Na različitim područjima vlada potražnja za različitim nekretninama

Različita područja Hrvatske privlače drugačije tipove kupaca, stoga se i potražnja za nekretninama razlikuje od grada do grada.

kuca-nekretnine-ruke-crozilla
Zagreb, Split, Pula, Osijek i Zadar – gradovi su u kojima se tijekom travnja na oglasniku Crozilla.com najviše pretraživala ponuda stanova za prodaju. Potencijalni strani kupci u najvećem su broju dolazili iz susjedne BiH, a zatim i iz Njemačke i Slovenije. Njih je najviše zanimala ponuda stanova koji se prodaju u Zagrebu, Splitu, Makarskoj, Puli, Poreču i Umagu.

Stanovi za najam su se putem oglasnika Crozilla.com najviše tražili na području Zagreba, Splita, Zadra, Rijeke i Osijeka, a strani su posjetitelji, u potrazi za njima, u najvećem broju dolazili iz BiH, Slovenije, Njemačke i Srbije, te ih je pretežno zanimala ponuda u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Opatiji.

Kuće za prodaju su se i tijekom travnja najviše tražile na području Osijeka, a tek nakon njih, one u Zagrebu, Zadru, Puli, Poreču i Samoboru. Stranci su pak, najveći interes pokazali za kućama na moru, a najviše za onima u Vodicama, Crikvenici, zatim na otoku Viru i u Zadru. Najveći broj potencijalnih stranih kupaca koji su tijekom travnja na oglasniku Crozilla.com pretraživali kuće za prodaju dolazio je iz Njemačke i Švicarske, a zatim susjednih država poput Slovenije, BiH i Srbije.

Plitvice se pretvaraju u veliko gradilište

Za područje Ličko-senjske županije, osim domaćih, interes pokazuju i posjetitelji iz inozemstva, a nekretnine na tom području, putem oglasnika Crozilla.com, u najvećem broju pretražuju oni iz Njemačke, Slovenije i Mađarske.

Ivan Bižanović, vlasnik i prokurist agencije Lika nekretnine d.o.o., za Crozilla.com rekao je kako na području Ličko-senjske županije, na čijem području posluje već 15 godina, vlada jednaka potražnja domaćih i stranih kupaca, a kada je o strancima riječ, najčešće se radi o Mađarima, Slovencima, Nijemcima, Talijanima, Austrijancima i Britancima.

Analiza oglasnika Crozilla.com pokazala je kako su potencijalni strani kupci iz Njemačke, Austrije i Švicarske, tijekom prošle godine najviše upita za Ličko-senjsku županiju poslali za kuće za prodaju, a zatim za stanove i građevinska zemljišta. No, valja računati kako na različitim područjima, vlada potražnja za različitim vrstama nekretnina, a Bižanović kaže kako su svaki grad i općina specifični, te dodaje:
„U Gospiću i Otočcu traže se manji stanovi, jednosobni i dvosobni te manje obiteljske kuće, na području grada Senja traže se veći stanovi i apartmani, pogotovo bliže mora i plaže. Također se traže manje vikend kuće za odmor s vlastitim vrtom i parkingom. U Korenici i na Plitvičkim jezerima vlada potražnja za derutnim kućama koje bi se obnovile u turističke svrhe za iznajmljivanje apartmana.“
Navodi i kako su Plitvice trenutno najveće gradilište u županiji, gdje se gradi sve – od hotela do apartmanskih zgrada i kuća za odmor.

Najslabija potražnja za nekretninama na području Ličko-senjske županije, prema Bižanovićevim riječima, vlada u Srbu i Donjem Lapcu, gdje, kako kaže, zadnjih godina interes gotovo uopće i ne postoji, pa su tamo i cijene niže no u ostatku županije, a stanove i apartmane moguće je pronaći po cijenama već i od 200-600 eura po „kvadratu“.

S druge, pak, strane u Novalji je potražnja veća od ponude, pa su i tamošnje nekretnine skuplje no u ostatku županije. „Novalja je priča za sebe, tamo se prodaje sve i svašta samo s urednom dokumentacijom, od stanova, apartmana, obiteljskih kuća, vikendica, građevinskih zemljišta.“– rekao je Ivan Bižanović za Crozilla.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>