Naše tržište zanimljivo i Amerikancima

Cijene nekretnina na Jadranu drže se prilično visoko, a i podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako se najskuplji kvadrati uglavnom nalaze u gradovima na obali, pa si većina naših građana ne može priuštiti vlastitu kuću, stan ili vikendicu na tom području. Oči tamošnjih prodavatelja upravo su zato uprte u inozemne kupce čiji interes uvelike održava cijene na tim razinama.
Uz „standardne“ potencijalne kupce iz zemalja poput Njemačke, Austrije, Slovenije ili Švicarske koji su redovni posjetitelji oglasnika za nekretnine Crozilla.com, bilježe se i posjeti s drugih krajeva svijeta, a jedna od takvih zemalja je i Amerika.
Broj posjetitelja iz SAD-a koji su tijekom 2020. godine putem oglasnika Crozilla.com pretraživali nekretnine na našem području bio je viši no posljednjih nekoliko godina. Jasminka Biliškov, vlasnica agencije Biliškov nekretnine, za Crozilla.com rekla je kako su kupci iz Amerike, obično zainteresirani za veće kapitalne objekte poput hotela, marina, pa čak i otoka, no zanimaju ih i kuće uz more ili one s pogledom na more.

Dubrovnik-crozilla-nekretnine

Još prije 20 godina Amerikanci su se zanimali za nekretnine na našem području. Naime, prošlo je upravo toliko od kako je Jasminka Biliškov dala intervju za renomirani američki časopis Newsweek. Pisali su tada o stanju na tržištu nekretnina u Hrvatskoj i susjednim zemljama, a od tada do danas na domaćoj su se sceni stvari itekako promijenile.
I onda je Dubrovnik bio istaknut kao grad s visokim cijenama, ali je navedeno i kako na Jadranu ipak ima mjesta s povoljnijim cijenama nekretnina. U ono se vrijeme, prema riječima Jasminke Biliškov, u Trogiru mogla pronaći vikendica po cijeni od oko 50.000 dolara. No, danas je na tom području gotovo nemoguće pronaći nekretnine s takvim iznosima. „U tom poslijeratnom razdoblju na Čiovu su se mogle naći jeftine nekretnine, a danas je to mjesto vro skupo. Nekada se zemljište na Čiovu moglo kupiti za iznos u protuvrijednosti današnjih 30-40 eura po kvadratu, a sada je ispod 200 eura po kvadratu teško pronaćikvalitetnu parcelu.  Teško je pronaći i jeftine kuće, a i stanovi se prodaju po cijeni od oko 2.000 eura po kvadratu.“
Stranci su tada, kako stoji u tekstu Newsweeka, trebali imati posebne dozvole za kupovanje nekretnina u Hrvatskoj, no Jasminka Biliškov rekla je kako se u to vrijeme ipak nisu odbijali kupci s područja zapadne Europe ili Amerike. Danas je situacija drugačija, te građani EU kupuju pod jednakim uvjetima kao i domaći kupci. No, američkim je državljanima postupak kupnje nešto teži. „Oni kupuju prema uvjetima reciprociteta, kao i drugi izvan EU, za što im je potrebna suglasnost za sjecanje vlasništva koju izdaje Ministarstvo pravosuđa.“- rekla je Jasminka Biliškov.

Upita i kupaca s tog područja ipak ima: „Amerikanci se javljaju, ali to još uvijek nije značajan broj. Uglavnom je riječ o ljudima hrvatskih korijena. Jedan takav je upravo u procesu kupnje vile na području Dubrovnika, ali zbog korone i nesigurnosti ulaganja milijunskog iznosa je ipak sve prolongirano. Također, za jedan naš otok interes pokazuje tvrtka s Kariba.“- rekla je Jasminka Biliškov za Crozilla.com, te dodala kako se putem agencije Biliškov u Primoštenu trenutno prodaje i kuća poznatog američkog redatelja i glumca.

Turisti postaju i kupci

Sve veći broj svjetski poznatih zvijezda i uglednika koji ljetuju na našoj obali izvrsna su promocija naše zemlje. Broj potencijalnih kupaca iz SAD-a koji su lani putem oglasnika Crozilla.com pretraživali nekretnine na našem području osjetno je porastao u odnosu na godine ranije.
„Amerikanci traže veće kapitalne projekte poput marina, hotela, resorta.“ – rekla je Jasminka Biliškov za Crozilla.com, te dodala i kako od potencijalnih kupaca iz Amerike dobivaju i upite za luksuzne vile, ali i starine, posebno s pogledom na more.

Tijekom 2020. godine posjetitelji iz SAD-a na oglasniku Crozilla.com najviše su pretraživali ponudu kuća koje se prodaju na području Marčane, zatim Veprinca na opatijskoj rivijeri, te one na području Labina i Rapca. Najveći interes pokazali su za stanovima koji su se putem oglasnika Crozilla.com prodavali na području Pule, Zagreba i Zadra.

pula
Podaci Porezne uprave pokazuju kako je u razdoblju od 2017. do 2020. godine, prema broju stranih kupaca nekretnina u Hrvatskoj, udio onih iz SAD-a iznosio 0,9 posto, a pritom ih je najveći broj (83) zabilježen tijekom 2018. godine.

Da su kupci iz Amerike sve zainteresiraniji za nekretnine na našem području, pokazuje i podatak kako se trenutno odvija jedna od značajnih turističkih transakcija. Naime, prema pisanju brojnih medija, jedan od američkih fondova pred kupnjom je hotelske grupacije koju čini 11 hotela na najatraktivnijim dijelovima Jadrana.

Jasminka Biliškov smatra da će se dolaskom novog američkog predsjednika odnosi između Amerike i EU podići na višu razinu, što će povoljno utjecati na odnose između naših država, čime bi dodatno porastao i broj turista. „Turisti iz SAD-a pokazuju sve veći interes za Hrvatskom, a među njima se uvijek ‘skriva’ i određen broj kupaca nekretnina.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>