Novi krug prijava za subvencionirane kredite

Subvencioniranje stambenih kredita mjera je pomoći Vlade Republike Hrvatske, a njome se, otplatom dijela rate stambenog kredita, mladima želi olakšati rješavanje stambenog pitanja.

novac-cijena
Mjerom subvencioniranih stambenih kredita koju provode Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do sada je više od 5300 obitelji riješilo svoje stambeno pitanje, a od 10. rujna 2019. godine kreće novi krug prijava za subvencionirane kredite.
Ova mjera pomoći otplate stambenih kredita namijenjena je kreditno sposobnim hrvatskim državljanima do 45 godina starosti, a pritom je jedan od osnovnih uvjeta taj da oni ili njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju stan ili kuću, odnosno ukoliko ga i imaju uvjet je da tu nekretninu prodaju radi kupnje veće.
Osim za kupnju kuće ili stana, subvencije se odobravaju i za gradnju kuće do iznosa od 1500 eura po kvadratu, odnosno do iznosa kredita do 100.000 eura kunske protuvrijednosti. Iznos stambenog kredita pritom može biti i veći, no valja računati kako se razlika do tog iznosa ipak neće subvencionirati.
Jedan od dokumenata koji se prilažu zahtjevu za subvencioniranje, prema Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita, je i uporabna dozvola zbog čega nije moguće subvencionirati stanove koji se tek grade. Također, jedan od dokumenata za dobivanje subvencije, u slučaju subvencioniranja kuće, je i građevinska dozvola, stoga se ne mogu odobriti subvencije za gradnju kuće koja još uvijek nema građevinsku dozvolu.

Razdoblje subvencioniranja traje najmanje 5 godina

Ovisno o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina nalazi, visina subvencije kreće se od 30 do 51 posto.
Rok otplate kredita mora biti veći od 15 godina, a dužina trajanja subvencioniranja kredita iznosi 5 godina. No, valja računati kako se razdoblje subvencioniranja može produžiti. Za naredne dvije godine produžit će se subvencioniranje kredita ukoliko podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva imaju utvrđeni invaliditet najmanje 50 posto. U jednakom trajanju kao i u prethodnom slučaju produžit će se subvencije za svako živorođeno ili posvojeno dijete u roku subvencioniranja stambenog kredita, dok će se po jednu godinu produžiti za dijete, člana kućanstva podnositelja zahtjeva koje nema 18 godina.

Ponuda stanova s cijenom do 100.000 eura

Najtraženiji gradovi za kupnju stanova tijekom kolovoza su na oglasniku Crozilla.com bili Zagreb, Osijek, Zadar, Split i Pula. Velik se dio potražnje odnosio upravo na stanove s cijenom do 100.000 eura, kakvi se, između ostalog, uklapaju u „projekt“ subvencioniranja stambenih kredita.

Provjerite ponudu stanova u navedenim gradovima čije se oglašavane cijene penju do 100.000 eura:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>