Poslovni prostori po pristupačnijim cijenama!

Prema posljednjim istraživanja portala Crozilla.com, cijena najma  i prodaje poslovnih prostora u posljednjih 6 mjeseci  drastično su pale.
U odnosu na kolovoz prošle godine, cijene najma spustile su se za 10 posto, a  prosječna cijena najma poslovnih prostora snižena je na 9 eura po metru kvadratnom. Gospodarstvo nazaduje, tvrtke odlaze u stečaj ili blokadu, zatvaraju se –  treba li još razloga za pad cijena najma i prodaje  poslovnih prostora?

Iz dana u dan sve je veći broj tvrtki koje se ne mogu nositi s krizom i sve težom gospodarskom  situacijom. Promjene na bolje nisu na vidiku, a  ono što ostaje jest nadati se izlasku iz recesije i  boljoj gospodarskoj situaciji, no  nažalost od samog optimizma za bolje sutra tvrtke ne mogu živjeti, stoga  ih sve više i više stavlja ključ u bravu.

Tablica:  Prosječna cijena najma i prodaje uredskih prostorija i ordinacija , prema podacima Crozilla.com. Cijene su izražene u eurima po metru kvadratnom

Prema podacima portala Crozilla.com, Split i Zadar gradovi su u kojima cijene poslovnih prostora u posljednjih 6 mjeseci posebno  variraju. Dok u većini gradova cijene istih padaju, Zadar je iznimka, a  tamošnje cijene  najma i prodaje poslovnih prostora, rastu.

Od kolovoza do veljače,  prosječne oglašavane cijene najma zadarskih poslovnih prostora  porasle su za 2 eura po metru kavdratnom, odnosno 18 posto te su u veljači iznosile 13 eura po metru kvadratnom.

Prodaja poslovnih prostora u Zadru se odvija odlično, obzirom na porast istih. Cijena metra kvadratnog u Zadru porasla je za 3,5 posto te je u veljači iznosila 2140 eura.

Statistike portala Crozilla.com pokazuju da najveći pad cijena kvadrata  poslovnih prostora bilježi Split. Naime, kada se govori o prodaji ureda ili ordinacija, prosječna cijena u Splitu iznosi 1684 eura po metru kvadratnom, što je čak 19,8 posto niže nego li u kolovozu. Cijene  najma iste vrste poslovnih prostora  u Splitu su pale čak za 17 poto, a njihova je cijena iznosila 8,3 eura po metru kvadratnom.

Uredi i ordinacije u Rijeci se izanjmljuju za 15,6 posto povoljnije nego u kolovozu, a u veljači je prosječna cijena njihova najma iznosila tek 7,6 eura po metru kvadratnom. Za one koji su iste poslovne prostore željeli kupiti, cijena je pala tek za 1,9 posto te je u veljači prosječna oglašavana cijena iznosila 1418 eura po metru kavdratnom.

U odnosu  na kolovoz prošle godine,  Pula ne bilježi veliku razliku u cijenama najma ureda ili ordinacija, a ta razlika iznosi 3,8 posto, što je razlika od tek 0,5 eura po metru kvadratnom, pa su cijene najma takve vrste poslovnih prostora u veljači iznosile 12,5 eura po metru kvadratnom.
U veljači je  kupnja pulskih  poslovnih prostora, bila povoljnija  čak 9,2 posto nego u kolovozu, a prosječna tražena cijena iznosila je 1700 eura po metru kavdratnom.

Zagrebačko je tržište i na ovom području pokleknulo pod pritiskom recesije, stoga su cijene najma kao i prodaje poslovnih prostora pale.  Uredi i ordinacije u veljači su se mogli kupiti za 2032 eura po metru kavdratnom, što je 3,1 posto povoljnije nego u kolovozu prošle godine.  Kod iste vrste zagrebačkih poslovnih prostora  pale su i cijene najma i to čak 16,7 posto, tako da su u veljači te cijene iznosile u prosjeku 10 eura po metru kavdratnom. Cijene zagrebačkih lokala (misli se na kafići i prostore za gastronomiju) pale su za čak 16,7 posto te je cijena njihovog najma u veljači iznosila 15 eura po metru kavdratnom.
Zagrebačka skladišta u veljači su zabilježila drastčan pad cijena. Naime, prema podacima portala Crozilla.com, skladišta su zabilježila  pad cijena od čak 28,7 posto (u odnosu na kolovoz prošle godine) te je   prosječna ogašavana cijena istih u veljači iznosila 1321 euro po metru kvadratnom.
Cijena najma  zagrebačkih skladišta pala je čak za 50 posto te je  u veljači iznosila tek 3,5 eura po metru kavdratnom.


Potražnja

Čak i  i statistike portala Crozilla.com pokazuju da su sve nade za financijski  oporavak  usmjerene ka turističkoj sezoni. Naime, nakon Zagreba, koji se  kao najjače poslovno  središte Hrvatske nalazi na prvom mjestu, potencijalni kupci ili iznajmljivači  u prva dva mjeseca ove godine pokazuju značajan interes za poslovne prostore na Jadranu. Split, Novalja i Omiš mjesta su u kojima se nakon grada Zagreba poslovni prostori najviše traže.
Stranci su najveći interes pokazali za poslovnim prostorima u Splitu, a Zagreb im je ipak drugi izbor.
Od svih stranaca koji su u prva 2 mjeseca ove godina posjetili portal Crozilla.com, najviše je bilo onih iz Makedonije, Njemačke, SAD-a, Velike Britanije i Nizozemske.

Prognoze

Dolaskom prvih turista raste potražnja za poslovnim prostorima na Jadranu što bi kao i do sada moglo rezultirati povećanjem cijena poslovnih prostora na tim područjima. Cijene poslovnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske i dalje bilježe pad cijena.

Vice Šantak iz agencije „Rivalitas“ kaže kako je na tržištu velik broj praznih proslovnih prostora te da do rasta cijena nikako ne bi smjelo doći. U odnosu na prošlu godinu povećao se broj poslovnih prostora koji čekaju na nove vlasnike, ali smatra da se  isto kao i kod prodaje, realizirati  mogu samo najmovi koji su realni s obzirom na okolnosti na trzistu nekretnina.

Komentari
  1. 11 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>