Početak godine donio niže cijena kuća

Iako cijene stanova posljednjih nekoliko mjeseci bilježe porast vrijednosti, podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su cijene kuća u prvom mjesecu 2018. godine zabilježile pad.

Siječanjske su cijene, u odnosu na mjesec ranije zabilježile blagi pad vrijednosti od tek 0,1 posto, a pritom su niže cijene kuća zabilježene u brojnim gradovima na Jadranu i u unutrašnjosti. U odnosu na isti mjesec 2017. godine, cijene kuća bilježe porast od 4,2 posto, a niže godišnje vrijednosti zabilježene su tek u Bjelovaru, Zagrebu i Osijeku.

cijene-kuca-01.-2018.Crozilla

Prosječne oglašavane cijene kuća tijekom siječnja 2018., izvor: Crozilla.com

Najveći mjesečni porast cijena kuća u siječnju je zabilježen u Puli gdje iznosi 1,3 posto, a prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra, s uključenom cijenom okućnice, iznosila je 1431 euro. U Senju su kuće poskupile za 1,2 posto, te se cijena njihovih „kvadrata“ popela na 1264 eura.

Cijene kuća u Dubrovniku, prema podacima oglasnika Crozilla.com tijekom siječnja su zabilježile pad vrijednosti od 0,9 posto, a za jedan se kvadratni metar, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo čak 4182 eura – što taj grad i dalje drži na prvom mjestu ljestvice cijena.

Visinom cijena kuća, pri vrhu se nalazi i Opatija gdje je „kvadrat“ tijekom siječnja u prosjeku oglašavan po 2270 eura, što je 0,1 posto manje no mjesec ranije. U jednakom su postotku porasle cijene u Poreču gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1838 eura.

Porast cijena od 0,3 posto na mjesečnoj razini zabilježen je u Splitu pa je prosječna tražena cijena kuće s okućnicom iznosila 2160 eura po „kvadratu“.

Porast cijena kuća od 0,2 posto zabilježen je u Zadru gdje se za kvadratni metar, s uključenom cijenom okućnice, prema podacima oglasnika Crozilla.com u prosjeku tražilo 1694 eura, te u Rijeci gdje je cijena „kvadrata“ iznosila 1223 eura.

Slavonski Brod jedan je od rijetkih gradova u unutrašnjosti u kojem je na oglasniku Crozilla.com zabilježen mjesečni porast cijena kuća. Siječanjska cijena kvadratnog metra u tom je gradu iznosila je 685 eura što je 0,7 posto više no mjesec ranije.

Unatoč velikoj potražnji, najveći mjesečni pad cijena zabilježen je u Osijeku. Prema podacima oglasnika Crozilla.com, vrijednosti tamošnjih kuća na mjesečnoj su se razini spustile za 1,3 posto, a cijena kvadratnog metra iznosila je 600 eura.

Po pitanju cijena kuća za prodaju, Bjelovar je tijekom siječnja bio jedan od jeftinijih gradova, a ujedno bilježi i najveći godišnji pad cijena. Prema podacima oglasnika Crozilla.com, za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u tom se gradu tražilo tek 455 eura što predstavlja mjesečni pad od 0,4 posto, te godišnji pad od 3,8 posto.

U Varaždinu se cijene kuća na mjesečnoj razini nisu promijenile te su se zadržale na visini od 660 eura po kvadratnome metru, a navedeni je iznos 5,6 posto veći no u prvom mjesecu 2017. godine.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su niže siječanjske cijene kuća zabilježene u Zagrebu gdje se za kvadratni metar, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tažilo 1209 eura što je 1,2 posto manje no tijekom prosinca, te 3,3 posto manje no u istom mjesecu lani.

Osijek i Zadar najtraženiji

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su se tijekom siječnja najviše pretraživale kuće koje se prodaju na području Osijeka, a zatim one u Zadru, Zagrebu, Puli i Poreču.
Potencijalni strani kupci koji su na oglasniku Crozilla.com pretraživali ponudu kuća za prodaju, najčešće su dolazili iz Njemačke, Slovenije, Mađarske, Italije i Švicarske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>