Nekretnine u Osijeku traženije, ali i jeftinije no u većini drugih gradova

Dok se na istoku Hrvatske nekretnine i dalje daju u bescjenje, vrijednosti osječkih nekretnina oglašavanih putem Crozilla.com na godišnjoj razini bilježe porast vrijednosti, no na mjesečnoj se razini ipak lagano „smiruju“.

Osijek-crozilla-nekretnine-1
Bez obzira jesu li cijene nekretnina visoke ili niske, te idu li one na ruku kupcu ili prodavatelju, činjenica je da će one kupcu uvijek biti visoke, a prodavateljima niske. To i ne čudi s obzirom da su kupnja ili prodaja nekretnine većini građana vjerojatno najveći financijski „zahvati“, stoga i jedna i druga strana žele izvući maksimum.

Najtraženiji grad za kupnju kuća

Osijek je i tijekom veljače na oglasniku za nekretnine Crozilla.com ostao jedan od najtraženijih gradova za kupnju kuća i stanova.
Kuće su na osječkom području tijekom veljače na oglasniku za nekretnine Crozilla.com bile traženije nego u drugim gradovima, pa čak i od onih zagrebačkih. No, mjesečne promjene njihove cijene ipak nisu pratile uzlazni trend potražnje. Za kvadratni metar kuće s uključenom cijenom okućnice na području Osijeka bilo je potrebno izdvojiti 594 eura što je 0,3 posto manje no u siječnju, ali ujedno i 0,2 posto više no lani. Kvadratni metar kuće u veljači je u prosjeku bio 38 posto jeftiniji od cijene kvadrata stana.

Oglašavane cijene kvadrata stanova na osječkom se području kreću tek od tristotinjak eura  koliko su oglašavani stanovi koji obično zahtijevaju i dodatna ulaganja, dok su gornje granice tamošnjih cijena iznosile oko 2000 eura. Prosječna tražena cijena stanova u Osijeku u najkraćem mjesecu u godini u prosjeku je iznosila 963 eura po metru kvadratnom. U odnosu na prvi mjesec zabilježena je neznatna razlika od tek 3 eura po kvadratu, odnosno 0,3 posto niže vrijednosti, no u odnosu na prošlu godinu, porast cijena ipak je nešto vidljiviji te iznosi 1,2 posto.

Novogradnja 7,3 posto skuplja no lani

Novogradnja je na osječkom području tijekom veljače na oglasniku za nekretnine Crozilla.com oglašavana u rasponu cijena od oko 900 do 1700 eura po kvadratu, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 1207 eura što je 7,3 posto više no u istom mjesecu prošle godine.

O stanju na osječkom tržištu nekretnina govori u sljedećem prilogu i Slavonska Televizija:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>