Poslodavci dužni platiti dio stanarine za rad od kuće

Po prosječnoj traženoj cijeni od 11 eura po kvadratnome metru na Crozilla.com su tijekom travnja oglašavani uredski prostori u Zagrebu. No, zbog pandemije korona virusa većina tvrtki nije bila u mogućnosti koristiti zakupljene poslovne prostore u svom punom kapacitetu, već su svi djelatnici koji su imali tu mogućnost radili od kuće.

rad-od-kuce-1
Iako se posljednjih godina bilježi velik broj zaposlenika koji svoj posao obavljaju od kuće, pandemija korona virusa dovela je do globalne ekspanzije takvog načina rada, pa mu se u iznimno kratkom vremenu uspjela prilagoditi većina radnika i tvrtki.
Brojni su poslodavci do tada smatrali kako fizička udaljenost od uredskih prostora nužno znači i manju produktivnost djelatnika. No, sada se to u velikom broju slučajeva pokazalo netočnim, a „test“ su prošli brojni zaposlenici diljem svijeta, pa o nastavku takvog načina rada, i nakon relaksacije epidemioloških mjera, danas razmišljaju brojne tvrtke.

Smanjen broj djelatnika u uredima može zahtijevati i zakup manjeg broja kvadrata, pa rad od kuće tvrtkama može značiti i manje režijske troškove, kao i manje troškove najma uredskih prostora čija je travanjska cijena, primjerice u Zagrebu na oglasniku Crozilla.com u prosjeku iznosila 11 eura po kvadratnome metru.

S druge pak strane, iako zaposlenici u slučaju rada od kuće, u najmanju ruku štede na vremenu utrošenom na putovanje do posla i natrag, neki od njih smatraju kako im takav način rada ipak iziskuje dodatne troškove.

Jedan od takvih slučajeva zabilježen je u švicarskom gradu Zürichu u kojem je, kako prenosi portal b92, sud zaključio kako su poslodavci dužni svojim zaposlenicima za rad od kuće platiti jedan dio stanarine.
Naime, kako prenosi portal b92, tužbu protiv tvrtke u kojoj radi podnio je jedan od zaposlenika te tražio odštetu za rad od kuće. Iako je firma ukazala kako nije bila obvezna platiti dio stanarine, te kako ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju, sudac je iznio drugačije zaključke, pa je prema presudi firma dužna platiti odštetu i to retroaktivno 150 franaka mjesečno.
Stručnjaci smatraju kako bi ova presuda mogla imati dalekosežne posljedice, posebno za rad od kuće za vrijeme korona virus krize. Ističu da zaposleni imaju pravo na odštetu ako su primorani, ne svojom voljom, raditi od kuće, a da onaj tko to čini na osnovu vlastite volje ne bi na to imao pravo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>