Pad cijena kuća

Podaci portala za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su cijene kuća tijekom travnja pale i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.


U odnosu na ožujak, travanjske su cijene zabilježile 0,1 posto niže vrijednosti, dok su u odnosu na isti mjesec lani pale za 7,6 posto.
Najveći mjesečni pad cijena kuća bilježe Dubrovnik, Zadar i Osijek, dok su u odnosu na isti mjesec lani, travanjske cijene najveći pad zabilježile u Sisku, Dubrovniku i Bjelovaru.
U Zadru su se, prema podacima oglasnika Crozilla.com, cijene kuća u prosjeku kretale po cijeni od 1717 eura po metru kvadratnom, što na mjesečnoj razini predstavlja pad od 2,5 posto.
Najviše cijene kuća tijekom travnja zabilježene su u Dubrovniku, a u tom se gradu za metar kvadratni u prosjeku tražilo 3381 euro, što je 9,2 posto manje no mjesec ranije i 22,5 posto manje no lani u istom mjesecu.
Više od prosječnih, tijekom travnja bile su i cijene kuća u Opatiji, gdje se za „kvadrat“ tražilo 2272 eura, te u Splitu gdje je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 2147 eura.

S druge strane, među najjeftinijim gradovima po pitanju cijena kuća oglašenih na Crozilla.com našao se Bjelovar u kojem se za „kvadrat“ kuće u prosjeku tražilo tek 475 eura. Taj je iznos 0,4 posto manji no mjesec ranije, te 20,6 posto manji no lani u istom mjesecu.
Niske su cijene kuća već tradicionalno zabilježene u Sisku, 503 eura, i u Vukovaru, 507 eura po metru kvadratnom.
Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako je najveći mjesečni porast travanjskih cijena kuća zabilježen u Zagrebu gdje su cijene porasle tek za 0,9 posto, a prosječna tražena cijena „kvadrata“, s uključenom cijenom okućnice iznosila je 1219 eura.

cijene-kuca-4-2016-crozilla

Prosječne tražene cijene kuća tijekom travnja 2016., izvor: Crozilla.com

Kuće 14 posto jeftinije od stanova

Statistike portala Crozilla.com pokazale su kako su tijekom travnja stanovi bili traženiji no kuće, a ujedno su i njihove cijene bile više, u prosjeku oko 14 posto.
U većini gradova, izuzev Dubrovnika, Pule i Poreča prosječne tražene cijene kuća bile su više od cijena stanova.
U Dubrovniku su kuće bile gotovo 11 posto skuplje od stanova, u Puli 3,7 posto, a u Poreču tek 0,4 posto. Najveća razlika u cijenama kuća oglašavanima tijekom travnja na Crozilla.com je zabilježena u Bjelovaru gdje su kuće bile čak preko 40 posto jeftinije od stanova, te u Osijeku i Varaždinu gdje je razlika iznosila oko 36 posto.

cijene-kuca-stan-04-2016-crozilla

Prosječna tražena cijena kuća i stanova tijekom travnja 2016., izvor: Crozilla.com

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>