Porastao interes stranaca za poslovnim prostorima

Prema podacima portala Crozilla.com u prva tri mjeseca ove godine poslovni prostori poput ureda, ordinacija, lokala, ugostiteljskih objekata ili skladišta, najtraženiji su bili u Zagrebu, a nakon njega, ovisno o namjeni, najčešće u gradovima diljem obale.

Cijene_stanova_u_Zagrebu_Crozilla
Tijekom ove godine najveća potražnja za uredima koji su oglašavani putem portala Crozilla.com odvijala se u Zagrebu, a zatim u Rijeci i Splitu. Skladišta su se najviše pretraživala u Zagrebu, zatim u Zagrebačkoj, Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji. I lokali su se tijekom ove godine putem portala Crozilla.com najviše pretraživali u Zagrebu, a zatim u Zadru, Rijeci, Velikoj Gorici, Splitu i Crikvenici.
Da se mnogi već od početka godine ozbiljno pripremaju za dolazak turista, pokazuju i lokacije na kojima su se putem portala Crozilla.com najviše pregledavali ugostiteljski objekti. Oni su se, osim u Zagrebu, najviše pretraživali u Novalji na Pagu, zatim Jelenju, Varaždinu, Crikvenici, Dubrovniku i Baškoj na otoku Krku.

Porastao interes stranaca

U segmentu poslovanja sa poslovnim prostorima trenutačno najviše upita imamo za zakup istih. Za razliku od prijašnjih godina kada su se tvrtke odlučivale za kupnju prostora, a manje za zakup, danas je situacija suprotna. Lokacije koje se traže su blizina centra u slučaju kada se traže uredski prostor ili lokali. Sve više upita ima za uredskim prostorima otvorenog tipa (open space) sa osiguranim parkingom.
U slučajevima kada se traže proizvodne hale ili skladišta traži se dobra prometna povezanost i mogućnost prilaza kamionima, šleperima, manipulativni prostor i sl
.“ – za portal Crozilla.com rekao je Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine d.o.o iz Rijeke. On dodaje kako su se ulaskom u EU povećali upiti stranih tvrtki, te kako je dosta njih već pokrenulo ili razmišlja o pokretanju djelatnosti i poslovanja na našem području. „Upiti stranih tvrtki za zakup ili kupnju nekretnina prvenstveno ovise o njihovim djelatnostima. Najviše se traže uredski prostori u centrima, a manje hale.

Blagi porast cijena poslovnih prostora u odnosu na siječanj

Prosječne tražene cijene najma i prodaje ureda tijekom ožujka na portalu Crozilla.com bilježe nešto više vrijednosti nego tijekom siječnja.
Prosječna oglašavana cijena ureda i ordinacija tijekom ožujka u Splitu je iznosila 1642 eura po „kvadratu”, što je 3,7 posto, odnosno 57 eura po metru kvadratnom više nego prije dva mjeseca.
U odnosu na prvi mjesec ove godine, cijene su tijekom ožujka porasle u Puli, gdje je zabilježen porast od 5,1 posto, a prosječna tražena cijena je iznosila 1578 eura po metru kvadratnom. Blago su porasle i cijene ureda i ordinacija u Zagrebu, tek 0,3 posto, a cijena metra kvadratnog u prosjeku je iznosila 1504 eura. Pad oglašavanih cijena u odnosu na siječanj, u ožujku je zabilježen u Rijeci gdje su cijene ureda i ordinacija zabilježile 1,7 posto niže vrijednosti, za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1497 eura.

Mjesečne najamnine ureda i ordinacija oglašavanih na portalu Crozilla.com u ožujku su bile nešto više nego u siječnju.
U Rijeci su prosječne tražene cijene ureda i ordinacija sa siječanjskih 8,9 eura, u ožujku „skočile“ na 9,5 eura po metru kvadratnom. Prosječna najamnina u Splitu je iznosila 12 eura po „kvadratu“, 2 eura više no u prvom mjesecu. Zagrebačke najamnine porasle su za 1,1 posto u odnosno na siječanj, a prosječna tražena cijena im je tijekom ožujka iznosila 8,9 eura po metru kvadratnom.

Na relaciji Zagreb-Split tijekom ožujka na portalu Crozilla.com zabilježene su osjetne razlike u cijenama najma lokala i ugostiteljskih objekata. Prema statistikama portala za nekretnine i turizam Crozilla.com prosječne mjesečne najamnine lokala i ugostiteljskih objekata u Splitu su iznosile 19,3 eura po metru kvadratnom, što je gotovo 10 eura više no u Zagrebu gdje se za „kvadrat“ tražilo 9,6 eura. U Splitu je tijekom ožujka prosječna tražena cijena lokala i ugostiteljskih objekata iznosila 1761 euro po metru kvaratnom, a u Zagrebu 1547 eura. Cijene metra kvadratnog su u Puli iznosile 1646 eura, dok su tamošnje cijena najma iznosile 7,7 eura. U Rijeci se tijekom ožujka na portalu Crozilla.com za „kvadrat“ tražilo 1585 eura, a za njihov najam 9,6 eura.

Branko Papeš ističe kako je upravo ovaj segment tržišta zabilježio najveći pad od početka krize. No, kaže kako se stanje na tržištu poslovnih prostora ipak lagano oporavlja i u laganom je porastu u odnosu na posljednjih nekoliko godina. Dodaje kako su se, nakon veće korekcije koja se desila u krizi, sada cijene stabilizirale i ne bilježe nikakve promjene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>