Najam stana najtraženiji u Zagrebu i Zadru

Približavanjem akademske i školske godine, na portalu Crozilla.com već tradicionalno raste interes za najmom stanova, najviše za onima u Zagrebu.

U posljednjih mjesec dana na portalu Crozilla.com najveća je potražnja bila za najmom stanova na području Zagreba, zatim Zadra, Rijeke i Splita. Suzimo li pogled na Zagreb, najtraženiji dijelovi grada su centar, Trešnjevka i Maksimir. Strani posjetitelji portala Crozilla.com najveći su interes pokazali za najmom stanova u Zagrebu, a najveći broj dolazio ih je iz Španjolske, BiH, Njemačke i Poljske.

CIJENE NAJMA STANOVA
studentski_stan_Crozilla Cijene najma razlikuju se i kod naoko jednakih stanova, a nije rijetkost da su najamnine približno jednake i stanovima s velikom razlikom u površini. Visina cijene najma ovisi o raznim kriterijima kao što su lokacija, površina, uređenost i dotrajalost. Govorimo li o lokaciji, prednost imaju stanovi u blizini fakulteta i studentskih domova, a prvenstveno oni u zoni javnog gradskog prijevoza.
Prema podacima portala Crozilla.com studenti najčešće traže jednosobne stanove i garsonijere u kojima bi imali vlastiti mir, pa su takvi u ovom razdoblju godine i najtraženiji. U Zagrebu je trenutno iznimno velika potražnja za najmom stanova manjih površina, pa je takvima sada cijena viša no u drugim gradovima. Na portalu za nekretnine i turizam Crozilla.com cijene najma takvih stanova tijekom kolovoza na području Zagreba oglašavane su od 200 pa sve do 400 eura mjesečno. Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako je tijekom kolovoza prosječna tražena mjesečna najamnina zagrebačkih stanova površine 20-40 metara kvadratnih iznosila 284 eura, dok je primjerice u Zadru najam takvih stanova u prosjeku koštao 200 eura, u Rijeci oko 250 eura, u Splitu 261 euro, a u Opatiji 281 euro. Za stanove većih površina, onih od 40 „kvadrata“ pa na više, prvo mjesto po visini cijene najma tijekom kolovoza uvjerljivo je odnijela Opatija s obzirom da su tamošnje cijene bile više i od zagrebačkih.

Tablica: Prosječne tražene najamnine u pojedinim gradovima, kolovoz 2014.

cijene-najma-stanova-Crozilla,08-2014

Izvor podataka: Crozilla.com

Plaćanje troškova stanarine i režija lakše se podnosi kada se podijeli, pa vrlo često studenti unajmljuju veće, dvosobne ili trosobne stanove u kojima bi živjeli s drugim cimerima s kojima bi dijelili teret plaćanja redovitih mjesečnih troškova.
Kada govorimo o ukupnim troškovima najma stana, valja računati na redovne mjesečne troškove poput najamnine i režija. No, prvi mjesec najma, najmoprimci moraju računati na troškove više od uobičajenih jer većina stanodavaca traži polog, najčešće u visini barem jedne mjesečne stanarine kako bi se osigurali od nepodmirenih financijskih obveza, primjerice neplaćanja stanarine ili režija u posljednjem mjesecu boravka, ili pak kako bi imali financijsko pokriće za imovinu koji bi podstanari mogli oštetiti.
Pronaći idealan stan za najam u Zagrebu, Splitu ili Rijeci u razdoblju prije početka akademske i školske godine ponekad zna biti prava lutrija.
Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako je potražnja u tom razdoblju vrlo velika, mnogo veća nego u ostatku godine, jer većina studenata i učenika iz manjih mjesta dolazi na školovanje u veće gradove gdje traže stanove u kojima bi boravili sve do početka ljeta. Na tržište se tada prilijeva velik broj novih stanova spremnih da prime nove podstanare, pa studenti obično obiđu pogledaju velik broj stanova prije nego se odluče za onaj koji im odgovara.

NAJAMNINE U ZAGREBU NIŽE NEGO 2010. GODINE
Raniji podaci portala Crozilla.com pokazali su kako je jesenski porast cijena najma ustaljena tradicija mnogih iznajmljivača, no valja računati kako bi se, prema scenariju koji se odigravao ranijih godina, nakon tog razdoblja cijene trebale ponovno vratiti na nešto niže vrijednosti. No, u odnosu na srpanj, cijene najma zagrebačkih stanova bilježe pad vrijednosti.
Poznato je da su kupoprodajne cijene stanova već nekoliko godina u padu, a ista je stvar i sa traženim cijenama najma stanova u Zagrebu. Unatoč oscilacijama u promjeni cijene najma koje se odvijaju tijekom godine, odnosno naglom jesenskom porastu cijena, posljednjih je nekoliko godina cijena najma ipak u opadanju.
Prema podacima portala Crozilla.com, trenutne prosječne tražene cijene najma zagrebačkih stanova površine od 20 do 80 „kvadrata“ porasle su na godišnjoj razini, no i dalje su niže no u kolovozu ranijih godina. U usporedbi s kolovozom 2010. godine niže su -4,4 posto, u odnosu na 2011. pad cijena iznosi -7,3 posto, te 4 posto u odnosu na isti mjesec 2012. godine.

Graf: Prosječne tražene cijene najma zagrebačkih stanova, izvor:Crozilla.com
Cijene-najma-stanova-Zagreb-Crozilla

Komentari
  1. 5 godina ago
  2. 5 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>