Potražnja je velika, a ponuda mala

2018. godina našem je tržištu donijela porast potražnje, a time i porast cijena nekretnina.
Lanjske su cijene stanova, prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, zabilježile porast vrijednosti u visini od oko 8 posto, dok su cijene kuća bile oko 4 posto više no godinu ranije. No, pritom svakako valja računati kako porast nije jednako zahvatio sva područja.
Dok velik dio zemlje govori o osjetnom porastu cijena nekretnina, područje Like i Ličko-senjske županije ipak ne bilježi drastične promjene.
O stanju na tamošnjem tržištu za oglasnik Crozilla.com rekao je Ivan Bižanović, vlasnik i prokurist agencije Lika nekretnine d.o.o.: „Cijene nekretnina nisu porasle u zadnjih par godina, kako se tržište oporavilo cijene su uvijek iste, s laganim padom jer je velika migracija selo – grad ili Otočac – Zagreb ili zemlje EU.“ Bižanović smatra kako bi ova godina mogla biti još gora te kako bi cijene mogle dodatno padati: „Mogla bi nam se ponoviti 2008. godina i strmoglavi pad cijena nekretnina (sve nam diktira Amerika).“ Dodaje kako dio problema leži i u subvencijama zbog kojih kupci čekaju jesen, pa do tada uglavnom šalju upite, ali bez realizacije. „Agenti za nekretnine većinom služe kao turistički vodiči jer objašnjavaju teren, znamenitosti, područja, a najmanje ima prodaje (moglo bi se reći da gube vrijeme koje se ne može naplatiti).

Plitvice-crozilla
Bižanović kaže kako se lani i tamo osjetio lagani porast prodaje i to prvenstveno jeftinih nekretnina. „Najviše se trgovalo kućama od 20.000 – 50.000 eura, te stanovima do 50.000 eura (ako se uzme vrijednost stanova u Lici od 300 – 600 eura po kvadratnome metru prodavali su se stanovi veće kvadrature).“
Analiza podataka oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazala je kako su se tijekom 2018. godine na području Ličko-senjske županije najviše pretraživale kuće i apartmani.
Ivan Bižanović za Crozilla.com rekao je kako su se lani na tom području većinom prodavale manje obiteljske kuće i manja građevinska zemljišta, „bilo je upita za velike površine poljoprivrednog zemljišta i šuma koje nemamo u ponudi. Od apartmana također traže se manji jednosobni ili dvosobni, te kuće do 70.000 eura.“ Dodaje kako prodaja ostalih nekretnina na tom području stoji, a razlog su visoke cijene koje prodavatelji vide u oglasima na drugim portalima za nekretnine. „Velika je razlika između oglašene i prodajne cijene nekretnine – nekada i 50 posto.“

Iseljavanje i migracije ostavljaju posljedice i na tržištu nekretnina

Trend porasta potražnje i prodaje zahvatio je i određene dijelove Like, odnosno Ličko-senjske županije, a prema riječima Ivana Bižanovića, na nekim je područjima potražnja velika, a ponuda ipak nedostatna.
Unatoč povećanju potražnje, te volji i mogućnostima kupaca, neizbježne su i komplikacije koje nerijetko usporavaju, ali i onemogućuju uspješnu prodaju nekretnina.
„Porast prodaje bilježi samo more od Senja, Karlobaga, Novalje. Unutrašnjost je relativno slaba, osim nekretnina uz jezera, rijeke i potoke te NP Plitvička jezera.“ Dodaje kako su Plitvice trenutno najveće ličko gradilište, na kojem se grade hoteli, kampovi, apartmanske zgrade. „Potražnja je velika, a ponuda mala.“ – kaže Bižanović koji kao glavne razloge takve situacije vidi nesređene imovinsko-pravne odnose, puno suvlasnika, neriješene ostavine i slične probleme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>