Porast potražnje za novogradnjom i stanovima za najam

Tradicionalna rujanska „navala“ na stanove za najam, kao i državno sufinanciranje stambenih kredita, tijekom kolovoza su utjecali na sliku potražnje za nekretninama.

stan-crozilla-bicikl1
Subvencioniranje stambenih kredita lani je ostavilo velik utisak na tržište. Naime, prva godina tog „projekta“ poticanja mladih na kupnju nekretnina za stanovanje ponukala je mnoge da iskoriste financijsku pomoć koju država nudi, te se odluče za kupnju prve ili veće nekretnine. Time se tržište pokrenulo na način da je porasla potražnja za nekretninama, posebno za stanovima, pa su porasle i njihove cijene.

Prikupljanje zahtjeva za novi krug subvencioniranih stambenih kredita započelo je početkom rujna, pa je porast potražnje za nekretninama zabilježen tijekom kolovoza i na oglasniku Crozilla.com, kada je velik broj posjetitelja pokazao interes za stanove u novogradnji.

Zagrebački kvadrati najtraženiji

Analiza podataka oglasnika Crozilla.com pokazala je kako su se tijekom kolovoza najviše pretraživali stanovi za prodaju na području Zagreba, posebno u novogradnji, a zatim i oni u Puli, Osijeku, Zadru i Splitu.
Potencijalni strani kupci zainteresirani za ponudu stanova za prodaju u najvećem su broju dolazili iz BiH, Njemačke, Švedske, Švicarske i Slovenije, a zanimala ih je ponuda stanova u Zagrebu, Makarskoj, Vodicama, Crikvenici, Puli i Poreču.

Početak akademske i školske godine obično označava i vrhunac godišnje potražnje za stanovima za najam, što se u kolovozu osjetilo i na oglasniku Crozilla.com na kojem su se najviše pretraživali oni na području Zagreba, Rijeke, Splita, Zadra i Osijeka.
Strani posjetitelji oglasnika Crozilla.com koji su pretraživali ponudu stanova za iznajmljivanje, najčešće su dolazili iz BiH, Slovačke, Slovenije, Nizozemske i Njemačke, a zanimala ih je ponuda u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Zadru.

Najveća potražnja za kućama vladala je na području Zagreba, zatim Osijeka, Vira, Zadra i Pule. Potencijalni strani kupci, najčešće oni iz Njemačke, Francuske, Slovenije, BiH i Švicarske, najveći su interes pokazivali za kućama koje su putem Crozilla.com oglašavane na području Poreča, Vira, Krka, te Rijeke i Pelješca.

Zagreb, Kaštela, Poreč i Zadarska županija – područja su u kojima se tijekom kolovoza najviše pretraživala ponuda građevinskih zemljišta. Potencijalni kupci iz inozemstva najviše su pretraživali one u Poreču, zatim na Viru i Malom Lošinju, a u najvećem su broju dolazili iz Srbije, Švedske, Švicarske, Austrije i Njemačke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>