Porastom potražnje porasle su i cijene najma

Krajem ljeta već tradicionalno započinje sezona najma stanova, a u najvećem ih broju unajmljuju studenti koji će u njima boraviti tijekom predstojeće akademske godine.
U ovom dijelu godine najveću potražnju za najmom stanova bilježi Zagreb u kojem boravi najveći broj studenata, a podaci portala Crozilla.com pokazuju i kako je tamošnjim stanovima uz potražnju porasla i cijena.

crozilla-najam-stanova
Cijene najma stanova bilježe svoj rast već u kolovozu, kada studenti i školarci započinju potražnju za najmom stanova. Unatoč tome što najamnine svake godine u ovom razdoblju porastu zbog povećane potražnje, Zagreb je ove jeseni dobio još jedan dodatan razlog za porast najamnina. Naime, zbog obnove studentskih domova, mnogi su primorani potražiti „zamjenski“ smještaj u unajmljenim stanovima.

„Studenti uglavnom traže stanove u blizini fakulteta kojeg pohađaju. Sve vise biraju uredne, čiste stanove, koji nemaju namještaj, kako oni kažu koji su koristili još njihove bake i djedovi. Traže barem nešto novije namješteno.“– za portal Crozilla.com rekao je Borislav Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta d.o.o. iz Zagreba.

Zagreb bilježi najveći porast cijena najma

Prema podacima portala Crozilla.com prosječne tražene cijene zagrebačkih stanova, osim na mjesečnoj, porasle su i na godišnjoj razini. Stanovima površine između 20 i 80 „kvadrata“ tražena cijena najma u prosjeku je tijekom kolovoza bila za oko 40 eura viša no lani u istom mjesecu.
Usporedbom cijena najma stanova u Splitu, Rijeci, Opatiji i Zagrebu, statistike portala Crozilla.com pokazale su kako su najviše najamnine stanova manjih površina, onih do 60 metara kvadratnih, tijekom kolovoza zabilježene u Zagrebu, dok najniže cijene bilježi Rijeka. Većim stanovima, onima s površinom preko 80 „kvadrata“ najviše najamnine bilježi Opatija.

Kada je riječ o pregovorima i spuštanju cijene najma iz agencije Opereta d.o.o., za portal Crozilla.com rekli su kako vlasnici različito reagiraju, pa ako im se najmoprimci sviđaju i potpisuju ugovore na godinu dana i duže, vlasnici su voljni pregovarati i sniziti cijenu. No, s druge strane kažu kako ima i onih koji ne pristaju na odstupanje od tražene cijene.

Stanovi manjih površina tijekom kolovoza su najveći porast cijena zabilježili u Zagrebu, što i ne začuđuje s obzirom da su upravo manji stanovi u ovom razdoblju godine najtraženiji.
Prema statistikama portala Crozilla.com prosječna tražena cijena najma zagrebačkih stanova površine od 20-40 metara kvadratnih tijekom kolovoza je bila za 8,3 posto, odnosno 28 eura viša nego mjesec ranije, te 54 eura viša no lani u istom mjesecu, a u prosjeku je iznosila 367 eura.
U Rijeci su, prema podacima portala Crozilla.com, najamnine stanova tih površina ostale gotovo iste, 251 euro mjesečno, dok u Opatiji i Splitu na mjesečnoj razini čak bilježe pad vrijednosti. Splitske su se najamnine u kolovozu spustile na 319 eura, a u Opatiji na 268 eura.

Najamnine stanova površine 40-60 metara kvadratnih koji su tijekom kolovoza oglašavani na portalu Crozilla.com u Zagrebu su porasle za 3 posto, te se popele na 446 eura, a mjesečna razlika pretvorena u novac iznosi 13 eura, odnosno 56 eura više nego lani u istom mjesecu. U Rijeci se za najam stanova ovih površina tražilo tek 0,9 posto više no mjesec ranije, u prosjeku 330 eura.
Opatija ne bilježi značajne mjesečne promjene cijena, tek 0,3 posto na mjesečnoj razini, a za najamnine stanova ovih površina tražilo se 385 eura. U Splitu je zabilježen pad cijena od 2,1 posto, pa su najamnine tijekom kolovoza bile u prosjeku 8 eura niže no mjesec ranije, a prosječna tražena najamnina iznosila je 382 eura.
Cijene najma većih stanova, onih čija je površina između 60 i 80 metara kvadratnih, u Zagrebu su tijekom kolovoza u prosjeku oglašavane po 522 eura, u Rijeci tek po 395 eura, dok su, prema podacima portala Crozilla.com, u Opatiji najamnine takvih stanova iznosile 558 eura.

studentski_stan_CrozillaŠto se tiče iznosa koji su studenti spremni odvojiti za najam, iz agencije Opereta d.o.o. kažu kako ovisi koliko studenata zajedno traži stan za najam. „Uglavnom se kreće od 350 eura (ako ih je dvoje), ako ih je vise, iznos može ići i do 500 eura, ali onda uglavnom traže i veće stanove, s minimalno tri spavaće sobe i odvojenim dnevnim boravkom. Pojedinačno traže garsonijere 200 do 250 eura.“

Zagrebački stanovi najtraženiji

Tijekom kolovoza je na portalu Crozilla.com vladala najveća potražnja za stanovima za najam na području Zagreba, zatim Zadra, Rijeke, Varaždina, Velike Gorice i Osijeka.
Kada je o Zagrebu riječ, najtraženiji dijelovi grada bili su Maksimir, Trešnjevka, Centar i Jarun.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>