Novosti kod subvencioniranja rate kredita: Sufinancirati će se i gradnja kuće!

Subvencioniranje rata kredita u trajanju od 4 godine za kupnju prve nekretnine jedna je od novih vladinih mjera koja bi uskoro trebala zaživjeti.
Subvencioniranje rate kredita jedna je od mjera kojom ministarstvo planira potaknuti mlade na kupnju nekretnine. Mjere su namijenjene osobama do 45 godina starosti koje planiraju kupiti prvu nekretninu, odnosno, kao i onima koji ju već posjeduju, no planiraju preseliti u drugu, no pod uvjetom da u određenom roku prodaju nekretninu koju već posjeduju.
Zakon je, nakon javne rasprave dobio svoje obrise i uskoro će pred Vladu.

kuca-gradnja-crozilla
Dnevnik.hr donosi najvišu cijenu kvadrata te novosti koje promjene uvodi ministarstvo:
Prijedlog zakona o subvencioniranju stambenih kredita prošao je javnu raspravu. Ministarstvo graditeljstva svoju prvotnu ideju prilagodilo je prijedlozima struke i građana. “Mogu najaviti kao jednu od boljih stvari da smo prihvatili sugestiju da se sufinancira i izgradnja obiteljske kuće, ne samo kupnja! To znači da ako vlasnik donese vlasnički list, građevinsku dozvolu i nekakav troškovnik, da ćemo mi sufinancirati i gradnju kuće, a ne samo kupnju kuće, kaže Lovro Kuščević, ministar graditeljstva (HDZ).

Kod stanova se mijenja maksimalna dopuštena cijena po kvadratu. Planiranih 1900 eura po četvornom metru drastično je srezano. “Mi smo sad stavili granicu da je maksimalna cijena 1500 eura po metru kvadratnom. Zbog čega? Dobili smo informacije s terena od tvrtki koje se bave prometom nekretnina, banaka i slično, da su zbog ovog kredita počele rasti cijene stanova”, kazao je Kuščević.

Kao protumjeru, ministar Kuščević s bankama je dogovorio da za vrijeme državne subvencije kamata ne bude veća od 3,75 posto. Stan i dalje ne smije biti skuplji od 100 tisuća eura. “Zakon kreće idući tjedan ministarstvima na mišljenja i tad će se naći u Vladinoj proceduri. Čvrsto sam uvjeren da ćemo ispoštovati ove rokove i da ćemo s konkretnom provedbom zakona ići u srpnju ove godine, kaže Kuščević.

Uz plaćanje polovice mjesečne rate prve četiri godine, država mlađima od 45 nudi produljenje subvencije od dvije godine za svako dijete rođeno u tom razdoblju. Godinu dana duže sufinancirat će i one čiji članovi obitelji imaju invaliditet veći od 50 posto – piše Dnevnik.hr.

Izvor: Dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>