Naše kuće Hrvatima skupe, a Europljanima jeftine

U svibnju je prosječna cijena kuća u Zagrebu iznosila je 1660 eura po metru kvadratnom što u odnosu na travanj pokazuje blagu razliku od 0,3 posto.

U prosjeku od oko 5 posto povoljniju cijenu metra kvadratnog kuće, tijekom svibnja, bilježe Pula i Zadar, dok je najveću razliku u cijeni bilježio Split u kojem je za četvorni metar bilo potrebno izdvojiti 1655 eura.

Iako bilježi najveći rast, Osijek posjeduje najjeftinije kuće, a Zadar koji na mjesečnoj razini bilježi pad posjeduje pak one najskuplje.

1. Tablica usporedbe prosječne cijene kuća u travnju i svibnju 2010. godine

Grad Cijena m2/EUR travanj Cijena m2/EUR svibanj Promjena u %
Zagreb 1665 1660 -0,3
Osijek 773 839 +8,5
Pula 1615 1538 -4,8
Zadar 1852 1769 -4,5
Split 1751 1655 -5,5

Prema podacima portala Crozilla na godišnjoj razini porast cijene bilježe Zagreb, Zadar i Split, a pad gradovi Osijek i Pula. Jedna od najvećih promjena u cijeni tijekom zadnjih godinu dana zabilježena je Osijeku, pa je tako 2009. godine u tome gradu za metar četvorni kuće cijena iznosila 1090 eura da bi se ove godine u svibnju spustila na svega 839 eura i zabilježila značajnu razliku od 23 posto. Razliku od 2,5 posto bilježi Pula gdje se metar kvadratni u svibnju cijenio 1538 eura. Bez značajnih promjena tijekom svibnja prošlo je zagrebačko tržište koje je bilježilo blagi rast od 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U Dalmaciji je cijena metra kvadratnog kuća u porastu, pa se tako u Splitu povisila za  5,3 posto dok je u Zadru cijena čak oko 20 posto viša.
Turistička sezona kuca na vrata, ali ona sa sobom ne donosi znatne promjene u cijenama kuća – za očekivati je da će cijena lagano narasti samo na Jadranu. Kupac s gotovinom bi se u današnje vrijeme mogao poistovjetiti s endemičnom vrstom, pa bi mu (s obzirom na to da se nalazi u zavidnijem položaju) cijenjkanje moglo poći za rukom.

Hrvatske kuće među najjeftinijma u Europi

U Hrvatskoj su kuće još uvijek skupe za prilike naših građana, ali su u usporedbi s europskim prilično povoljne. Jedan od najpoznatijih  portala za nekretnine Global property guide   usporedio je cijene  kuća u Europi, a portal Crozilla je preuzeo i obradio njihove podatke. Prema njihovim su  statistikama kuće na području Hrvatske mnogo jeftinije nego u ostatku Europe. Štoviše, od 35 uspoređivanih zemalja mi se nalazimo gotovo na samnom dnu, tj. 31. mjestu ljestvice.

2.Graf cijene metra kvadratnog rangiran po skupoći u Europi.

Najskuplji  metar kvadratni  kuće drži Monaco koji je dvostruko skuplji od onog  drugoplasiranog u Velikoj Britaniji. Jedan četvorni metar kuće u Monacu platiti ćete isto koliko i prostor od 16 četvornih metara u Hrvatskoj. Na trećem mjestu nalazi se Rusija koja je gotovo trostruko skuplja od Španjolske.
Kuće mnogih naših susjednih zemalja skuplje su od hrvatskih, primjerice one  slovenske, crnogorske ili talijanske. Crna Gora , koja je postala popularna turistička destinacija,   nalazi se na 17. mjestu i od Hrvatske je dvostruko skuplja.
Za kupnju  kuće u Njemačkoj,  morat ćete  izdvojiti 23 posto više novaca nego za  kupnju kuće u našoj zemlji, što s obzirom na drukčiji životni standard i nije tako velika razlika. Ne čudi stoga što se velik broj Hrvata nakon zaposlenja odlučilo živjeti upravo u toj europskoj državi.  Samo 3 mjesta ispod Njemačke nalaze se  naši susjedi  Slovenci. Oni se mogu pohvaliti da su ispred nas, no ovoga nam  puta  to ide  u prilog,  jer su skuplji od Lijepe naše za čak  18 posto.
Česi,vjerni obožavatelji Jadranskoga mora, za kupnju naših kuća izdvojiti će čak  42 posto manje novaca nego u vlastitoj domovini.
Jeftiniji metar  kvadratni kuće može se kupiti samo u Latviji, Bugarskoj, Mađarskoj i Makedoniji,  te se tako cijene naših kuća svrstavaju  u gotovo najniže  u Europi.

Direktor portala za nekretnine i turizam, Ante Tabak predviđa da bi se u skoroj budućnosti, zbog liberalizacije tržišta i povoljnijih cijena hrvatske kuće mogle nametnuti stranim državljanima kao zanimljiv izbor. K tome još dodatno ide u prilog ponuda za stambene kredite  koje su uvele neke od naših banaka  samo za strance.