Najam s pravom otkupa

Dolaskom recesije tržište nekretnina u Hrvatskoj i svijetu osjetilo je velike gubitke. Obujam prodaje drastično je pao, ali je paralelno s padom cijena pala i potražnja, odnosno prodaja.
g192890 Kupnja ili najam stana česta je dilema, no ovisno o financijskim mogućnostima pojedinca, obje mogućnosti dobar su izbor. Dolaskom recesije obujam prodaje nekretnina osjetno je smanjen, dok je potražnja za najmom padala nešto slabijim intenzitetom. Kako tržište koje je pretrpjelo značajnu štetu ne bi posve zamrlo bilo je potrebno ponuditi dodatne usluge i proizvode koji bi ponudili izlaz iz nastale situacije kako bi se tržište pokrenulo. Dolaskom recesije, na našem se tržištu nekretnina pojavila nova opcija -najam s pravom otkupa, a koja u konačnici djeluje kao kombinacija najma i kupnje. Bit modela najma s pravom kupnje je da se iznos svih uplaćenih najamnina nakon isteka ugovora o najmu odbija od cijene nekretnine koja se kupuje.
Mnogo je onih kojima je kupnja vlastite nekretnine prioritet, ali im zbog trenutne financijske situacija, to nije opcija. No, u tom se slučaju najam stana s pravom otkupa javlja kao dobro rješenje. Taj model funkcionira na način da kupac izabere stan, useli se, te plaća najamninu koja se u ukupnom iznosu odbija od ukupne kupoprodajne cijene stana, pa „podstanar“ u tom slučaju nema dojam da baca novce u nepovrat. Mjesečni iznos najma u ovom slučaju najčešće je viši od tržišnih cijena, te u prosjeku iznosi oko desetak eura po metru kvadratnom.

Kako funkcionira  najam s pravom kupnje
Crozilla_Ivana_VukojeKako funkcionira ovakav način kupnje stana rekla je Ivana Vukoje, direktorica agencije DOM EKSPERT d.o.o.: „Ovisno o trajanju ugovora, tijekom prvih nekoliko godina kupac je podstanar, sve do trenutka kada otkupljuje stan u kojem već živi. Trajanje ugovora o najmu najčešće iznosi od nekoliko mjeseci do nekoliko godina,a u slučaju da nakon isteka ugovora o najmu kupac kupi taj stan, novac uplaćen za najam odbija se od ukupne cijene stana. Ukoliko ne želi ili to nije u mogućnosti, kupac nije primoran kupiti stan po isteku najma. No, u tom su slučaju na gubitku i kupac i investitor: kupac gubi novac uplaćivan za najamninu koja je po ovom modelu viša od tržišne vrijednosti, a investitor više ne može prodati stan kao novi, te u tom slučaju gubi na cijeni.“
Vani, u drugim zemljama, ovaj je model vrlo često praksa. Uzmimo za primjer Austriju gdje je prema riječima klijenata agencije DOM EKSPERT d.o.o., ovaj oblik kupnje,odnosno najma, učestala opcija. Funkcionira na način da klijent u startu plati polog u visini od oko 20 posto ukupne vrijednosti nekretnine, te nakon toga redovno uplaćuje mjesečnu rentu. Ovisno o Ugovoru, nakon dvije do pet godina najma otkupljuje stan, s tim da mu polog i iznos uplaćene mjesečne najamnine ulazi u uplaćenu cijenu stana.

Model nije zaživio u potpunosti 
Iako je ovaj oblik kombinacije kupnje i najma vani već „uzeo maha“ i postao praksa, kod nas je još u povojima, te unatoč mnogim tvrtkama koje su pružale ovu uslugu u cilju unapređenja prodaje, još uvijek nije u potpunosti zaživio. „Razlog tome su zakonske odredbe koje još uvijek nisu usklađene da idu na ruku investitorima i kupcima, već se vrte oko iznosa PDV-a. Naime, u neprodanim stanovima leži „zarobljena“ velika količina PDV-a koju bi prodavatelj čak i u slučaju najma morao u startu platiti za puni iznos nekretnine. Nažalost, vlasnici često u tim trenutcima ne raspolažu tolikom svotama novca, a i ne postoji potpuna garancija da će ta nekretnina na koncu doista i biti prodana potencijalnom kupcu koji ju za početak iznajmljuje. Zakon o prometu nekretninama ne radi razliku između prodaje i najma nekretnine već se oba slučaja smatraju prometom nad nekretninom na koji se plaća PDV.“- smatra Vukoje.

Najam s pravom kupnje danas rijetko u ponudi
Iako ovakav model prodaje kod nas još uvijek nije u potpunosti zaživio, a prema riječima agenata agencije DOM EKSPERT d.o.o. velik je broj potencijalnih kupaca koji su zainteresirani, ali malen broj tvrtki koje ga nude. Tvrtke koje su se odlučile na ovakav oblik unapređenja prodaje najčešće imaju pozitivna iskustva, a prema nekim izvorima model najma s pravom otkupa svojedobno je pokazao izvrsne rezultate. „Ovaj model, kojeg tvrtke danas još rijetko nude, u početku je davao dobre nade te se na tržištu nalazila nekolicina investitora koji su ga nudili u nadi da će na taj način pokrenuti tržište, te se prvenstveno riješiti svojih neprodanih stanova. Podstanarima je davao mogućnost da si priušte vlastitu nekretninu, a da pritom novac za najam ne bacaju „u vjetar“. Iako je još uvijek vrlo tražen, ovaj se model u posljednje vrijeme rjeđe nudi, a češće je viđen u oglasima privatnih oglašivača, koji na taj način pokušavaju prodati svoje nekretnine koje već dugo stoje na tržištu.“- rekla je Ivana Vukoje.

Izvor: www.domekspert.hr 

Komentari
  1. 7 godina ago
    • 7 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>