Osjetan pad cijena građevinskih zemljišta

Cijene građevinskih zemljišta tijekom ožujka zabilježile su osjetan pad na godišnjoj razini – pokazuju to podaci portala Crozilla.com.
U usporedbi s veljačom, cijene građevinskih zemljišta lagano su porasle na Jadranu, a pale su u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, dok je na  godišnjoj razini situacija obrnuta.

Kao i kod cijena stanova, najskuplji kvadratni metri građevinskih zemljišta mogu se pronaći u Dubrovniku i Splitu, a za petama su im još neki gradovi uz more, dok je cijena zemljišta u gradu Zagrebu niza nego na pojedinim otocima.

Unatoč  potražnji većoj no u ostalim županijama, cijene građevinskih zemljišta u gradu Zagrebu i njegovoj okolici  pale su i na mjesečnoj i na godišnjoj  razini.

Prema podacima portala Crozilla.com, pad od 1,7 posto na godišnjoj  razini te 0,1 posto na mjesečnoj razini bilježe građevinska zemljišta na području grada Zagreba, a tijekom ožujka njihova je prosječna tražena cijena iznosila 176 eura po metru kvadratnom.

Građevinska zemljišta Zagrebačke županije tijekom ožujka bilježe pad cijena: 4,5 posto na godišnjoj, a 1,3 posto na mjesečnoj razini, sto je cijene tamošnjih zemljišta spustilo tek na 64 eura po metru kvadratnom.

Tijekom ožujka na portalu Crozilla.com velika je potražnja bila i za građevinskim zemljištima Splitsko-dalmatinske županije koja su  tijekom ožujka imala 3 posto višu cijenu no tijekom veljače, a cijena metra kvadratnog  iznosila je 164 eura. U usporedbi  s lanjskim ožujkom, tamošnje su cijene pale za 1,8 posto.

Na godišnjoj razini najveći pad cijena bilježe županije Zadarska (-13,1%) i Istarska (-13%). Tijekom ožujka prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta u Istri iznosile su tek 77 eura po metru kvadratnom.

Na području Zadarske županije prosječna tražena cijena građevinskih zemljišta iznosila je 113 eura, što je 1,4 posto više no tijekom veljače.

Primorsko-goranska županija  također je na godišnjoj razini zabilježila velik pad traženih cijena građevinskih zemljišta, čak 12,7 posto, a  cijena metra kvadratnog tijekom ožujka iznosila je 96 eura, sto je 2,4 posto vise no mjesec ranije.

Ivan Bižanović, vlasnik agencije Lika nekretnine d.o.o. za portal Crozilla.com, rekao  je kako se već duže vrijeme (oko 3 godine) u Lici osjeti pad cijena zemljišta.  Bižanović dodaje i  kako se cijene građevinskih zemljišta kreću od 7 do 20 eura po metru kvadratnom, a uz rijeke i do 25 eura, dok je njihova cijena uz more od 30 do 70 eura po metru kvadratnom.

Kada govorimo o građevinskog cijenama zemljišta uz more, na području od Senja od Karlobaga, Bižanović napominje kako njihova cijena ovisi i o udaljenosti od mora, pa se cijene u prvom redu kreću od 40 do 100 eura po metru kvadratnom.

Zemljišta na moru

Prema podacima portala Crozilla.com među najskupljim građevinskim kvadratnim metrima bili su oni u Dubrovniku za koje se tijekom ožujka tražilo oko 316 eura, te ona u Splitu čija je prosječna tražena cijena iznosila 309 eura po metru kvadratnom. Među skupljim zemljištima nalaze se i ona u Makarskoj čija prosječna tražena cijena iznosi 207 eura po metru kvadratnom.

Pulska zemljišta tijekom ožujka imala su prosječne cijene od 99 eura, sto je na godišnjoj  razini 2,9 posto manje.  Zadarska su zemljišta tijekom ožujka bila 4,4 posto jeftinija no lani u istom mjesecu, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 130 eura. Pad cijena od cak 8,3 posto na godišnjoj  razini bilježe zemljišta na otoku Pagu, a njihova je cijena tijekom ožujka iznosila 154 eura po metru kvaratnom.
U Kaštelima je tražena cijena građevinskih zemljišta  iznosila 118 eura po metru kvadratnom sto je 6,3 posto vise no tijekom lanjskog ožujka.
Prve zrake sunca podigle su i cijene zemljišta na otoku Bracu, a ona su prema podacima portala Crozilla.com bila za 2,1 posto skuplja no lani tijekom ožujka, pa je cijena metra kvadratnog iznosila 194 eura.

Potražnja

Tijekom ožujka na portalu Crozilla.com najveća je potražnja bila za građevinskim zemljištima na području Zagreba, zatim županije Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Zadarske te Šibensko-kninske.
Od stranih posjetitelja koji su tijekom ožujka  na portalu Crozilla.com pretraživali zemljišta najveći broj  dolazio je iz Austrije, Švedske, Slovenije, Njemačke, Mađarske te Bosne i Hercegovine.

Kakav je interes za kupnju građevinskih zemljišta na području Like, za portal Crozilla.com rekao je Ivan Bižanović vlasnik agencije Lika nekretnine d.o.o.: „Interes je relativno slab, traže se manja građevinska zemljišta do 800 metara kvadratnih za izgradnju kuća i vikendica te velika poljoprivredna gospodarstva od 5 do  20 hektara, kojih na žalost Lika nema zbog malih parcela koje posjeduju pojedini vlasnici. Ako se i prodaje neko poljoprivredno gospodarstvo s 5 hektara zemlje ista je podijeljena u 20 parcela raspona nekoliko desetaka kilometara, i nema cjeline.“ Bižanović napominje kako i dalje vlada interes za zemljištima uz rijeke, jezera i more, a najveća potražnja za zemljištima u Lici je u razdoblju od travnja do studenog.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>