Porez na posjedovanje nekretnina jedini je u kojemu odstupamo od EU

28. Forum poslovanja nekretninama, u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama HGK, održan je 17. studenoga 2017. u hotelu Antunović u Zagrebu.

28.Forum-ZGNa Forumu se, kako prenosi HGK, između ostalog, razgovaralo i o zaštiti osobnih podataka, novostima koje donose izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, određivanju pomorskog dobra te drugim aktualnim temama iz branše.

Otvarajući 28. Forum poslovanja nekretninama, Josip Zaher, potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije, kazao je kako se prije 10 godina, sve do donošenja zakonske regulative o posredovanju u prometu nekretninama, poslovanje u ovom sektoru odvijalo u sivoj zoni. „Područje je bilo zapostavljeno i djelatnost se nije razvijala. Danas zajednički surađujemo kako bismo uredili ovo tržište i kako bismo suzbili sivu ekonomiju, ilegalnu tržišnu utakmicu i kako bismo se pobrinuli da potrošači ostanu zaštićeni.“

Porastao broj izdanih građevinskih dozvola

Zaher je rekao i kako je u prvih devet mjeseci ove godine izdano čak 25 posto više građevinskih dozvola nego u istom razdoblju lani, te kako je vrijednost radova povećana za 18 posto, a broj stanova narastao je za 27 posto.  „Na tržištu djeluje 1000 posrednika u prometu nekretninama, a samo kontinuiranim usavršavanjem i edukacijom možemo jamčiti daljnji razvoj struke”, istaknuo je Zaher, uz napomenu da poduzetnici kroz rad komorskog Udruženja imaju potporu u suradnji s tijelima državne uprave i ostalim institucijama.
Aktualnosti vezane uz oporezivanje nekretnina, na 28. Forumu poslovanja nekretninama  predstavila je Marijana Vuraić Kudeljan, Zamjenica ravnatelja Porezne uprave. “Porez na posjedovanje nekretnina je jedini u kojemu odstupamo od EU, kod nas se zove komunalna naknada, a to radi ograničenje lokalnoj samoupravi u trošenju prihoda”, izjavila je Vuraić Kudeljan, pokušavši oslikati prijedlog poreza na nekretnine, od čije je primjene Vlada odustala, kao vrlo pozitivan korak koji bi donio pravedniju naplatu, uvažavajući dob i stanje nekretnine – navode iz HGK u izvještaju sa 28.Foruma.

Izvor: HGK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>