Na godišnjoj razini Zagreb bilježi najveći pad cijena

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su cijene stanova tijekom rujna zabilježile pad na mjesečnoj i godišnjoj razini.
Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako je tijekom rujna, na mjesečnoj razini većina gradova zabilježila pad traženih cijena, a porast bilježe tek Varaždin, Split i Pula. Na godišnjoj razini porast cijena bilježi Split,  a najveći pad bilježe Zagreb i Dubrovnik.

Na godišnjoj razini cijene stanova bilježe pad od 1,8 posto, u odnosu na rujan 2010.godine pale su za  4,3 posto,  zatim 10,4 posto u odnosu na isti mjesec 2009.godine, te 14 posto u odnosu na rujan 2008.godine – pokazuju to analize portala Crozilla.com.

Graf: Kretanje prosječnih traženih cijena stanova tijekom rujna 2008., 2009., 2010., 2011. i 2012.godine (izvor podataka: Crozilla.com)


Splitsk
i stanovi, kojima je, prema podacima portala Crozilla.com, prosječna tražena cijena tijekom kolovoza porasla na 2144 eura po metru kvadratnom, na godišnjoj razini bilježe porast cijena od 0,3 posto, te 2,5 posto na mjesečnoj razini.
Cijene pulskih stanova u rujnu su porasle za 1,9 posto, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 1429 eura.
Do samog početka krize Zagreb je bio veliko gradilište u kojem je značajna potražnja rezultirala napuhanim cijenama stanova, a danas kada velik broj stanova stoji čekajući kupce, njihove cijene padaju. Na godišnjoj razini najveći pad cijena bilježe upravo zagrebački stanovi kojima je cijena pala za 3,4 posto. Na mjesečnoj razini tamošnji stanovi bilježe pad cijena od 0,7 posto, a za jedan metar kvadratni tijekom kolovoza u prosjeku se tražilo 1719 eura.
Najveći pad cijena na mjesečnoj razini bilježi Osijek u kojem su cijene pale 2,8 posto, a za jedan se metra kvadratni u prosjeku tražilo 949 eura.
Lagani pad mjesečnih cijena tijekom rujna zabilježili su Rijeka (0,2 posto), Dubrovnik (-0,3 posto) i Zadar (-0,6 posto). Prosječna tražena cijena stana u Zadru, prema podacima portala Crozilla.com, tijekom rujna iznosila je 1580 eura po metru kvadratnom, a u Dubrovniku dvostruko više, 3136 eura. Metar kvadratni stana u Rijeci tijekom rujna u prosjeku je iznosio 1464 eura.

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena stana: usporedba kolovoz/rujan, te promjena cijena na mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)


Zagreb- Centar bilježi najveći pad cijena


Prema podacima portala Crozilla.com promjena cijene zagrebačkih stanova bilježi negativan predznak, a pritom su najveće promjene vidljive u Centru.

Tablica br.2: Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu, te promjena na godišnjoj i mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)

Pad cijena od 1 posto na mjesečnoj razini bilježe stanovi u središnjem i istočnom dijelu grada. Centar grada bilježi i najveći godišnji pad cijena: 5,6 posto, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog tijekom rujna iznosila je 1945 eura.
Pad cijena od 1 posto na mjesečnoj i godišnjoj razini bilježi istočni dio grada u kojem je tražena cijena metra kvadratnog u prosjeku iznosila 1725 eura.
Stanovi smješteni na zapadnom dijelu grada na portalu Crozilla.com oglašavali su se po prosječnoj cijeni od 1671 euro za metar kvadratni – što je 2,6 posto niže no tijekom lanjskog rujna, te 0,4 posto niže no prošli mjesec.
Novi Zagreb u rujnu je bio jedini dio grada u kojem su cijene na mjesečnoj razini lagano porasle. Prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 1435 eura, što je 0,2 posto više no mjesec ranije, te 3,1 posto niže no u istom mjesecu prošle godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>