stanova, srpanj 2017., izvor: Crozilla.com 

Najmanja je razlika u cijenama bila u Senju gdje su stanovi bili tek 0,3 posto skuplji od kuća, te 0,9 posto u Puli.
Najveća razlika u cijenama kuća i stanova tijekom srpnja je zabilježena na kontinentalnom području: bjelovarskim kućama cijena je bila 45 posto niža no cijena stana, onima u Varaždinu razlika iznosi 40 posto, a u Osijeku oko 37 posto.

Pretvorimo li postotke u novac, najveća razlika vidljiva je u Opatiji gdje su stanovi imali 789 eura po „kvadratu“ više cijene nego kuće.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su Poreč i Dubrovnik tijekom srpnja bili jedini gradovi u kojima su stanovi bili jeftiniji no kuće, a razlika je iznosila oko 4 posto.

Domaći kupci traže kuće u Osijeku, a stranci u Zadru

Tijekom srpnja se na oglasniku Crozilla.com najviše pretraživala ponuda kuća za prodaju na području Osijeka, a zatim Zadra i Zadarske županije.
Potencijalni strani kupci najveći su interes pokazali za kućama koje se prodaju na području Zadra, zatim na istarskom području, a nakon toga i za onima u Crikvenici, na Krku i u Poreču.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>