Porastao interes za kupnju stanova

Prosječne tražene cijene kuća, prema podacima portala Crozilla.com, tijekom kolovoza pale su za 3,9 posto, a cijene stanova za 2,3 posto, dok je građevinskim zemljištima prosječna tražena cijena porasla za 2,4 posto.

Kolovoz je u gradu Zagrebu donio blage promjene na tržištu, naime prema podacima portala Crozilla.com tamošnje cijene oglašavanih nekretnina bilježe porast na mjesečnoj razini: kućama je prosječna tražena cijena porasla za 1 posto, stanovima za 0,6 posto, a cijene tamošnjih građevinskih zemljišta zabilježile su 1,9 posto više vrijednosti.

Crozilla, Opereta logoGovorimo li o kupoprodajnim cijenama stanova, Boro Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta d.o.o., navodi kako su cijene u odnosu na prošlu godinu, gledajući kompletno tržište, smanjene za 10 posto, ali dodaje kako ima dijelova grada gdje je korekcija minimalna ili se uopće nije dogodila, a u drugima je veća od 15 posto.

Oglašavane cijene stanova

Prema podacima portala Crozilla.com Zagreb (0,6 posto) i Rijeka (0,4 posto) zabilježili su mjesečni porast traženih cijena. Prosječna tražena cijena metra kvadratnog u Rijeci je iznosila 1385 eura, a u Zagrebu se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1538 eura.
Zadarske su se cijene tijekom kolovoza spustile za 9,7 posto, a prosječna tražena cijena iznosila je 1743 eura po metru kvadratnom. Pula bilježi pad cijena od 2,3 posto, a za jedan se tamošnji metar kvadratni u prosjeku tražilo 1337 eura. Cijene splitskih stanova tijekom kolovoza iznosile su 2065 eura po metru kvadratnom, što je 0,2 posto niže no mjesec ranije. U Šibeniku je, prema podacima portala Crozilla.com, zabilježen pad cijena od 1 posto, pa je prosječna tražena cijena iznosila 1344 eura po „kvadratu“.

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena stana, te promjena cijena na mjesečnoj razini (Izvor podataka: Crozilla.com)
Cijene stanova, 08-2014, Crozilla

Razlika između oglašavane i realizirane cijene stanova

Crozilla-nekretnine,Boro Vujović, OperetaRazlika između oglašavane i realizirane cijene gotovo uvijek postoji, a prema riječima Bore Vujovića, teško je odrediti generalnu korekciju, jer to prije svega ovisi kako je postavljena početna cijena, no prosječna korekcija iznosi 5 posto. „Sve je više prodavatelja svjesno situacije koja vlada na tržištu, te da se ne isplati postaviti visoku cijenu, pa čekati da kupac dođe. Sve ih je više spremno poslušati savjete agenata i postaviti realnu cijenu, koju nije potrebno puno korigirati.“ –rekao je Vujović za portal Crozilla.com.

Zagreb- porasle cijene stanova i interes kupaca

Interes kupaca, ali i cijene stanova na zagrebačkom su području tijekom kolovoza bili u porastu. Nakon dugog razdoblja pada, cijene zagrebačkih stanova, prema podacima portala Crozilla.com, tijekom kolovoza bilježe blagi porast. „Prodaja se odvija sasvim zadovoljavajuće, s obzirom da je ljetni period. Mogu reći da je najveći interes kupaca od 2008. godine zabilježen ovo ljeto.“- rekao je Vujović za portal Crozilla.com.

Centar Zagreba tijekom kolovoza bilježi najveći mjesečni porast cijena, 2,2 posto, a prosječna tražena cijena tijekom kolovoza iznosila je 1826 eura po metru kvadratnom. Porast od 2 posto zabilježen je u Novom Zagrebu gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1255 eura. Statistike portala za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako su na istočnom dijelu grada cijene stanova porasle za 0,3 posto, a prosječna tražena cijena stana iznosila je 1460 eura po metru kvadratnom. Jedva zamjetnu razliku u cijeni od 0,1 posto bilježe stanovi na zapadnom dijelu Zagreba, a za jedan se tamošnji metar kvadratni tražilo 1446 eura.

Tablica br.2: Prosječna tražena cijena stana u pojedinim dijelovima Zagreba, te promjena cijena na mjesečnoj razini (Izvor podataka: Crozilla.com)
Crozilla, cijene stanova u Zagrebu

Unatoč porastu na mjesečnoj razini, cijene zagrebačkih stanova i dalje su niže no ranije, a prema podacima portala Crozilla.com, preko 12 posto niže su no u kolovozu 2012.godine. Svoje prognoze za nastavak kretanja cijena do kraja godine rekao je Vujović: „Očekujem da će se prodaja intenzivirati kao što se to događa svake godine. Cijene će doživjeti daljnju diferencijaciju, ali ne očekujem veliki pad cijena, jer su u ovom trenutku niže od proizvodne vrijednosti nekretnine.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>