Nastavlja se rast cijena stanova na Jadranu

Prema podacima portala Crozilla.com  cijene stanova u svibnju su na mjesečnoj razini pale za 0,01 posto, dok  na godišnjoj pad cijena iznosi  7 posto.

Svibanjske cijene stanova danas su čak  10 posto niže su nego u istom mjesecu 2009.godine, a u usporedbi s onima iz lipnja 2008.godine, cijene stanova danas su niže čak 15,7posto.

Iako cijene stanova u gradovima na Jadranu na godišnjoj razini bilježe pad od čak 6,8 posto, prema podacima portala Crozilla.com , na mjesečnoj razini bilježe porast od 0,3 posto.

U svibnju su cijene stanova porasle samo u nekim gradovima na moru. Tako je cijena stanova porasla u poznatim turističkim gradovima kao što su Zadar, Split, Šibenik i Dubrovnik.

Tablica br. 1: Prosječna cijena stanova u svibnju, te promjena cijene na godišnjoj i mjesečnoj razini

Cijene stanova u Zadru porasle su 1,7 posto, a iznosile su 1593 eura po metru kvadratnom. Na godišnjoj razini cijene ovih stanova pale su za 3,5 posto.

Prema podacima portala Crozilla.com  prosječna tražena cijena šibenskog stana u svibnju je iznosila 1480 eura po metru kvadratnom.

Najveći porast cijena na mjesečnoj razini , od 1,9 posto,  bilježe  stanovi u Splitu. Njihova je prosječna tražena cijena u svibnju iznosila 2121 eura, što je 2,7 posto niže nego u istom razdoblju lani.

Dubrovnik je grad koji prema podacima portala Crozilla.com bilježi najveći pad cijena na godišnjoj razini, a on iznosi čak 12,9 posto. Na mjesečnoj razini cijene dubrovačkih stanova bilježe porast cijena od 0,2 posto, a njihova prosječna tražena cijena iznosila je 3132 eura po metru kvadratnom.

Stanovi na području Pule u svibnju su zabilježili mjesečni pad cijena od 1,1 posto, dok je prosječna tražena cijena tamošnjih kvadrata iznosila 1444 eura. Na godišnjoj razini cijene tamošnjih stanova ne bilježe velike promjene, pa pad cijena u odnosu na isto razdoblje lani  iznosi tek 1,7 posto.

Rijeka na mjesečnoj razini   bilježi pad cijena od 1 posto, a na godišnjoj razini pad cijena stanova iznosi čak 8,1 posto. Prosječna tražena cijena jednog metra kvadratnog u Rijeci je u svibnju iznosila 1570 eura.

Na najdinamičnijem tržištu nekretnina, onom zagrebačkom cijene su pale za 0,6 posto, a jedan metar kvadratni u svibnju je iznosio 1787 eura. Na godišnjoj razini cijene zagrebački stanova pale su za 4,1 posto.

Sisak je grad koji u svibnju bilježi najveći pad cijena, a on iznosi 1,9 posto, a prosječna tražena cijena tamošnjih stanova iznosila je 960 eura po metru kvadratnom.

Cijene stanova u Varaždinu tijekom svibnja pale su tek su jedan euro po metru kvadratnom, što označava pad cijena od 0,09 posto, a prosječna tražena cijena jednog metra kvadratnog iznosila je 1056 eura.

Na godišnjoj razini cijene osječkih stanova bilježe pad od 7,8 posto, a na mjesečnoj razini  1,3 posto, pa je cijena tamošnjih stanova u svibnju  iznosila 947 eura po metru kvadratnom.


Zagrebačko tržište stanova

Svibanjske  cijene stanova u zagrebačkim su kvartovima u prosjeku 0,5 posto niže nego mjesec ranije.
Prema podacima portala Crozilla.com, porast cijena zahvatio je stanove tek  u jednom dijelu grada, dok svi ostali bilježe pad cijena stanova.
Centar  je kvart u kojem su cijene stanova u lipnju porasle za 0,3 posto,a prosječna tražena cijena iznosila je 2105 eura. Istok bilježi  najveći pad cijena stanova, a on iznosi 1,1 posto, što je cijene kvadrata u tom dijelu grada spustilo na 1750 eura.
Zapad i Novi Zagreb bilježe pad cijena od 0,6 posto. Zapadni dio grada u svibnju je nudio cijene stanova za 1686 eura po metru kvadratnom, dok je prosječna tražena cijena stana u Novom Zagrebu iznosila 1485 eura po metru kvadratnom.

Tablica br.2: Prosječna cijena stanova zagrebačkih naselja:usporedba cijena  travanj/svibanj 2011.godine


Potražnja

Tijekom svibnja na portalu Crozilla.com, među domaćim posjetiteljima , kvadrat više  tražio se u Zagrebu, zatim u Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj , Primorsko-goranskoj , Zadarskoj i Osječko-baranjskoj županiji.
Britanci, Arapi, Amerikanci, Kanađani u Top10
Stranci su u svibnju , osim Zagreba, najveći interes pokazali za stanovima na području Primorsko-goranske , zatim  Istarske, pa Splitsko-dalmatinske županije.
Tijekom svibnja „šarolika paleta“ stranaca pretraživala je stanove na portalu Crozilla.com.  Osim onih iz BiH i Njemačke, najveći broj stranaca dolazio je iz Velike Britanije, Švicarske, Austrije, Slovenije,  Kanade, Ujedinjenih Arapskih Emirata te Slovačke i Austrije.

Porast potražnje za kupnjom stanova od strane naših građana  kao i dolazak stranih turista učinili su svoje i na cijenama nekretnina koje su tijekom svibnja nastavile laganom uzlaznom putanjom.
U sljedećim mjesecima možemo očekivati nastavak laganog rasta cijena nekretnina  u gradovima na moru  jer je to scenarij koji nas prati već nekoliko godina za redom.


Cijene stanova na Jadranu od 2008. do 2011. godine

Prema podacima portala Crozilla.com, od 2008.godine do danas stanovi na području Jadrana (kao i u cijeloj Hrvatskoj) neprestance gube na cijeni,  a to možemo vidjeti i po grafu koji prikazuje prosječne tražene  cijene stanova od siječnja do svibnja, sve od 2008.do 2011.godine.
Cijene stanova u gradovima na Jadranu u prvih 5 mjeseci ove godine bile su niže za 4 posto od lanjskih, a 12,2 posto niže nego 2009.godine, te čak 16 posto nego u istom razdoblju 2008.godine.

Graf: Prosječna cijena stanova od siječnja od svibnja, za razdoblje od 2008.-2011.godine

Poredak najskupljih i najjeftinijih gradova na Jadranu, što se cijene stanova tiče, već se godinama ne mijenja. Tako su Dubrovnik i Split već najmanje četiri godine za redom uvjerljivo  najskuplji gradovi, dok je Pula još uvijek grad u kojem su cijene stanova izrazito povoljne u odnosu na druge gradove uz more.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>