Najam jeftiniji no lani

Prema podacima portala Crozilla.com tražene cijene najma  zagrebačkih stanova tijekom listopada u prosjeku su bile 7,8 posto niže no tijekom kolovoza, te 12,4 posto niže no lani u istom mjesecu.
Pretvorimo li navedene brojke iz teorije u praksu, uvidjet ćemo da taj „popust“ i ne zvuči toliko velik: „Postotci zvuče bombastično, ali kada se to pretvori u novac onda je to puno realnije. Ako je cijena od 500 eura  manja za 7 posto  to znači da je cijena najma 30 do 40 eura manja, što ne izgleda tako strašno. To je samo prilagođavanje stanju na tržištu. Činjenica je da su se lakše iznajmljivali uredno namješteni i opremljeni stanovi, a na tržištu ima i loše namještenih i opremljenih stanova, što utječe na njihovu cijenu najma.“- za portal Crozilla.com rekao je Rajko Subotić, vlasnik  agencije Nekretnine sunce d. o. o.

Poznato je da s početkom nove akademske godine i  dolaskom studenata u Zagreb potražnja za stanovima raste i u tom razdoblju doseže svoj godišnji maksimum, pa su tada i njihove cijene najviše. No, nakon rujna, odnosno nakon što akademska godina započne, a studenti  unajme stanove, s padom potražnje za najmom  tražene cijene polako se vraćaju u „normalu“ i bilježe pad.

Naše iskustvo ove godine je da su cijene najma u 8. i 9. mjesecu bile niže i povoljnije u odnosu na prethodne godine. Nisam primijetio bitno smanjenje traženih cijena najma u 10. i 11. mjesecu, ali je činjenica da je pala potražnja za najmom stanova.“  -komentirao je Subotić.

Najamnine stanova svih površina tijekom listopada uvjerljivo bile su najviše u Centru grada, dok su najpovoljnije bile u Novom Zagrebu i na istočnom dijelu grada.
Cijene najma zagrebačkih stanova tijekom listopada zabilježile su najveći pad u Novom Zagrebu u kojem je najam u odnosu na kolovoz pojeftinio preko 13 posto – to i ne čudi, budući da uz one u Centru koji su atraktivni tijekom cijele godine, stanovi Novog Zagreba bude posebno zanimanje studenata, pa u razdoblju najveće potražnje njihove cijene naglo porastu, a nakon „špice“ naglo padaju. Stanovima na istočnom dijelu grada najamnine su u prosjeku pojeftinile za 8,3 posto, na zapadnom dijelu grada za 7,5 posto, dok su u središtu grada, u kojem je potražnja za najmom uvjerljivo najveća,  tražene cijene najma pale tek za 2,5 posto.

Veći stanovi otporniji na promjenu cijena

Kako pokazuju podaci portala Crozilla.com, tijekom listopada cijena najma najviše je pala manjim stanovima, dok stanovi većih površina bilježe manja odstupanja u cijeni.
Rajko Subotić komentirao je kako su cijene većih stanova ostale iste ili s manjim padom radi toga što je za njima bitno manja potražnja, a ne radi toga što su veći po površini, tako da su oni najčešće duže vrijeme u ponudi. Dodaje i da ovu vrstu stanova uglavnom iznajmljuju obitelji s djecom, a obitelji koje si mogu priuštiti  plaćanje najma većih stanova je znatno manje no prijašnjih godina.

Tablica br.1: Prosječne tražene cijene najma zagrebačkih stanova od 20-100m², tijekom listopada 2012.godine, cijena je izražena u eurima

Prema podacima portala Crozilla.com prosječna tražena cijena najma zagrebačkih stanova površine od 20 do 40 metara kvadratnih  tijekom listopada iznosila je 259 eura mjesečno – što je čak 10,5 posto manje no tijekom kolovoza, te 16 posto manje no tijekom istog mjeseca lani.
Stanovima površine od 40-60 metara kvadratnih mjesečna je najamnina u prosjeku iznosila 361 euro, što je 11,8 posto manje no tijekom kolovoza, ali i 12,4 posto manje no lani u istom mjesecu.
Po prosječnoj traženoj cijeni od 470 eura mjesečno u Zagrebu su se iznajmljivali stanovi površine od 60 do 80 metara kvadratnih, a ta je cijena 5,8 posto manja no u kolovozu, te 10,4 posto manje no tijekom istog mjeseca lani.
Za najam stana od 80-100 „kvadrata“ tijekom listopada se na portalu Crozilla.com tražilo 620 eura, što označava pad cijena za 9,5 posto na godišnjoj razini te 2 posto u odnosu na kolovoz.

Tablica br.2.: Promjena cijena najma zagrebačkih stanova na godišnjoj razini, izvor: portal Crozilla

Tablica br.3.: Promjena cijena najma zagrebačkih stanova, usporedba kolovoz- listopad 2012.godine, izvor: portal Crozilla

Kakve nas cijene najma očekuju u bliskoj budućnosti?

Statistike portala Crozilla.com pokazale su, dakle, da su tijekom mjeseca listopada mjesečne najamnine zagrebačkih stanova pojeftinile u odnosu na kolovoz, ali i u odnosu na isti mjesec prošle godine. Sudeći prema najavama uvođenja poreza na nekretnine takav scenarij odigravat će se i sljedeće godine.
Najavljeni porez na nekretnine uzburkat će i ovako nestabilno tržište nekretnina, a kako će se odraziti na tržište najma svoje je mišljenje dao  Rajko Subotić, vlasnik agencije Nekretnine Sunce d.o.o.: „Ako se na tržištu pojavi  veći broj stanova za prodaju, sasvim sigurno će se pojaviti i veći broj stanova za najam, što će neminovno dovesti do daljnjeg padanja cijena. Cijene nekretnina  padaju od jeseni  2008. godine. Kretanje cijena najma stanova ovisit će, pored ostalog i o kretanju kupoprodajnih cijena stanova i općem stanju u gospodarstvu.  Može se dogoditi da banke smanje kamatu na štednju pa da građani umjesto štednje počnu ulagati u nekretnine, a  ako se uskoro gospodarstvo počne oporavljati, tada bi moglo doći i do stabilizacije cijena.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>