Većim stanovima cijena više pada

Cijene najma zagrebačkih stanova u travnju su zabilježile su pad, a prema podacima portala Crozilla.com najviše su pale stanovima najvećih površina.
Na portalu Crozilla.com tijekom travnja najviše su se pretraživali stanovi u Centru, na Jarunu, Črnomercu i u Maksimiru. Prema visini mjesečnog najma, Centar je već dugo najskuplji, a Novi Zagreb najjeftiniji dio grada.
Usporedimo li travanjske cijene najma s onima iz istog mjeseca 2010. i 2011.godine uvidjet ćemo kako su one trenutno mnogo niže nego ranije, a pritom su najviše pale stanovima najvećih površina, dok su najamnine manjih stanova u nekim dijelovima grada čak i porasle.
U usporedbi s prosincem 2011.godine cijene najma tijekom travnja pale su za 4,4 posto, a najveće promjene u cijeni zabilježene su u Novom Zagrebu gdje su 9 posto niže. U odnosu na travanj prošle godine, cijene najma su pale za 2,5 posto, a u usporedbi s istim mjesecom 2010.godine, pale su za 7,1 posto.  Na godišnjoj razini najveći pad u cijenama najma zabilježen je u Novom je Zagrebu, a iznosi 4,8 posto. Najveću razliku u odnosu ovogodišnjih travanjskih cijena i onih iz 2010.godine bilježi Centar u kojem je najam pojeftinio za 11,3 posto.

Tablica: Prosječne tražene cijene najma zagrebačkih stanova od 20-80m², tijekom travnja 2012.godine (podaci portala Crozilla.com)

Stanovi od 20-40 metara kvadratnih

Prosječna najamnina stanova od 20 do 40 metara kvadratnih u Zagrebu je tijekom travnja iznosila 294 eura sto je 2,2 posto manje no tijekom prosinca. Od početka godine najveća je promjena zabilježena na visini najamnina u Novom Zagrebu, a iste su tijekom travnja bile čak 6,8 posto niže no u posljednjem mjesecu prošle godine. Stanovima ovih kvadratura mjesečna je najamnina od početka godine porasla na istočnom dijelu grada za 1,8 posto.
Prema podacima portala Crozilla.com najamnina stanova ovih površina tijekom travnja bila je viša nego u istom mjesecu proteklih godina. Tako je na godišnjoj razini čak porasla za 2 posto, dok je u odnosu na travanj 2010.godine porasla za 1,3 posto. U odnosu na travanj prošle godine najviše su porasle cijene stanova na zapadnom dijelu grada, a razlika iznosi čak 7,1 posto. Velika je razlika vidljiva i na visini najamnine u Novom Zagrebu, gdje je najam u odnosu na travanj 2010.godine poskupio čak za 14,1 posto.


Stanovi od 40-60 metara kvadratnih

Tijekom travnja u Zagrebu su se stanovi ovih površina u prosjeku iznajmljivali po cijeni od 398 eura, što je 3 posto niže no tijekom prosinca. Na godišnjoj su razini cijene pale za 2,8 posto, a u usporedbi s travnjem 2010.godine pale su za 3,5 posto.
Cijene stanova ovih površina osjetno su porasle na istočnom dijelu grada: 1 posto u odnosu na prosinac, čak 4,9 posto na godišnjoj razini i 0,2 posto u odnosu na travanj 2010.godine.
No, najveće promjene u cijenama najamnina u odnosu na travanj 2010.godine bilježe Novi Zagreb u kojem su cijene porasle za 8 posto i Centar u kojem su pale čak za 11 posto.


Stanovi od 60 do 80 metara kvadratnih

Po prosječnoj traženoj cijeni od 502 eura tijekom travnja iznajmljivali su se stanovi od 60 do 80 metara kvadratnih. Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su cijene stanova ovih površina na godišnjoj razini pale za 3,4 posto, a pritom je najveća razlika zabilježena u Centru gdje su cijene pale za 6 posto, dok su  na zapadnom dijelu grada porasle za 1,6 posto.
Travanjske su cijene najma pale za 4,9 posto u usporedbi s istim mjesecom 2010.godine, a najveća je razlika u istom razdoblju zabilježena na stanovima u Centru kojima je cijena pala za 8,3 posto.


Stanovi od 80 do 100 metara kvadratnih

Tijekom travnja stanovi za najam stanova površine od 80 do 100 metara kvadratnih u Zagrebu se u prosjeku tražilo 619 eura, najviša se svota tražila u Centru (786 eura), a najniža u Novom Zagrebu (453 eura).
Travanjske cijene ovako velikih stanova u Novom Zagrebu zabilježile su najveći pad: čak 17 posto u odnosu na prosinac, te 25,7 posto u odnosu na travanj 2010.godine. Na godišnjoj razini najveći pad cijena najma zabilježen je u istočnom djelu grada gdje su cijene pale za 8,8 posto.
Stanovima najvećih površina zbog krize je najviše pala potražnja, a time i cijena najma. Tako su travanjske cijene stanova površine od 80 do 100 metara kvadratnih pale: 9,2 posto u odnosu na prosinac prošle godine, 6 posto na godišnjoj razini, te čak 21,2 posto u odnosu na travanj 2010.godine.

Graf: Kretanje cijena najma tijekom travnja 2010.,2011. i 2012. godine (podaci portala Crozilla.com)

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako je najam poskupio stanovima manjih površina – koji su i najtraženiji, dok su cijene pale velikim stanovima koji su zbog krize postali luksuz pa je i potražnja za njima nešto slabija nego prijašnjih godina.  Smanjenje plaća, pad zaposlenosti i sve ostale „nemani“ koje nas napadaju posljednjih godina, većinu su ljudi natjerale da se odreknu udobnosti velikih stanova i presele u manje i jeftinije, stoga je interes za većim stanovima prisilno pao, a porastao za onima manjih površina, proporcionalno s interesom padala je i rasla cijena njihovog najma.

MOLIMO VAS DA PRI PREUZIMANJU INFORMACIJA IZ ČLANKA OBAVEZNO NAVEDETE IZVOR (Crozilla.com), TE DA STAVITE LINK NA OVAJ TEKST!

Komentari
  1. 10 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>