Nakon potresa brojni Zagrepčani krenuli u kupovinu stanova i kuća

U posljednje dvije godine u Gorici se gradilo gotovo 500 novih stanova čije su cijene u prosjeku od 1600 do 1750 eura po četvornom metru. Kupci traže i stare stanove, a nakon dugo vremena, pojačano se prodaju i obiteljske kuće, piše portal gorica.info.
Velika Gorica je posljednjih pet godina, nakon zadnje gospodarske krize i recesije, postala pravi eldorado za investitore u gradnji stambenih zgrada. Taj se trend dodatno intenzivirao zadnje dvije godine, a nakon potresa u Zagrebu brojni stanovnici metropole žele što prije preseliti u Veliku Goricu.

gradnja-stanova

U vizuri Velike Gorice posljednjih godina dominiraju brojne dizalice na gradilištima stambenih zgrada. Vlada prava pomama za novogradnjama, stanovi se doslovno prodaju dok su zgrade još u gradnji. Graditeljski bum potvrđuju i službeni podaci.

– Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja grada Velika Gorica izdao je 2018. godine građevinske dozvole za 123 stana u 47 stambenih zgrada, u 2019. godini za 238 stanova u 67 zgrada, te u prvih 6 mjeseci 2020. godine za 112 stanova u 53 zgrade – za portal gorica.info kaže Lana Kotrman Jankeš, pročelnica Upravnog odjela dodajući da je povećan i broj zahtjeva za rekonstrukciju postojećih stambenih zgrada.

Cijene stanova u novogradnjama niže su nego u Zagrebu. Primjerice, u dvije zgrade koje se upravo dovršavaju u Velikoj Gorici bit će 75 stanova površine od 30 do 155 četvornih metara. Cijena je od 1600 do 1750 eura za četvorni metar.

Kod kupaca dobro prolaze i stari stanovi čija je cijena, ovisno o stanju i starosti zgrade od 1200 eura na više. Budući je dosta zgrada u Velikoj Gorici energetski obnovljeno, cijena stanova u njima je više. Tako se, primjerice, u jednoj takvoj zgradi staroj 42 godine stan od 60 kvadrata prodaje za nemalih 1500 eura po četvornom metru.

– Velika je potražnja za stanovima i kućama u centru Velike Gorice i okolici, kao i većim građevinskim parcelama u okolici Velike Gorice. Kupci naših nekretnina uglavnom su Zagrepčani, ljudi iz Slavonije i Dalmacije, ima i naših Velikogoričana ali i državljana EU – objašnjava Zoran Studen iz agencije VG nekretnine i domeće kako najbolje idu one nekretnine koje imaju što realnije procijenjenu vrijednost.
Godinama je u Velikoj Gorici bilo teško prodati obiteljsku kuću. I to se promijenilo posljednjih mjeseci.

– Povećana je i potražnja za kućama u okolici Velike Gorice, i to nam često kupuju klijenti koji dolaze iz Zagreba, jer im je, kako kažu, dosta buke i gužve u gradu, a okolica Velike Gorice im je dosta zanimljiva jer je dobro prometno povezana sa Zagrebom – zaključuje Mislav Koberac, direktor Extra nekretnine grupe.

Građevinski bum u Velikoj Gorici nastavlja se bez obzira na vjerojatni povratak ekonomske krize i recesije. Građevinska zemljišta na kojima će niknuti zgrade i dalje su vrlo tražena.

Autor: gorica.info

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>