Porasle cijene zemljišta na moru

Unatoč tome što su cijene građevinskih zemljišta u travnju zabilježile prosječan pad od 0,6 posto, u nekim je županijama cijena zemljišta porasla.

Negativan predznak kod promjene cijene zemljišta , prema podacima portala Crozilla.com,   prisutan je  već neko vrijeme , no već u ožujku cijene su počele  rasti u županijama uz more, a taj se trend nastavio i u travnju.
Ušli smo u dio godine kada se sav „život“  i  poslovanje s kopna seli na područja uz more.   Iz tjedna u tjedan naš će lijepi Jadran biti sve puniji stranim i domaćim turistima i radnicima. Upravo zbog te „seobe naroda“ u južnije krajeve tamo  rastu cijene  svega, pa tako i nekretnina, a u ovom slučaju građevinskih zemljišta.
Veliki broj novih  ljudi,  znači i veliki broj novih potencijalnih kupaca, stoga će prodavatelji pokušati iskoristiti ovaj  „višemjesečni trenutak“ za lagano podizanje cijena  kako  bi  pri prodaji profitirali.

Prema Crozillinim podacima,  u gradu Zagrebu, u kojem je cijena zemljišta porasla za  0,5 posto, prosječne su  cijene zemljišta iznosile 180 eura po metru kvadratnom. Porast cijena od 1,5 posto, Zadarskoj je županiji donio cijene od 132 eura po metru kvadratnom.
Najveći porast  cijena u travnju bilježi Primorsko-goranska županija. Tamošnje su cijene bile  1,8 posto više nego u ožujku, a njihova je prosječna travanjska cijena iznosila 112 eura po metru kvadratom. U županiji Istarskoj cijene su pale za 3,4 posto, pa je prosječna tražena cijena građevinskih zemljišta iznosila 85 eura po metru kvadratnom.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji cijene su pale 2,4 posto, a u travnju su iznosile 163 eura po metru kvaratnom. U Zagrebačkoj su županiji travanjske  cijene građevinskih zemljištu iznosile 66 eura po metru kvadratnom, što je 1,5 posto niže nego mjesec ranije.

Tablica br.1: Prosječna cijena građevinskih zemljišta, usporedba cijena  ožujak/travanj 2011.godine

Osim Zagreba i Zagrebačke županije, posjetitelji portala Crozilla.com  u travnju su pokazali interes za zemljištima na području županija na Jadranu: Zadarsku, Istarsku i Splitsko-dalmatinsku.
Stranci koji su pokazali interes za kupnju naših zemljišta u travnju su bili „raznoliki“, a  dolaze redom iz: Njemačke, BiH, Švedske, Španjolske i SAD-a.


Zemljišta na Jadranu

Pregled prosječnih traženih  cijena građevinskih zemljišta  na područjima uz Jadran, izrađen prema statistikama portala Crozilla.com ,  prikazan je tablicom broj 2. Na mjesečnoj su razini cijene  građevinskih  zemljišta na Jadranu doživjela vidljive promjene.

Najveći pad cijena bilježe građevinska zemljišta na otoku Viru. Njihova je cijena u travnju pala za 9,3 posto, a prosječna tražena cijena iznosila je 98 eura po metru kvadratnom,  što ih  prema podacima portala Crozilla.com   čini najpovoljnijima na Jadranu.
Cijene omiških zemljišta u travnju su pale čak za 8,6 posto, a njihova je prosječna cijena iznosila 160 eura po metru kvadratnom. Zemljišta otoka Krka u travnju su imala prosječnu cijenu 125 eura po metru kvadratnom, što je 7,4 posto niže nego mjesec ranije.  Cijene zemljišta na otoku Rabu niže su 4,4 posto, a njihova je prosječna cijena iznosila 108 eura po metru kvadratnom.
Građevinska zemljišta na otoku Pagu u travnju su bila 3 posto jeftinija nego mjesec ranije, a njihove je prosječna cijena iznosila 163 eura po metru kvadratnom.

Kao i prošli mjesec,  najveći porast cijena u travnju bilježe građevinska zemljišta na području Vodica. Cijene tamošnjih zemljišta u travnju su porasle čak za 11,3 posto, a njihova  je prosječna cijena iznosila 167 eura po metru kvadratnom. Najskuplji otok i dalje je Brač, a njegove su cijene i u travnju porasle. Prosječna cijena građevinskih zemljišta na tom otoku u travnju je iznosila  204 eura po metru kvadratnom, što je čak 7,4 posto više nego mjesec ranije. Građevinskim zemljištima  otoka Hvara u travnju je porasla cijena za 5,5 posto, što je cijenu jednog metra kvadratnog podiglo na 134 eura.
Porast cijena od 4,5 posto vidljiv je kod zemljišta na području Makarske, a cijena njihovog kvadrata iznosila je 104 eura.
Građevinskim zemljištima  na području Pule, prema podacima portala Crozilla.com,  travanjska je cijena za 2 posto bila viša nego mjesec ranije,  a prosječna tražena  cijena iznosila je 104 eura po metru kvadratnom.

Tablica br.2: Prosječna cijena građevinskih zemljišta u pojedinim mjestima na moru, usporedba cijena  ožujak/travanj 2011.godine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>