Od jeseni kreće novi krug subvencija za stambene kredite

Subvencioniranje stambenih kredita koje mladima olakšava kupnju nekretnina trebalo bi opet krenuti od jeseni.

novac-cijena

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja uputilo je u javno savjetovanje prijedlog izmjena Zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Izmjenama zakona planira se produžiti trajanje subvencija i onim obiteljima koje već imaju djecu. Tako će se, za svako maloljetno dijete koje član kućanstva ili korisnik kredita već ima prilikom podnošenja zahtjeva, subvencioniranje produžiti za godinu dana.
Kako navode u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, Predrag Štromar – potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, najavio je kako očekuje da će ove izmjene zakona stupiti na snagu u lipnju ili srpnju i primjenjivat će se već od ovog rujna.
„Slušamo građane, uvažavamo argumentirane prijedloge i u skladu s tim mijenjamo zakone kako bismo mjeru koju su mnogi prepoznali kao dobru napravili još boljom i poštenijom. Zadali smo si jasan cilj – želimo da 20 tisuća mladih obitelji putem naših mjera do kraja iduće godine riješe stambeno pitanje i osiguraju svoj dom te ovdje grade budućnost. Za svakoga tko želi ostati u domovini, raditi i tu zasnovati obitelj to je trenutno najpovoljnija moguća mjera“ – poručio je ministar Štromar.

Odobreno ukupno 5301 subvencija

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja navode kako je ova mjera dosad izazvala velik interes mladih obitelji te polučila odlične rezultate, navode i kako je u protekle dvije godine odobrena ukupno 5301 subvencija, a u obiteljima koje su koristile subvencionirane stambene kredite do sada je rođeno više od 500 beba.

Visina subvencije 30- 51% iznosa rate kredita

Kao i prethodnih godina, i ove se godine za stambene subvencije mogu prijaviti kreditno sposobni građani do 45 godina starosti, koji, kako navode u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.
Subvencioniranje stambenih kredita i ove će se godine odobravati za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, a rok subvencija iznosi pet godina. Visina subvencije kretat će se od 30 do 51 posto iznosa rate kredita, a ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi.

Porast potražnje za nekretninama

Oni koji razmišljaju o rješavanju vlastitog stambenog pitanja i kupnji kuće ili stana, odnosno gradnji kuće financirajući ulaganje putem stambenog kredita, planiraju iskoristiti i pomoć države u vidu subvencioniranja dijela rate kredita. Da ove mjere kojima se potiče kupnja nekretnina imaju velik utjecaj na tržište, pokazuju i podaci oglasnika Crozilla.com prema kojima je lani zabilježen osjetan porast potražnje za stanovima, posebno za onima u novogradnji, pri čemu prednjači grad Zagreb. No, pritom valja računati i na porast cijena koji uzrokuje upravo iznimno velika potražnja za.
Kupnja nekretnine većini je građana jedna od najvećih financijskih ulaganja, pa je svaka pomoć u otplati pritom dobrodošla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>