Na godišnjoj razini najviše pale cijene stanova u Zagrebu

Statistike portala Crozilla.com za mjesec listopad pokazuju kako su cijene stanova u većini gradova bile nešto niže no mjesec ranije, ali i niže no u istom mjesecu lani.

Potražnja za stanovima na portalu Crozilla.com već je tradicionalno bila najveća na području Zagreba koji je zanimao domaće i strane posjetitelje. Na portalu Crozilla.com tijekom listopada velika je potražnja bila i za stanovima koji se prodaju na području Splita, Pule, Zadra i Šibenika.

cijene stanovaCijene stanova tijekom listopada
Prema podacima portala Crozilla.com cijene zagrebačkih stanova tijekom listopada bilježe najveći mjesečni porast, 2,3 posto, ali ujedno i najveći godišnji pad cijena od 2 posto, dok je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 1587 eura. Mjesečni porast cijena stanova zabilježen je i u Šibeniku gdje su cijene bile za 1,9 posto više no mjesec ranije, a za „kvadrat“ stana u prosjeku se tražilo 1377 eura.
Prema podacima portala Crozilla.com cijene stanova u Zadru na mjesečnoj su razini pale za 2,6 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1814 eura.
Mjesečni pad cijena od 1,5 posto bilježe Pula, gdje se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1309 eura, i Bjelovar gdje je prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana iznosila 927 eura. U Rijeci se za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 1380 eura što je 0,2 posto niže no mjesec ranije.
Najveći mjesečni pad cijena od 4,6 posto tijekom listopada zabilježen je u Splitu gdje se cijena metra kvadratnog spustila ispod 2000 eura, a u prosjeku se tražilo 1976 eura po „kvadratu“. Od 2010. godine ovo je prvi listopad u kojem su se cijene splitskih stanova spustile ispod 2000 eura po metru kvadratnom.

Cijene stanova mnogo niže no u listopadu 2010.godine
Usporedimo li trenutne tražene cijene stanova oglašavanih na portalu za nekretnine i turizam Crozilla.com s onima iz 2010. godine uvidjet ćemo kako se one najčešće kreću silazno.

Graf: Prosječna tražena cijena stanova tijekom listopada 2010.-2014.godine
Crozilla-nekretnine-cijene-stanova-2010-2014

Cijene stanova tijekom listopada 2010. godine u nekim su gradovima bile osjetno više no u istom mjesecu ove godine, a podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su najveće razlike zabilježene u Rijeci, zatim u Puli, Zagrebu pa u Splitu. Riječkim stanovima prosječna tražena cijena u listopadu 2010. godine iznosila je 1689 eura po metru kvadratnom, dok je u istom mjesecu ove godine bila 18,3 posto niža. Usporedimo li isto razdoblje, prosječne tražene cijene stanova u Zagrebu niže su za 13,4 posto, a u Splitu razlika iznosi tek 5,3 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>