Nekretnine u lijepom, zelenom Zagorju

Kupnja nekretnine u velikim gradovima mnogima je predmet želja, a u tom slučaju valja biti dobro „pripremljen“ sa financijske strane. Povoljnija alternativa kupnji nekretnine u velikim gradovima je kupnja u njihovoj blizini.

Crozilla_nekretnine_Zagorje

Prema statistikama portala Crozilla.com, najtraženije područje za kupnju nekretnina je grad Zagreb, a tamošnje su kuće i stanovi u prosjeku skuplje no u ostalim mjestima i gradovima kontinentalne Hrvatske. Upravo se zato mnogo kupaca odlučuje za kupnju nekretnine za stanovanje ili odmor u okolnim područjima poput, primjerice, Zagorja.
Na portalu Crozilla.com trenutno je u gradu Zagrebu moguće pronaći stanove čije cijene dosežu iznose i od nekoliko tisuća eura za metar kvadratni, a prosječna je tražena cijena tijekom siječnja iznosila 1562 eura. Na području Zagorja oglašavane cijene stanova kreću se tek po nekoliko stotina eura po „kvadratu“, a tek u većim središtima tog područja moguće je pronaći one kojima iznos prelazi 1000 eura.
Što se tiče kupovina nekretnina baš je blizina glavnoga grada utjecala da se u sveukupnom broju kupaca zagorskih nekretnina Zagrepčani nalaze u većini. Sve više njih nastanjuje se u Zagorju i odlazi na posao u Zagreb. Ostale kupce čini lokalno stanovništvo, kupci iz ostalih dijelova Hrvatske i u manjem broju stranci.“- za portal Crozilla.com rekao je Goran Vrgoč, agent u posredovanju u prometu nekretnina iz agencije za nekretnine ZL.

Zagorje_zemljiste_CrozillaSlab interes stranaca

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako stranci u Hrvatskoj najčešće kupuju nekretnine u onim područjima u kojima i ljetuju, a to su najčešće područja uz Jadran. Kada je o kontinentalnom dijelu riječ, „strani“ kupci najčešće su Hrvati iz dijaspore koji su nekada živjeli na ovom područjima.
Statistike portala Crozilla.com pokazale su kako je tijekom prošle godine bilo stranaca koji su pokazivali interes za nekretninama na području Krapinsko-zagorske županije, a oni su u najvećem broju dolazili iz Njemačke, BiH, SAD-a i Nizozemske. Stranci su na tom području putem portala Crozilla.com najviše pretraživali kuće, a najčešće one na području Krapinskih toplica i Krapine.
Uz sve strahove koje smo imali prilikom ulaska u EU očekivani dolazak kupaca iz Europe je izostao. Njihov je interes za kupovinu vrlo mali, a naša iskustava govore da su većinom povezana s kupcima koji svoje korijene imaju u Hrvatskoj te ovdje nalaze pogodne uvjete kako bi proveli svoje umirovljeničke dane. Vrlo je malo stranaca koji kupuju zagorske nekretnine kako bi ovdje proveli godišnji odmor.

Kupci su mladi bračni parovi ili umirovljenici

Podaci portala Crozilla pokazuju kako je tijekom prošle godine na području Krapinsko-zagorske županije najveća potražnja vladala za kućama, zatim stanovima i građevinskim zemljištima. Kuće su se najviše pretraživale na području Stubičkih i Krapinskih toplica, zatim Oroslavlja, Lobora i Tuhelja. Kada je o stanovima riječ, lani su se putem portala Crozilla.com najviše pretraživali oni u Velikom Trgovišću, zatim u Krapini i Zlatar bistrici.
U razvijZagorski_list-Crozilla_nekretnineenim gospodarskim središtima kao što su Zabok i Krapina uglavnom su, u odnosu na Zagorje najviše traženi stanovi, a kupci su u pravilu mladi bračni parovi ili umirovljenici koji traže male stanove i garsonijere kojih trenutno na raspolaganju ima vrlo malo. U Stubičkim i Tuheljskim Toplicama i njihovoj okolici najviše se traže kuće za odmor, dok za obiteljske kuće nema pravila, izuzev područja šire regije Zaboka i Oroslavlja. Poljoprivredna su zemljišta nešto skuplja nego u ostalim dijelovima kontinentalne Hrvatske no vrlo je teško naći veće parcele, a okrupnjivanje je u pravilu komplicirano.“-rekao je Vrgoč te dodao kako su prema njihovim podacima najtraženija područja Zabok, Veliko Trgovišće, Oroslavje i Stubičke Toplice. Uglavnom one lokacije koje imaju dobru i brzu prometnu povezanost s gradom Zagrebom.

Ponuda veća od potražnje

Prema procjeni ageZagorje-Crozilla_nekretninencije za nekretnine ZL, Goran Vrgoč kaže kako su, što se tiče Hrvatskog Zagorja, cijene trenutno na najnižem nivou. „Kriza uvijek ima dvije strane. Mudri ju smatraju prilikom i pogodnim trenutkom za kupovinu. Naravno da je kriza utjecala na tržište nekretnina na način da su cijene pale. Zakonitosti tržišta ponude i potražnje ovdje su neumoljive. Dakle, ponuda je puno veća od potražnje i potencijalni kupci koji ozbiljno razmišljaju o kupovini su trenutno u nikad povoljnijem položaju pri pregovorima o kupoprodajnim iznosima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>