Pad cijena građevinskih zemljišta na godišnjoj razini

Prema analizama podataka portala Crozilla.com cijene građevinskih zemljišta u listopadu su imale tendenciju pada, a u odnosu na rujan pale su u prosjeku  za 10 posto.

Na godišnjoj razini najveći pad cijena bilježe zemljišta Zagrebačke županije, dok porast cijena bilježi tek  Splitsko-dalmatinska županija.
Metar kvadratni građevinskog zemljišta u Primorsko goranskoj županiji iznosi 114  eura, što označava pad od 3,4 posto u odnosu na rujan. Govorimo li o godišnjem padu cijena, ova županija bilježi pad od 9,5 posto. Najveći pad cijena zemljišta na mjesečnoj razini bilježi  Splitsko-dalmatinska županija, gdje su cijene u odnosu  na rujan pale 7 posto, a cijena u listopadu iznosila je 184 eura. Porast cijena u odnosu na rujan bilježi jedino Zadarska županija,  gdje je prosječna oglašavana  cijena zemljišta u listopadu iznosila 133 eura, a zabilježeni  mjesečni  porast cijena iznosi 3 posto. Na godišnjoj razini Zadarska županija  bilježi pad cijena građevinskih zemljišta u visini od 3,6 posto
Prema podacima portala Crozilla.com  Zagrebačka je županija  zabilježila najveći pad oglašavanih cijena na godišnjoj razini, i to čak 30 posto. Kvadrati građevinskog zemljišta Zagrebačke županije u listopadu iznosili su 85 eura, što je na mjesečnoj razini pad od  tek 1,2 posto.
Cijene građevinskih zemljišta u gradu Zagrebu u listopadu su bile  215 Eura po metru kvadratnom, što  znači da je cijena u odnosu na rujan pala 2,7 posto,  a čak 7,3 posto u odnosu na listopad 2009. godine.

Cijena građevinskih zemljišta

Županija

Cijena u  rujnu

(eura/m2)

Cijena u listopadu

(eura/m2)

Promjena(%)

Grad Zagreb

221

215

-2,7

Splitsko – dalmatinska

198

184

-7

Primorsko – goranska

118

114

-3,4

Zadarska

129

133

3

Zagrebačka

86

85

-1,2

Tablica 1. Promjene u cijeni kvadrata građevinskog zemljišta, rujan/listopad 2010.

Najtraženija  zemljišta
Prema podacima portala Crozilla.com, domaći su posjetitelji u listopadu najviše tražili zemljišta  na području Zagreba, zatim Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije.
Strani su posjetitelji portala Crozilla.com najviše interesa pokazali za zemljištima Zadarske županije i  grada Zagreba, a zanimali su se i za zemljišta Šibensko-kninske županije.

Stranci zainteresirani za naša zemljišta –  u TOP 10 spadaju Amerikanci i Japanci
Najveći broj stranaca zainteresiranih za naša građevinska zemljišta u listopadu, bili su posjetitelji  portala Crozilla.com   iz Njemačke, Švicarske, BiH  te Mađarske i Austrije.
Da su Nijemci i Bosanci zainteresirani za naše nekretnine nije nikakva novost, no zanimljivo je da u  prvih 10 zemalja čiji su posjetitelji najzainteresiraniji  za naša zemljišta, ulaze Amerikanci (koji se nalaze na visokom šestom mjestu)  i Japanci (koji su na desetom mjestu) , a jednih  i drugih bilo je više nego primjerice , potencijalnih kupaca iz susjedne nam Srbije.
Broj Amerikanaca zainteresiranih za građevinska zemljišta na Crozilla.com u listopadu je pretakao čak i broj Slovenaca.  Amerikanci su najviše tražili zemljišta na području grada Zagreba te Zagrebačke  i Šibensko-kninske županije.  Japanci su u listopadu na Crozilla.com tražili isključivo zemljišta u Splitsko- dalmatinskoj županiji.

Država

Županije

1. Njemačka Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska i Istarska
2. Švicarska Zadarska,Šibensko-Kninska i Splitsko-dalmatinska
3. BiH Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska i Ličko-senjska
4. Mađarska Zagreb, Istarska
5. Austrija Brodsko-posavska ,Grad  Zagreb, Dubrovačko-neretvanska
6. SAD Grad Zagreb, Šibensko-Kninska
7. Slovenija Zadarska,Splitsko-dalmatinska županija, Zagreb
8. Nizozemska Grad Zagreb, Osječko-baranjska, Splitsko-dalmatinska
9. Francuska Grad Zagreb, Ličko-senjska županija, Zadarska
10. Japan Splitsko-dalmatinska

Tablica 2. Prikaz stranih posjetitelja i županije koje su najviše posjećivali

Zagreb – Izvrsne prilike za kupnju
Kriza koja je donijela pad cijena nekretnina, stvorila je izvrsne prilike kupcima. Tako na portalu Crozilla.com možete pronaći građevinska zemljišta na rubnim dijelovima grada Zagreba već od 20 eura po metru kavdratnom.
Rijetki su primjeri uvijek bili na cijeni, a kao takve možemo opisati i zemljišta u samom Centru Zagreba.
S obzirom da su tamo  slobodne građevinske parcele neobično rijetke, one još uvijek s pravom drže cijenu, a njihov  ćete kvadratni metar rijetko pronaći ispod 1500 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>