Njemački mediji preporučuju kupnju nekretnina na hrvatskoj obali

Poznato da je da su nekretnine na našim područjima predmet želja mnogih stranih kupaca, a proteklih su se dana neki njemački mediji bavili upravom tom tematikom: tržištem nekretnina na našoj obali.

Deutsche Welle prenosi kako je Njemački list ‘Welt am Sonntag’ u svom izdanju od 8. siječnja donio članak o nekretninama na hrvatskoj obali. U tekstu se kupnja nekretnina na našem području spominje kao dobar potez. Naime, kako navode, naša zemlja, primjerice, privlači sve više hotelijera, a i kupnju preporučuju i privatnim ulagačima. Ono što im savjetuju, stoji u tekstu koji prenosi DW, jest da posebnu pozornost prilikom kupnje obrate na „papirologiju“. Stranim se ulagačima također savjetuje na koji način u Hrvatskoj mogu uštedjeti na porezu.

Jadran-rovinj-crozilla-pexels
U tekstu o tržištu nekretnina na našoj obali koji prenosi DW, kao primjer se navodi švicarski poduzetnik Dennisa Bandacka koji je za 2,7 milijuna eura na otoku Korčuli kupio manji hotel i planira kupnju još devet hotela.

Autor članka ističe da je mogao ulagati i u bilo kojoj drugoj destinaciji na Sredozemlju, ali: „… u Hrvatskoj Bandrack vidi najbolji odnos između cijene i dobiti. I nije usamljen. Hrvatska privlači sve više hotelijera.” U tekstu se kao razlog tog trenda navodi odličan razvoj turizma, ali se ističe i da je kupnja nekretnina na hrvatskoj obali dobar potez i za privatne ulagače: „Jer, na poznatim odredištima u zapadnom Sredozemlju cijene su porasle. Nasuprot tome, čini se da je u Hrvatskoj prilika povoljna.(…) Izgleda da je upravo ove zime došlo do još jednog laganog pada cijena, javljaju analitičari.” No istovremeno se upozorava ulagače da dobro otvore oči pri kupnji i prekontroliraju vlasničke odnose i valjanost građevinske dozvole. – piše DW.

Autor citira Matthewa Montagu-Pollocka s međunarodnog informacijskog servisa za nekretnine Global Properity Guide, koji kaže da su najskuplje turističke nekretnine u Dalmaciji. To se, kako prenosi DW, opravdava dugom turističkom tradicijom te regije, ali i snimanjem poznate serije Igra prijestolja u Dubrovniku, koje privlači brojne fanove. No upozorava se da će s prestankom snimanja serije pasti i zanimanje za Dubrovnik: „To može dovesti do toga da cijene za vikendice i apartmane oko Dubrovnika uskoro padnu. Ali dugoročno će ulagači vjerojatno profitirati od nekretnine u toj regiji. ‘Biser Jadrana će uvijek privlačiti turiste’, kaže Thomas Beyerle iz firme za promet nekretnina Catella.”
Kao primjer regije u kojoj će srednjoročno doći do rasta vrijednosti nekretnina u članku se navodi Istra, posebice zbog blizine juga Njemačke i Austrije, kao i zbog brojnih međunarodnih zvijezda, poput Gwyneth Paltrow, Toma Cruisea i Bernieja Ecclestonea, koje su bile oduševljene tim poluotokom.

Autor teksta prenosi i brojke kojima raspolaže Matthew Montagu-Pollock, a koje govore da se iznajmljivanjem kuća za odmor i apartmana u Hrvatskoj može ostvariti prosječna dobit od 6,2 posto. I na kraju se savjetuje stranim ulagačima, koji žele na veliko iznajmljivati nekretnine, da u Hrvatskoj otvore firmu, jer na taj način mogu štedjeti na porezu- prenosi Deutsche Welle.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>