Na jednoj strani cijene stanova porasle, na drugoj pale

Statistike portala Crozilla.com pokazale su kako su tijekom srpnja prosječne tražene cijene stanova na mjesečnoj razini zabilježile 0,7 posto više vrijednosti.

Dolaskom turističke sezone u čitavoj zemlji optimizam poraste gotovo paralelno s porastom žive u termometru, a velik broj turista pozitivno djeluje i na tržište nekretnina. Naime, velik broj ih se odlučuje spojiti ugodno s korisnim i za vrijeme godišnjeg odmora pogledati neke od nekretnina koje bi mogli ili željeli kupiti.

U gradovima diljem obale na portalu Crozilla.com tijekom srpnja je zabilježen porast prosječnih oglašavanih cijena stanova. Pula, Rijeka, Šibenik, Zadar i Split neki su od gradova na Jadranu kojima su cijene na mjesečnoj razini porasle. Najskuplje „kvadrate“ stanova tijekom srpnja na portalu Crozilla.com bilježe Dubrovnik i Opatija- s cijenama preko 3000 eura, te Split i Umag čije prosječne tražene cijene prelaze 2000 eura.
Najniže cijene stanova oglašavane na portalu Crozilla.com zabilježene su na kontinentalnom dijelu Hrvatske gdje u većini gradova, izuzev Zagreba i Varaždina, srpanjska cijena nije prelazila granicu od 1000 eura po metru kvadratnom.

cijene-stanova-srpanj2015-crozilla

Prosječne tražene cijene stanova u pojedinim gradovima tijekom srpnja 2015., izvor: Crozilla.com

Prema podacima portala Crozilla.com cijene zagrebačkih stanova na mjesečnoj su razini porasle za 1,8 posto, a prosječna tražena cijena iznosila je 1601 euro po metru kvadratnom.
Pad cijena zabilježen je i u Osijeku i Varaždinu, u oba grada 0,3 posto. Prosječne tražene cijene „kvadrata“ stana u Osijeku su iznosile 974 eura, a u Varaždinu 1093 eura. Nešto niže srpanjske cijene zabilježene su i u Bjelovaru gdje mjesečni pad iznosi 0,9 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 837 eura.
U Vukovaru, koji je po pitanju cijena stanova ionako među najjeftinijim gradovima, tražene cijene dodatno su pale za 0,2 posto, a prosječna cijena je prema podacima portala Crozilla.com iznosila 578 eura po metru kvadratnom.

Opatija i Dubrovnik u utrci za najskuplje stanove

Opatija-cijene-stanova-crozilla

Prema podacima portala Crozilla.com tijekom srpnja su cijene stanova u Splitu porasle za 2,1 posto, a prosječna tražena cijena iznosila je 2213 eura po metru kvadratnom. Nešto niže no splitske, bile su cijene u Umagu – 2055 eura po metru kvadratnom. Zadarskim je stanovima cijena porasla za 1 posto, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog je iznosila 1832 eura.

Prema podacima portala Crozilla.com Pula, Rijeka i Šibenik tijekom srpnja imali su slične cijene „kvadrata“ stanova. U Puli se za metar kvadratni tražilo 1330 eura, 0,8 posto više no mjesec ranije. Cijene riječkih stanova na mjesečnoj su razini ostale nepromijenjene, 1365 eura po metru kvadratnom. U Šibeniku se za „kvadrat“ tražilo 1385 eura, što predstavlja porast od 0,1 posto.

U Senju se za jedan metar kvadratni tražilo 1180 eura. No, s druge strane, u Dubrovniku su cijene stanova bile gotovo tri puta više no senjske.
Dubrovnik, grad koji prema statistikama portala Crozilla.com ima najviše cijene stambenih „kvadrata“ tijekom srpnja bilježi 2,5 posto niže cijene stanova no mjesec ranije, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 3391 euro. Dubrovniku se po visini cijene tijekom srpnja „za petama“ našla Opatija gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo čak 3002 eura.

Zagreb i Split se najviše traže

Na portalu Crozilla.com su se tijekom srpnja najviše pregledavali stanovi na području Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke i Zadra. Potencijalni strani kupci također su najveći interes pokazali za stanovima u Zagrebu i Splitu, a zatim i za onima u Crikvenici, Puli i Šibeniku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>