Uskoro se i podstanarima dobro piše

Danas si rijetki mogu priuštiti kupnju stana. Čak i oni koji su stalno zaposleni  ili imaju uvjete za dobivanje kredita boje se upustiti u tu „avanturu“, pa su prisiljeni unajmljivati stanove i prepušteni  su na milost i nemilost najmodavaca.
Plaćanje visokih stanarina i  previsokih režija (uključujući i one koje bi trebali plaćati najmodavci), samo su neki od problema koje su nam prišapnuli sami  podstanari, no stvari bi ipak mogle krenuti na bolje.  Tamara Skorić iz agencije Hillberg očekuje da situacija tijekom idućih nekoliko godina neće  ići u korist najmodavcima  već podstanarima, stoga za portal Crozilla.com  nadodaje: „Savjetovali bismo vlasnicima stanova  da se što prije odluče za evidentnije spuštanje cijena kako bi bili konkurentni u predstojećem razdoblju. Naime, svako  odstupanje od trenutnih i dalje visokih cijena, rezultira relativno visokim interesom suprotne strane, a vlasnicima skraćuje period „praznog hoda“ nekretnine s pripadajućim sve većim troškovima.“

Prosječne cijene stanova u Zagrebu tijekom 2010. godine

Prema podacima Crozilla.com mjesečna cijena najma stana u Zagrebu, kvadrature od 20 do 40 metara, tijekom ove godine  u prosjeku  je iznosila 295 eura.  Za stanove veličine od 40 do 60 četvornih metara, u prosjeku je  trebalo  izdvojiti  409 eura, a za stan čija je kvadratura između 60 i 80 kvadratnih metara,  prosječne su se oglašavane  cijene tijekom ove godine kretale  oko  530 eura.

Kada se govori o cijenama stanova, Centar grada  tijekom cijele je godine dosljedan, pa je tako u svim segmentima bio najskuplji. Stanovi svih kategorija u Centru mogu se naći po najvišim cijenama, što ne čudi obzirom da su stanovi tog dijela grada upravo i najtraženiji. No, upravo se u Centru grada nalazi najveći broj stanova koji se iznajmljuju. Prosječna cijena stanova u Centru , najskupljem dijelu grada,  iznosila je 481 euro, dok su prosječne cijene najma u najpovoljnijem dijelu grada, tj. u Novom Zagrebu iznosile su 352 eura.
Zapadni dio grada tijekom ove je godine nudio najam stanova za 408 eura mjesečno, a Istok za cijenu od 396 eura.

Usporedba  s  2008. i 2009. godinom

Kriza je imala velik utjecaj i na tržište najma stanova , a „ožiljci“ koje još uvijek ostavlja za sobom  vidljivi su i pri samoj usporedbi prosječnih cijena najma u posljednje dvije godine. Prema podacima portala Crozilla.com  prosječna mjesečna cijena najma stanova između 20 i 80 metara kvadratnih, ove je godine iznosila 411 eura. Usporedimo li tu cijenu s prošlogodišnjom cijenom od 458 eura, možemo uočiti kako su cijene pale za 10,3 posto. Cijene najma istih stanova, u odnosu na 2008. godinu, pale su za čak 12,7 posto.

Grafikon prosječne cijene najma stana do 80 m2 u 2008., 2009. i 2010. god.Kod realizacije cijene padaju i do 30 posto

Prema riječima Tamare  Skorić iz agencije Hillberg, trenutna situacija na tržištu najma ukazuje na pad dinamike iznajmljivanja i obilje ponude u odnosu na potražnju u odnosu na prošlu godinu te dodaje: „Tržište je u posljednjih godinu dana sazrjelo za pad cijena u realizaciji od 10 do 30 posto. Iako se određeni segment najmodavaca/zakupodavaca još uvijek nije osvijestio u tom smislu, kod većine je prisutno razumijevanje realne tržišne situacije.“ –  komentirala je Skorić za  portal Crozilla.com i nadodala: „Opći zastoj poslovnih ulaganja i razvoja, osobito od strane inozemnih tvrtki kao glavnih pokretača tržišta zakupa poslovnih prostora, a nastavno i najma luksuznijih stanova za njihove inozemne djelatnike, rezultirao je povećanjem ponude u odnosu na potražnju i naveo vlasnike na spuštanje cijena kako bi bili prihvatljiviji i konkurentniji trenutnim platežnim sposobnostima hrvatskih fizičkih i pravnih osoba.“


Najveća potražnja

Najveći interes za najam stanova pokazuju studenti, pa su kolovoz i rujan mjeseci kada je potraga za najmom najveća.  Prema podacima portala Crozilla.com, Zadar i Rijeka su se pokazali najatraktivnijima tijekom ove godine, pošto je potražanja za najmom stanova upravo u tim gradovima bila najveća.
Zagreb je grad u kojem potraga za najmom stana  traje 12 mjeseci u godini, a Centar, Trešnjevka, Maksimir i  Jarun naselja su u kojima je potražnja  bila najveća.  Osim domaćih, u lov za najmom naših stanova upuštaju se i stranci. Tijekom 2010. godine najčešće su pregledavali stanove koji se iznajmljuju na Crozilla.com posjetitelji  iz Njemačke, Austrije, BiH  te Francuske i Velike Britanije.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>