Najviše se traže novi stanovi, a evo kakvim bi nekretninama cijene mogle padati

Posljednjih smo mjeseci svjedoci brojnih negativnih posljedice koje epidemija korona virusa ostavlja na svjetskoj ekonomiji, a teške udarce zadobilo je i tržište nekretnina.

Poseban preokret dogodio se na zagrebačkom tržištu na koje je, osim korona virusa, utjecao i razorni potres koji je ostavio nesagledive posljedice. Jedna od njih je i strah od stanovanja u posebno pogođenim područjima grada među kojima je i sam centar.
„Pukotine će se sanirati, porušeni dimnjaci ukloniti, cijene stanova spustiti, no strah od potresa će i dalje ostati. Trebat će određeno vrijeme da se život u središtu grada vrati na staro.“ – rekla je Ivana Beljan s oglasnika za nekretnine Crozilla.com. Naime, podaci navedenog oglasnika pokazali su kako središte Zagreba posljednjih mjeseci više nije najatraktivniji dio grada za kupnju ili najam stanova, kako je to bilo ranije.

Tako je u lipnju, na oglasniku Crozilla.com, Trešnjevka bila najtraženiji dio grada za kupnju stanova, a slijede Dubrava, Centar, Jarun i Maksimir.

Crozilla-nekretnine-Zagreb

Centar: slabija potražnja i niže cijene

Do dolaska koronakrize u Zagrebu je bilo izrazito teško pronaći povoljan i kvalitetan stan na dobroj lokaciji, posebno u širem i užem središtu grada, odnosno u zoni tramvaja. No, sada je situacija nešto drugačija. Stanovi smješteni na donedavno najboljim lokacijama, u središtu grada, nakon potresa postali su manje atraktivni, pa su i njihove cijene na oglasniku Crozilla.com nešto niže.

„Bilježimo pad potražnje za najmom u središtu grada od strane klijenata koji su bili u Zagrebu kobnog 22.03.2020. zbog velikog straha od novog potresa. Klijenti koji su novi u dolasku u grad su oprezni po pitanju odabira zgrade, no u principu ukoliko je zgrada dobila zelenu (čak i žutu) naljepnicu, nemaju barijera koje ih priječe u najmu stanova u centru.“ – rekla je za Crozilla.com Andrea Bilić, direktorica zagrebačke agencije za nekretnine Metropola, te dodala kako su u odnosu na prošlu godinu cijene najma u centru u padu, trenutno u prosjeku 10 posto. „Uz potres, veliki bitan faktor je odlazak i manji broj dolazaka stranaca koji su zbog cijele neizvjesnosti sa korona virusom bili primorani zatvoriti svoje biznise u Zagrebu ili se nisu bili u mogućnosti preseliti u Zagreb kako je originalno bilo planirano s njihovim poslom.“

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako središte grada više nije dovoljno primamljivo za kupnju ili iznajmljivanje. Zagrebački stanovi za najam u lipnju su se na oglasniku Crozilla.com najviše pretraživali u Maksimiru, zatim na Črnomercu, Trešnjevci, te Dubravi, a tek onda i u Centru.
„Najviše se traže stanovi u novim ili novijim zgradama, građenim nakon 1965. godine i s armirano-betonskim konstrukcijama te u blizini javnog prijevoza i bitnih sadržaja (dućani, vrtići i škole, restorani, kafići etc.). Sigurnost i pogodnost su ispred lokacije.“- rekla je Bilić za Crozilla.com.

Cijene još uvijek u laganom padu

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju tek minimalan pad lipanjskih vrijednosti stanova u visini od 0,4 posto te pad cijena kuća od 0,5 posto. Na godišnjoj razini zagrebački stanovi i dalje bilježe porast vrijednosti, a u svibnju je razlika iznosila 5,4 posto. Prosječna oglašavana cijena kvadrata zagrebačkih stanova iznosila je 2119 eura, dok se za kuće tražilo 36 posto manje.

Cijene kuća oglašavanih na Crozilla.com bilježe jedva zamjetna mjesečna odstupanja, no ipak pad od 0,5 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen porast od tek 1,9 posto, a za kvadrat se u prosjeku tražilo 1355 eura.
stanovi-zgrada-1
Drastičan pad cijena nekretnina za prodaju ili najam situacija je kojoj su se nadali kupci i unajmljivači, no do toga, čini se, ipak još uvijek nije došlo – barem kada je riječ o traženim cijenama zagrebačkih nekretnina na oglasniku Crozilla.com. No, valjalo bi računati kako bi pad cijena mogao zahvatiti prvenstveno nekretnine čiji su vlasnici imali vrlo nerealna očekivanja po pitanju njihovih vrijednosti, pa bi se one s napuhanim cijenama s vremenom trebale „prilagoditi“ stanju na tržištu doseći barem realnu visinu. S druge strane, kvalitetne nekretnine na dobrim lokacijama rijetko gube na cijeni, pa nije neobično da njihove cijene i u razdoblju pred nama zadrže vrijednosti više od prosječnih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>