Održan 26. Forum poslovanja nekretninama

U Zagrebu je 23.11.2016. održan 26. Forum poslovanja nekretninama, na kojem se okupilo oko 450 stručnjaka u prometu nekretnina, a razgovaralo se o budućnosti nekretninskog sektora u Hrvatskoj.

Crozilla-26-forum-nekretninama
„Sudionici su se složili da je pri donošenju novih zakona potrebno uključiti struku kako bi se kvalitetno sagledale i predvidjele sve posljedice te pravovremeno umanjila mogućnost negativnih učinaka na većinu građana, odnosno na ukupno gospodarstvo.

Potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher, otvarajući Forum istaknuo je velik značaj Komore u regulaciji posredovanja prometa nekretninama. Kazao je da je stručne ispite za agente posredovanja u prometu nekretnina koje Komora provodi dosad položilo 3000 osoba i da na hrvatskom tržištu djeluje 897 pravnih i fizičkih osoba – posrednika u prometu nekretninama. Dodao je da je Udruženje poslovanja nekretninama HGK u svom radu iniciralo donošenje Zakona o posredovanju u prometu nekretnina 2007. ´Pozdravljamo napore predlagatelja odluka da reguliraju ovo područje. Potrebni su odlučni potezi, u suradnji sa strukom, kako bi ovo tržište funkcioniralo bolje te kako bi gospodarstvenici zadobili veće povjerenje potrošača´, istaknuo je Zaher.

Direktorica Sektora za trgovinu HGK Ema Culi istaknula je da posrednici smatraju kako je u izmjenama važećeg Zakona o posredovanju u prometu nekretnina potrebno dodatno urediti kaznene odredbe, odnosno napraviti diferencijaciju između visine kazni za različite povrede Zakona, a kazne za trgovačka društva i obrte treba izjednačiti. ´Kazne za one koji posluju, a nisu upisani u Registar posrednika, trebaju biti drakonske. Potrebno je urediti odredbe koje reguliraju rad posrednika iz EU i neke inozemne agencije koje su postale nelojalna konkurencija domaćim posrednicima´, istaknula je Culi. Predložila je i pojednostavljivanje zapošljavanja agenata koji će biti plaćeni po učinku te uvođenje instituta ´pomoćnik agenta posredovanja u prometu nekretnina” u Zakon o posredovanju u prometu nekretnina.“ – navode iz HGK.

Suradnjom s Hrvatskom gospodarskom komorom Crozilla.com potiče legalno poslovanje agencija za posredovanje nekretninama. Naime, agencije za nekretnine koje su upisane u Registar posrednika u svakom pojedinom oglasu na Crozilla.com imaju istaknutu oznaku da se nalaze u navedenom registru, a samim time i da posluju legalno.

Hrvatsko tržište nekretnina zanimljivo njemačkim kupcima

Na 26. Forumu poslovanja nekretninama, između ostalog, je predstavljeno i tržište nekretnina u Njemačkoj.
Prema prijedlogu Crozilla.com, Mladen Krčmar iz tvrtke Wohnfreiheit, održao je predavanje o tamošnjem tržištu. Pritom je rekao kako u Njemačkoj postoji ogroman potencijal kapitala koji svake godine raste, te kako u Njemačkoj samo 52 posto stanovnika ima vlastitu stambenu nekretninu. No, potražnja je u brojnim njemačkim gradovima iznimno velika s obzirom ne velik broj stanovnika koji tamo svake godine doseljava.

Obzirom da njemačko tržište ne može ispuniti potražnu, potencijalni kupci traže alternativu, navodi Krčmar, a Hrvatska se nameće kao idealan izbor.
Mnogo je razloga zbog kojih su nekretnine sa našeg tržišta u fokusu njemačkih potencijalnih kupaca, a neki od njih su:
– Geografska blizina Njemačke i Hrvatske;
– Mediteranska klima;
– Povoljne početne cijene;
– Netaknuta priroda
– Stabilna politička situacija
– Digitalizacija;
– Razmjer legaliziranih i stručno obučenih posrednika nekretninama je čak na višem nivou nego u Njemačkoj.
Upravo se zbog svega navedenog oglasnik Crozilla.com nameće kao idealan izbor za oglašavanje nekretnina za najam ili prodaju, iz razloga što se svi oglasi automatski prenose na preko 50 portala u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Na taj način nekretnine postaju još bliže i dostupnije potencijalnim stranim kupcima.

 

Komentari
  1. 4 godine ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>