Najam u Zagrebu skuplji nego u Splitu

Kada je riječ o prodaji stanova, cijene zagrebačkih kvadrata mnogo su niže od splitskih, dok je kod najma situacija obrnuta.
Za razliku od kolovoza ili rujna, proljeće u Zagrebu nije u znaku traženja stanova za najam i njihovih visokih cijena. Studentima, koji su u Zagrebu i glavni iznajmljivači stanova, vrhunac „sezone lova“ na stanove početak je akademske godine, kada je potražnja najveća, ali su zato i cijene najma više nego u ostatku godine. Tako su prosječne tražene travanjske cijene najma zagrebačkih stanova površine od 20 do 100 metara kvadratnih bile u prosjeku za 9 posto niže no tijekom kolovoza prošle godine.

Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com, prosječne tražene najamnine zagrebačkih stanova površine od 20 do 100 metara kvadratnih tijekom travnja na godišnjoj su razini u prosjeku pale za 7,8 posto. U usporedbi s podacima iz istog mjeseca 2011.godine cijene su pale za 10,9 posto, odnosno 17 posto u odnosu na travanj 2010.godine.

Graf br.1:  Prosječne tražene travanjske  cijene najma zagrebačkih  stanova površine  20-100m² od 2010.do 2013. godine (prema podacima portala Crozilla.com)

Prema podacima portala Crozilla.com tražena mjesečna cijena najma stana u Zagrebu, kvadrature od 20 do 40 metara kvadratnih, tijekom travnja je u prosjeku iznosila 264 eura, što je na godišnjoj razini 10,3 posto niže. Za stanove veličine od 40 do 60 četvornih metara u prosjeku je trebalo izdvojiti 355 eura što je 10,7 posto manje nego li lani u istom mjesecu. Tražite li stan čija je kvadratura između 60 i 80 metara,  cijene se kreću oko 463 eura što je na godišnjoj razini 7,8 posto manje.  Najmanju godišnju promjenu cijene bilježe stanovi površine od 80 do 100 metara kvadratnih koji su pojeftinili za 4,6 posto, a za njihov se najam tijekom travnja u prosjeku se tražio 591 euro.

Valja uzeti u obzir kako portal Crozilla obrađuje tražene odnosno oglašavane cijene najma, a pritom su one često mnogo više od onih po kojima se stanovi stvarno i iznajme.

Tablica: Prosječne tražene cijene najma zagrebačkih stanova od 20-100m², tijekom travnja 2013.godine (podaci portala Crozilla.com. Cijene su izražene u eurima

Poredak dijelova grada sa najskupljim i najjeftinijim stanovima, prema Crozillinim podacima, nije se promijenio već neko vrijeme, a tako su i ovog, kao i lanjskog  travnja cijene najma uvjerljivo najviše u centu Zagreba, gdje najamnine ujedno bilježe i najmanju godišnju promjenu u cijeni. Stanovi s najnižim cijenama najma još uvijek se nalaze u Novom Zagrebu, a unatoč najamninama jeftinijim no u drugim dijelovima grada, tamošnji stanovi bilježe najveći godišnji pad cijena.

Zagreb skuplji od Splita

Kada je riječ o prodaji stanova, cijene zagrebačkih kvadrata niže su od splitskih, dok je kod najma stanova situacija obrnuta, te je za najam zagrebačkih potrebno izdvojiti nešto više no za najam onih u Splitu.

Tražene cijene najma zagrebačkih stanova površine od 20 do 100 metara kvadratnih, prema podacima portala Crozilla.com u prosjeku su 14,1 posto više od onih splitskih.

Graf br.2: Prosječne tražene cijene najma stanova u Zagrebu i Splitu tijekom travnja 2013.godine (izvor: Crozilla.com)

Najam stanova manjih površina, onih do 40 metara kvadratnih, u Splitu je skuplji no u Zagrebu, a razlika u prosjeku iznosi tek oko 9 eura. Stanovima površine od 40 do 60 metara kvadratnih, prema podacima portala Crozilla.com, prosječna tražena mjesečna najamnina u prosjeku je za 35 eura viša u Zagrebu, nego u Splitu.  Prosječna tražena cijena najma stana od 60 do 80 metara kvadratnih za 80 je eura bila viša u Zagrebu no u Splitu, dok kod stanova površine od 80 do 100 „kvadrata“ razlika iznosi 130 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>