Novi broj magazina DOME slatki DOME

U novom broju na još više stranica pročitajte novosti iz svijeta stanovanja, dizajnerske i arhitektonske savjete. Donosimo Vam kratki pregled.

Dnevni je boravak prostorija stambenog prostora u kojem najčešće boravimo i u kojima ugoščavamo širu obitelj i prijatelje, stoga ne čudi što upravo ovaj dio stana slovi za ‘središte’ svakog doma čijem uređenju pristupamo s posebnom pažnjom.
Za opremanje dnevnog boravka ili promjenu njegove cjelokupne postojeće vizure važno je na samom početku odrediti osnovni koncept koji će odgovarati vašem životnom stilu, dobi i smislu za estetiku.

Velike kuhinjice
U posljednjih pedesetak godina kuhinje su prošle kroz velike promjene: ne samo iz očitih razloga – razvoja tehnologije i unapređenja materijala od kojih se izrađuju, već su se njihove upotrebe mijenjale sukladno sa životnim stilovima njihovih korisnika.
Naime, svakodnevno provodimo sve više vremena na poslu ili u školi te je obitelj najčešće na okupu jedino za vrijeme pripremanja i konzumiranja doručka i večere. Stoga i ne čude zaključci mnogih socioloških istraživanja da je upravo kuhinja od dnevne sobe preuzela ulogu središta doma i postala multi-funkcionalna prostorija u kojoj se ne samo kuha, već i razgovara, uči, igra, zabavlja goste, itd..

Dom za uživanje svih osjetila
Opći osjećaj uživanja u prostoru ostvaruje se aktivnim sudjelovanjem svih naših osjetila. Interakcijom opipa, vida, sluha i okusa, doživljavamo prostor na osobite, vrlo individualne načine.

Stil opremanja, vrsta primjenjenih materijala, način osvjetljenja i drugi važni detalji, uspješno pojačavaju prostorne doživljaje.

Neprocijenjiva vrijednost terase
Vrt je najveća vrijednost kuće jer omogućuje drukčiji, puniji, zanimljiviji i raznolikiji način života. Boravišna vrijednost vrta zrcali se ponajviše u terasi.
Dakle, ukoliko imate kuću sa okućnicom, a za lijepog vremena ne boravite vani, znači da nešto ne valja sa vašom terasom. S obzirom da je kuća puno skuplja za održavanje od primjerice stana, zašto ne bi iskoristili tu njenu najveću prednost i napravili si prostor ugodan za vanjski boravak.
Svaka okućnica, i ona mala, i ona velika može se pretvoriti u pravu malu oazu, utočište od svakodnevnog stresa. Kako bi vam u tome olakšali, evo par bitnih smjernica koje slijede krajobrazni arhitekti.

Više pročitajte na poveznici:

DOME SLATKI DOME

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>