Ovrhe: Dnevno pet nekretnina na dražbi

Do kraja godine sudovi će u Hrvatskoj kroz ovršni postupak pokušati prodati tristotinjak kuća, stanova i manjih zgrada s nekoliko stambenih jedinica čiji vlasnici nisu uspjeli platiti svoje obveze, bilo da je riječ o otplati kredita ili nekih drugih dugova.

Procijenjena vrijednost te imovine bez koje u gotovo svim slučajevima ostaju građani, a ne poduzeća, je oko 250 milijuna kuna, piše Novi list. No ne znači da će se nekretnine prodati za tu cijenu, jer se za njihovu prodaju organiziraju dražbe na kojima zainteresirani licitiraju, a sud nastoji postići što veću cijenu. Ako nitko ne želi kupiti nekretninu po njezinoj procijenjenoj vrijednosti, cijena se spušta ovisno o tome koji se krug dražbe organizira, pa se stan ili kuća mogu prodati za tri četvrtine, polovicu ili primjerice jednu trećinu vrijednosti.

Samo u ovom tjednu održat će se dražbe za sedamdesetak kuća i desetak stanova. Do kraja godine, u nešto više od šezdesetak dana, na bubanj će ukupno 54 stana iz cijele Hrvatske te 230 kuća, ako u međuvremenu sudovi ne donesu nove odluke o ovrhama i taj broj se ne poveća. Procijenjena vrijednost tih stanova je gotovo 36 milijuna kuna, a kuće su vrijedne više od 190 milijuna kuna. U ovrhama se prodaje i dvadesetak manjih zgrada za više od 20 milijuna kuna, a vlasnici su opet uglavnom fizičke osobe koje su se upustile u jednokratni građevinski pothvat ili sud obiteljsku kuću s više stanova koju su vlasnici gradili za sebe, tretira kao zgradu.

Sve to vidljivo je iz Očevidnika nekretnina koji se vodi pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. U taj očevidnik trenutačno su ubilježene 553 nekretnine, što znači da je u 55 posto slučajeva, gdje se nakon ovrhe prodaje imovina, riječ o kućama i stanovima. Da bez svoje imovine zbog novčanih problema ostaju građani pokazuje i dosadašnja statistika HGK prema kojoj su od 2005. godine do početka listopada ove godine u 93 posto slučajeva fizičke osobe, odnosno građani i dijelom obrtnici, ostajali bez svoje imovine u ovršnim postupcima. Naplatu svojih potraživanja u najvećem broju slučajeva, 40 posto, tražile su banke, kartičarske kuće, osiguravajuća društva i štedno-kreditne zadruge. Nakon toga dug u 25 posto slučajeva su utjerivali drugi građani, a u 25 posto slučajeva državne institucije.

Najjeftiniji stan koji se prodaje na dražbi procijenjen je na 41 tisuću kuna, a nalazi se u općini Pleternica i ima 35 četvornih metra. Najskuplji je pak stan od 175 četvornih metra u zagrebačkim Remetama kojeg je vještak u sudskom postupku procijenio na gotovo dva milijuna kuna. Što se tiče kuća, najvrjednija iz očevidnika je kuća iz Velike Gorice od gotovo 400 kvadrata s dvorištem i procijenjena je na 22 milijuna kuna, ali se na dražbi prodaje samo jedna četvrtina koja je u vlasništvu osobe protiv koje se provodi ovrha.

Osim toga, trenutno je na dražbi i stotinjak livada i oranica, a dijelom je to posljedica problema koje poljoprivrednici imaju u otplati kredita koje su podizali radi širenja ili poboljšanja proizvodnje. U očevidniku nekretnina najavljuju se i dražbe za pokretnine, ali trenutno ih je 13, a među njima je i prodaja zrakoplova tvrtke AIR Adria u stečaju a početna cijena mu je nešto veća od tri milijuna kuna.

SEEbiz.eu

Komentari
  1. 9 godina ago
  2. 9 godina ago
  3. 9 godina ago
  4. 9 godina ago
  5. 9 godina ago
  6. 9 godina ago
  7. 9 godina ago
  8. 9 godina ago
  9. 8 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>