Provjerite kako se kreću cijene kuća u vašem gradu

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene kuća tijekom listopada bile oko 4 posto niže no lani u istom mjesecu.
Na godišnjoj su razini prosječne tražene cijene kuća najviše pale u Bjelovaru gdje razlika iznosi 22 posto, te u Varaždinu gdje su niže za 15 posto.
Porast je na godišnjoj razini zabilježen u Senju gdje su cijene porasle za 4,3 posto, te u Šibeniku gdje su bile 2,1 posto više no lani u istom mjesecu.
kuca-cijena-novac-crozilla

Na mjesečnoj su razini prosječne tražene cijene kuća u većini gradova zabilježile nešto niže vrijednosti, dok je porast cijena zabilježen u Osijeku, Bjelovaru, Sisku i Poreču. Opatija, Šibenik i Varaždin tijekom listopada bilježe najveći mjesečni pad cijena.

Najjeftinije kuće tijekom listopada su putem Crozilla.com oglašavane na području Bjelovara, Siska, Slavonskog Broda i Osijeka – gdje cijena „kvadrata“ s uključenom cijenom okućnice nije prelazila 600 eura.

Kuće u Zagrebu jeftinije su nego na Jadranu, ali istovremeno i skuplje no u ostalim gradovima u unutrašnjosti. Prosječna tražena cijena tamošnjih kuća, s uključenom cijenom okućnice, tijekom listopada je iznosila 1214 eura po metru kvadratnom što je 0,8 posto manje no mjesec ranije te oko 9 posto manje no lani u istom mjesecu.

Cijena od 3000 eura po „kvadratu“ nije rijetkost

Tijekom listopada putem oglasnika Crozilla.com oglašavane su kuće s cijenama „kvadrata“ nižim i od 200 eura, ali i one s cijenom višom od 10.000 eura.
Kućama najnižih cijena obično je potrebna adaptacija ili su već namijenjene za rušenje te se prodaju zbog građevinskog zemljišta na kojem se nalaze, a kada je riječ o takvim kućama na moru, niske su cijene najčešće zabilježene kod starih kamenih ruševina koje su udaljene od obale.
Najviše cijene postižu luksuzne kuće na dobrim lokacijama, a posebno one s bazenom, s pogledom na more, te one smještene uz samu obalu.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je kuće najviših cijena moguće pronaći na Jadranu. Najskuplje kuće tijekom listopada su oglašavane na području Dubrovnika, Opatije i Splita.

U Opatiji se tako mogu pronaći starine za adaptaciju čija ukupna cijena iznosi oko 50.000 eura, ali se isto tako nude i luksuze vile uz more čija cijena doseže i nekoliko milijuna eura. Unatoč mjesečnom padu cijena od 3 posto, te godišnjem padu od gotovo 11 posto prosječna tražena cijena kuća u tom je gradu tijekom listopada iznosila 2187 eura po metru kvadratnom. U Opatiji je tijekom listopada oko 28 posto kuća oglašenih na Crozilla.com imalo cijenu „kvadrata“ veću od 3000 eura.

Rekorder po broju oglasa s cijenom metra kvadratnog većom od 3000 eura je Dubrovnik u kojem je takve cijene tijekom listopada imala čak polovica kuća za prodaju oglašenih na Crozilla.com. Za kvadrat kuće s uključenom cijenom okućnice u Dubrovniku se tijekom listopada u prosjeku tražilo čak 3387 eura što predstavlja mjesečni pad od 0,4 posto, te godišnji pad cijena od 6 posto.

Nešto „primjerenije“ cijene kuća oglašavane su u Senju gdje se za kvadrat kuće s uključenom cijenom okućnice tražilo 1234 eura, a tek 5 posto oglašenih imalo je cijenu veću od 3000 eura.

Komentari
  1. 5 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>