Oporavlja li se tržište nekretnina?

Analizirajući 2009. godinu bilo je kristalno jasno kako je to jedna od neuspješnijih i nezahvalnijih godina kada je u pitanju poslovanje  nekretninama.
Prema najnovijim informacijama, koje donosi jedan od najpoznatijih portala za nekretnine Global Property Guide, svjetsko stambeno tržište se uglavnom opravlja, ali situacija se uvelike razlikuje od zemlje do zemlje.
Istraživanje je pokazalo kako su tijekom posljednjeg kvartala 2009. godine cijene kuća porasle u 22 zemlje, dok je pad cijene zabilježen u 11 zemalja. Treba napomenuti kako su podaci o cijenama dostupni za 34 zemlje. Ipak, iz svih prikupljenih podataka i u usporedbi s 2008.-om zaključeno je kako 2009. godina nije bila „sretna“ godina, odnosno uspješna, što potvrđuje činjenica kako je u većem broju zemalja cijena metra kvadratnog kuće padala nego li rasla.

Drugim riječima, iako je kraj godine najavljivao oporavak – uzmemo li u obzir cijelu godinu – u većini zemalja zabilježen je pad cijene. Važno je spomenuti kako Global Property Guide za statističku prezentaciju koristi promjenu cijene nakon inflacije koja daje realniju sliku nego nominalne brojke kojima agenti za nekretnine obično daju prednost.

Hrvatska je uz, Bugarsku, Slovačku, Irsku, Portugal, Norvešku na popisu zemalja gdje su cijene u padu. Preciznije rečeno, prema podacima Global Property Guide-a u  usporedbi s 2008. godinom cijena kuće u 2009. bila je niža je za 6,52 posto. U usporedbi trećeg i četvrtog kvartala 2009. godine kuće u Hrvatskoj bilježe pad cijene od 1,03 posto.
Bilo je zemalja koje su i unatoč krizi bilježile rast cijene u 2009. godini. Među njima se izdvajaju Hong Kong, Tajvan, Izrael, Australija, Norveška, Finska…

Global Property Guide

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>