Porast potražnje za novogradnjom u Zagrebu

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su se prosječne oglašavane cijene stanova i kuća na zagrebačkom području nastavile kretati uzlaznom putanjom.
Kada su u pitanju građevinska zemljišta, situacija je nešto drugačija, te je njihova prosječna tražena cijena u Zagrebu bila 2,3 posto niža nego lani, a za jedan se kvadratni metar u prosjeku tražilo 129 eura.

Zagreb-centar-crozilla-nekretnine-news
Cijene zagrebačkih stanova su na mjesečnoj razini porasle za 0,5 posto, a na godišnjoj su razini zabilježene 9,5 posto više vrijednosti, dok je u odnosu na kolovoz 2015. i 2016. zabilježen porast od oko 16 posto.
Najviše cijene stanova i u kolovozu su ostale u Centru gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2146 eura što je pak, 0,5 posto manje nego mjesec ranije, te gotovo 8 posto više nego lani u istom mjesecu.
Mjesečni pad cijena od 0,3 posto zabilježen je na istočnom dijelu Zagreba na kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1720 eura što je 8,4 posto više nego prošle godine.
U Novom Zagrebu se tijekom kolovoza za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 1500 eura, što je gotovo 12 posto više nego lani, te 1,1 posto više nego prethodni mjesec. U jednakom su postotku na mjesečnoj razini porasle i cijene stanova na zapadnom dijelu grada na kojem je cijena kvadratnog metra u prosjeku iznosila 1716 eura, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja porast vrijednosti od 12,5 posto.

Kuće 30 posto jeftinije od stanova

Porast vrijednosti zabilježen je i kada su u pitanju kuće za prodaju: u odnosu na prošlu godinu njihove su cijene porasle za 4,6 posto, dok su u odnosu na prethodni mjesec bile 0,6 posto više.
Cijene zagrebačkih kuća, s uključenom cijenom okućnice, tijekom kolovoza su u prosjeku oglašavane po 1859 eura po kvadratnome metru, što je, prema podacima oglasnika Crozilla.com oko 30 posto niže od vrijednosti stanova, a razlika u cijenama njihovih kvadrata iznosila je oko 600 eura.

Traži se novogradnja i stanovi za najam

Na zagrebačkom je području tijekom kolovoza vladala izrazito velika potražnja za stanovima u novogradnji, što i ne čudi s obzirom da je početkom rujna započeo novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite za mlade, pa su mnogi krenuli u potragu za slobodnim stanovima na tržištu.
Velika je potražnja tijekom kolovoza na oglasniku za nekretnine Crozilla.com vladala i za stanovima za najam, a to je u ovom razdoblju godine sasvim uobičajeno s obzirom da već u rujnu velik broj studenata iz drugih gradova ili zemalja dolazi u Zagreb i traži stanove u kojima će boraviti predstojeću akademsku godinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>