Neizvjesno stanje na tržištu u jednom od najljepših gradova

Tržište nekretnina na području duž Jadranske obale, posebno luksuznih objekata za odmor, u velikoj je mjeri okrenuto prema stranim kupcima koji si ih mogu priuštiti. No, brojne restrikcije nastale u cilju prevencije širenja korona virusa uvelike su se odrazile na zbivanja na tržištu nekretnina s obzirom da strani kupci i turisti trenutno nisu u mogućnosti dolaziti u Hrvatsku.
Otkazivanja dogovorenih razgledavanja nekretnina za prodaju ili najam, nemogućnost dolaska kupaca iz stranih zemalja, „izostanak“ turističke predsezone, neizvjesnost do kada će ovakva situacija trajati i kolike će posljedice ostaviti – samo je dio „popisa“ koji je posljednjih mjesec dana utjecao na tržište nekretnina.
Sve to nije zaobišlo niti Dubrovnik – grad čije su nekretnine premet želja brojnih domaćih i stranih kupaca, a koji na oglasniku Crozilla.com, visinom cijena nekretnina, već dugo drži visoko prvo mjesto.

Dubrovnik-nekretnine-crozilla

Za sada bez većeg pada cijena

„U posljednjih mjesec dana uvelike je opao interes bilo za kupnju bilo prodaju nekretnina, no potražnja za nekretninama nije u potpunosti prestala, što pokazuje da unatoč teškom stanju postoji određeni optimizam kod građana. Agencije se suočavaju s otkazivanjem razgledavanja ili pak s odgađanjem nekih prethodnih dogovora dok se situacija malo ne stabilizira.“ – za Crozilla.com rekao je Goran Pikunić, vlasnik agencije za nekretnine Libertas inženjering plus iz Dubrovnika.
„Kako se u ovom trenutku cijeli svijet bori s novonastalom situacijom oko koronavirusa, rekli bismo da je i trenutačno stanje na dubrovačkom tržištu nekretnina neizvjesno. Za sada nema većih promjena cijena, odnosno pada cijena. Za pretpostaviti je kako će se kontrakcija svjetskoga gospodarstva u dogledno vrijeme odraziti i na tržištu nekretnina u vidu smanjenja cijena.“ – dodao je Goran Pikunić.

Iako je tržište trenutno „uspavano“, cijene nekretnina koje se putem oglasnika Crozilla.com prodaju na dubrovačkom području bilježe tek blage mjesečne promjene, dok su na godišnjoj razini razlike ipak još uvijek dosta izražene.
Za kvadratni metar stana u Dubrovniku tijekom ožujka se na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 4212 eura po kvadratu što u odnosu na mjesec ranije predstavlja mjesečni pad od 1 posto. No, navedeni je iznos i dalje viši od prošlogodišnjeg i to za 12,5 posto što Dubrovnik čini gradom s najvećim godišnjim porastom cijena stanova.
Razlika u cijenama kvadrata kuća i stanova u ožujku je iznosila 551 euro, pa se za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo oko 3660 eura.

kuce-na-moru-crozilla

Pojedine agencije možda neće prebroditi ovu krizu

„S obzirom na mjere kojima se pokušava suzbiti širenje koronavirusa trenutačno nismo u mogućnosti obavljati posao. Kako razgledanja nekretnina u ovom trenutku nisu moguća, otkazana su do daljnjeg.“ – za Crozilla.com rekao je Goran Pikunić, te dodao kako su agenti i dalje u stalnom kontaktu s kupcima i prodavateljima, osluškuju njihova zapažanja te nastoje predvidjeti razvoj situacije na tržištu.
„Očekujući smanjenu aktivnost na nekretninskom tržištu, posebno uslijed pada turističkoga prometa, moguće je da će biti potrebno neko vrijeme za stabilizaciju poslovanja agencija za nekretnine, a pojedine agencije možda i neće uspjeti prebroditi ovu krizu.“

Cijene više od lanjskih i u drugim gradovima na moru 

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su tijekom ožujka cijene stanova i u drugim gradovima uz more bile više no u istom mjesecu lani. U Splitu se cijene narasle za 1,8 posto, pa se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2997 eura, u Zadru za 2,7 posto i popele se na 2303 eura, a u Šibeniku za 7,3 posto, te su u prosjeku iznosile 2255 eura po kvadratu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>