Potražnja je u nekim slučajevima toliko velika da se umjesto klasične prodaje rade aukcije

Analiza: Kako je eksplodirala novogradnja u centru Zagreba. Kvadrat stana ide do 8000 eura, hit su aukcije

Cijene novosagrađenih nekretnina u na boljim lokacijama u Zagrebu obaraju rekorde. Iako su novogradnje u središtu grada uvijek bile na visokoj cijeni među kupcima, prošlogodišnji potres starije zgrade učinio je manje atraktivnima, a drastično povećao potražnju za novim stanovima, što je cijene lansiralo u nebo, piše telegram.hr.

U nekim od novih projekata, koji su još u gradnji, cijene dosežu čak i do 8000 eura za četvorni metar. Potražnja je u nekim slučajevima toliko velika da se umjesto klasične prodaje rade aukcije. Kupci se nadmeću tko će ponuditi veću cijenu kako bi došao do željene nekretnine.

gradnja-stanova

Cijene se kreću od tri do šest i pol tisuća, a ponekad i više od toga

Kupci sada, nakon potresa, osim na lokaciju, znatno veću pozornost obraćaju i na sigurnost zgrada, kvalitetu gradnje, a osim visoke potražnje na rast cijena utječe poskupljenje radne snage, građevinskog materijala ali i znatno viši standard kvalitete opreme objekata nego prije nekoliko godina.

Sergio Serdarušić iz agencije Eurovilla koja u svojoj ponudi ima neke od najskupljih nekretnina u Zagrebu kaže da cijene ovise o lokaciji objekta, mikrolokaciji stana unutar zgrade, te o tlocrtu i opremi.

Novogradnje u strogom ili užem centru grada kreću se od 3000 do 6500 eura za četvorni metar ovisno o prethodno navedenim parametrima. Naravno ima i stanova koji mogu postići i višu cijenu od navedene, ali to su stvarno iznimne situacije”, kaže Serdarušić i dodaje da se pojavljuju situacije kada su kupci spremni licitirati za cijenu.

U najskuplji stanovi 8000 eura za kvadratni metar

Podsjeća i na neke starije projekte, poput Ban centra i Centra Cvjetni koji su prvi značajno digli ljestvicu kvalitete i cijene. “U potpunosti su rasprodani, a čim se pojavi neki stan on ode u samo nekoliko dana”, kaže.

Jedan od najatraktivnijih projekata, M Residences, u kojem cijena pojedinih stanova doseže čak i do 8000 eura za četvorni metar, nalazi se u zagrebačkoj Kukuljevićevoj ulici. Radi se o ukupno 22 stana na šest etaža i dvije etaže podzemnih garaža. Osim dva lifta za stanare, opremljena je i s dva lifta za automobile, piše telegram.hr.

Serdarušić kaže da se radi o posebno atraktivnoj novogradnji zbog njene lokacije. “Nalazi se unutar ‘rezidencijalnog trokuta’ Tuškanac – Prekrižje – Pantovčak, a ujedno u neposrednoj blizini Britanskog trga, tramvaja te 15 minuta lagane šetnje od Trga Bana Jelačića. Izuzetno kvalitetna novogradnja visokog standarda opreme te svih ostalih parametara koji čine tu nekretninu luksuznom”, pojašnjava.

Potresom oštećene zgrade mogle bi zamijeniti novogradnje

Kaže i da se u Zagrebu trenutno interesantne i još neke novogradnje, poput Parka kneževa u Ulici kneza Branimira, iza bivšeg tvorničkog kompleksa Nada Dimić, koji gradi VMD te se useljenje očekuje u proljeće sljedeće godine. Ili projekta tvrtke Mešić na Ribnjaku.

Potres je oštetio mnoge zgrade u centru grada, a jedno od rješenja jest i da stanari pronađu investitore koji bi na tom mjestu sagradili novu zgradu, dok bi dosadašnje stanare ili isplatili ili im ponudili zamjenske nekretnine. Serdarušić kaže da je očekivao da će biti više takvih projekata, no to se nije dogodilo.

“Problem je što vlasnici zgrada koje zahtijevaju potpunu obnovu, često ne poduzimaju ništa da bi se one obnovile. Ako i prodaju, drže cijene kao što su bile prije potresa za statički ispravne i sigurne zgrade. Neki ne žele niti prodati, a u mnogim zgradama su neki prostori i dalje u vlasništvu države ili grada, pa je cijela procedura još sporija i puno kompliciranija”, kaže.

I kod starijih stanova se gleda kvaliteta zgrade

Što se tiče tržišta starijih stanova, i tu je kvaliteta zgrada postala jedan od najbitnijih faktora kod odluke o kupnji. Serdarušić kaže da cijene starijih stanova u centru nisu pale jer prodavatelji ne spuštaju cijene, ali isto tako da se prodaju stanovi u zgradama koje su nakon potresa u dobrom stanju ili su obnovljene, piše telegram.hr.

zagreb1

Hrvatsko tržište nekretnina, dugoročno gledano ima uzlazan trend, usprkos lošim demografskim pokazateljima, odnosno smanjenju broja stanovnika. Ni ekonomska kriza uzrokovana pandemijom nije negativno utjecala na cijene nekretnina. Treba imati na umu da su u posljednjih godinu dana depoziti u bankama porasli za preko 20 milijardi kuna, a da su kamate na rekordno niskim razinama, pa mnogi, vjerojatno kupnju stana vide i kao investiciju.

Niske kamate također dižu cijene nekretnina

“Vjerujem da je razlog što su kamate na štednje vrlo niske dok stanovi mogu imati prinos na najamninu i cijene su vrlo stabilne s dugoročnim trendom rasta. Kupci se boje i inflacije. Također je kod nas imati vlastitu nekretninu nešto što se očekuje, za razliku od drugih zemalja u kojima to nije od presudne važnosti jer su ljudi fleksibilniji po pitanju promjene posla, lokacije gdje žive…”, kaže Serdarušić.

Što se tiče očekivanja u budućnosti, također je optimističan, ali i poziva vlasnike stanova u središtu da se angažiraju oko obnove svojih nekretnina.

“Smatram da će cijene nekretnina u novogradnjama biti i dalje vrlo stabilne s obzirom na potražnju. Također, smatram da će se i tržište nekretnina u centru grada probuditi čim prođe situacija vezana uz pandemiju korone te krene normalan turizam u Zagrebu. Svakako apeliram na vlasnike nekretnina u centru grada da vode brigu o svojoj imovini te što prije krenu u kvalitetne sanacije zgrada sukladno pravilima struke i da ih dobro statički osiguraju”, zaključuje Serdarušić.

Izvor: Telegram.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>