Ovrhe: Dnevno pet nekretnina na dražbi

Do kraja godine sudovi će u Hrvatskoj kroz ovršni postupak pokušati prodati tristotinjak kuća, stanova i manjih zgrada s nekoliko stambenih jedinica čiji vlasnici nisu uspjeli platiti svoje obveze, bilo da je riječ o otplati kredita ili nekih drugih dugova.

Procijenjena vrijednost te imovine bez koje u gotovo svim slučajevima ostaju građani, a ne poduzeća, je oko 250 milijuna kuna, piše Novi list. No ne znači da će se nekretnine prodati za tu cijenu, jer se za njihovu prodaju organiziraju dražbe na kojima zainteresirani licitiraju, a sud nastoji postići što veću cijenu. Ako nitko ne želi kupiti nekretninu po njezinoj procijenjenoj vrijednosti, cijena se spušta ovisno o tome koji se krug dražbe organizira, pa se stan ili kuća mogu prodati za tri četvrtine, polovicu ili primjerice jednu trećinu vrijednosti.

Samo u ovom tjednu održat će se dražbe za sedamdesetak kuća i desetak stanova. Do kraja godine, u nešto više od šezdesetak dana, na bubanj će ukupno 54 stana iz cijele Hrvatske te 230 kuća, ako u međuvremenu sudovi ne donesu nove odluke o ovrhama i taj broj se ne poveća. Procijenjena vrijednost tih stanova je gotovo 36 milijuna kuna, a kuće su vrijedne više od 190 milijuna kuna. U ovrhama se prodaje i dvadesetak manjih zgrada za više od 20 milijuna kuna, a vlasnici su opet uglavnom fizičke osobe koje su se upustile u jednokratni građevinski pothvat ili sud obiteljsku kuću s više stanova koju su vlasnici gradili za sebe, tretira kao zgradu.

Sve to vidljivo je iz Očevidnika nekretnina koji se vodi pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. U taj očevidnik trenutačno su ubilježene 553 nekretnine, što znači da je u 55 posto slučajeva, gdje se nakon ovrhe prodaje imovina, riječ o kućama i stanovima. Da bez svoje imovine zbog novčanih problema ostaju građani pokazuje i dosadašnja statistika HGK prema kojoj su od 2005. godine do početka listopada ove godine u 93 posto slučajeva fizičke osobe, odnosno građani i dijelom obrtnici, ostajali bez svoje imovine u ovršnim postupcima. Naplatu svojih potraživanja u najvećem broju slučajeva, 40 posto, tražile su banke, kartičarske kuće, osiguravajuća društva i štedno-kreditne zadruge. Nakon toga dug u 25 posto slučajeva su utjerivali drugi građani, a u 25 posto slučajeva državne institucije.

Najjeftiniji stan koji se prodaje na dražbi procijenjen je na 41 tisuću kuna, a nalazi se u općini Pleternica i ima 35 četvornih metra. Najskuplji je pak stan od 175 četvornih metra u zagrebačkim Remetama kojeg je vještak u sudskom postupku procijenio na gotovo dva milijuna kuna. Što se tiče kuća, najvrjednija iz očevidnika je kuća iz Velike Gorice od gotovo 400 kvadrata s dvorištem i procijenjena je na 22 milijuna kuna, ali se na dražbi prodaje samo jedna četvrtina koja je u vlasništvu osobe protiv koje se provodi ovrha.

Osim toga, trenutno je na dražbi i stotinjak livada i oranica, a dijelom je to posljedica problema koje poljoprivrednici imaju u otplati kredita koje su podizali radi širenja ili poboljšanja proizvodnje. U očevidniku nekretnina najavljuju se i dražbe za pokretnine, ali trenutno ih je 13, a među njima je i prodaja zrakoplova tvrtke AIR Adria u stečaju a početna cijena mu je nešto veća od tri milijuna kuna.

SEEbiz.eu

Komentari
  1. 11 godina ago
  2. 11 godina ago
  3. 11 godina ago
  4. 11 godina ago
  5. 11 godina ago
  6. 11 godina ago
  7. 11 godina ago
  8. 11 godina ago
  9. 10 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>