Najam zagrebačkih stanova

studentski_stanZagrebačko tržište nekretnina dolaskom ljeta bilježi lagano zatišje. Naime, u razdoblju ljetnih mjeseci, prema podacima portala Crozilla.com, glavnina potražnje za nekretninama usmjerena je na područje uz Jadran, pa je Zagreb stavljen u drugi plan.

No, već sredinom kolovoza na tržište nekretnina grada Zagreba lagano se počinje vraćati vreva koju prvi načine studenti što ovamo dolaze u potrazi za najmom stana u kojem će boraviti predstojeću akademsku godinu. „Špica“ sezone najma zagrebačkih stanova odigrava se svake godine u isto vrijeme: od sredine kolovoza i traje sve do listopada kada većina studenata useli u unajmljene stanove. Zbog povećane potražnje upravo je to razdoblje u kojem su i cijene najam najviše.

 

CIJENE NAJMA U ZAGREBU

Trenutne cijene najma zagrebačkih stanova i dalje su nešto niže no travanjske, razlog tome je taj što sezona najma još uvijek nije „službeno“ započela, s obzirom da se studenti iz drugih mjesta još uvijek nisu počeli vraćati u Zagreb.
Prema podacima portala Crozilla.com prosječna tražena cijena najma stana 20-40 metara kvadratnih trenutno iznosi 310 eura. Za stanove do 60 „kvadrata“ u prosjeku se traži 370 eura, a onima od 60 do 80 kvadratnih metara prosječna tražena mjesečna najamnina kreće se oko 500 eura.
Centar je dio grada u kojem je potražnja za najmom stanova najveća, pa su tamo ujedno i cijene najma najviše. Iako „špica“ sezone najma zagrebačkih stanova još uvijek nije započela, prema podacima portala Crozilla.com, na tom dijelu grada trenutne su cijene nešto više no što su bile tijekom travnja. Prosječna tražena cijena najma stana površine od 20 do 40 „kvadrata“ na tom dijelu grada iznosi 315 eura, što je 1,9 posto više nego tijekom travnja. Stanovima površine do 40-60 metara kvadratnih prosječna tražena mjesečna najamnina u centru iznosi 476 eura, a onim većim stanovima, 60-80 metara kvadratnih, 571 euro.

Valja uzeti u obzir da trošak najamnine nije jedini iznos kojeg studenti moraju isplatiti prvi mjesec, naime, najčešće se stanodavcima odmah u startu kao polog daje jedna mjesečna najamnina kako bi se osigurali od pokušaja neplaćanja ili mogućih popravaka raznih oštećenja koje najmoprimci mogu učiniti.

KAKVE NAS CIJENE ČEKAJU

U razdoblju koje je pred nama možemo očekivati porast cijena najma zagrebačkih stanova s obzirom da je to standardni proces koji se, prema podacima portala Crozilla.com, odigrava svake godine zbog velike potražnje studenata, pa pojedini vlasnici nekretnina žele iskoristiti to razdoblje kako bi dodatno zaradili. No, već tijekom listopada, kada studenti pronađu stanove i akademska godina već započne, cijene najma padaju te se vraćaju na uobičajene, realnije razine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>