Kvadrat zemljišta može se kupiti već za 1kn

U posljednje se vrijeme o nekretnina uglavnom govori u kontekstu osjetnog poskupljenja i vrtoglavo visokih cijena, no valja računati kako ipak postoje područja na kojima cijene, unatoč porastu prodaje, ipak nisu „otišle u nebo“. Takva je situacija s tržištem nekretnina na području Like i Ličko-senjske županije.

zemljiste-crozilla
Pozitivne promjene na tržištu nekretnina lani su se osjetile u većini zemlje, a vidljive su i na području Like i Ličko-senjske županije. „Zabilježen je porast prodaje nekretnina za nekih 20 posto, većinom zbog prodaje jeftinog poljoprivrednog zemljišta, dijelom kuća iz obnove, nešto manje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i jedan dio prodaja stanova i apartmana.“– rekao je za oglasnik Crozilla.com Ivan Bižanović, direktor i vlasnik agencije Lika nekretnine d.o.o..
Na području Ličko-senjske županije, na oglasniku Crozilla.com tijekom 2019. godine najviše su se pretraživale kuće, a zatim apartmani i stanovi. Osim domaćih, interes za nekretninama na tom području pokazali su i potencijalni strani kupci, a pritom su oglase najviše pretraživali oni iz Njemačke i Slovenije.
Nije novost da lokacija prodaje nekretninu, tako se i na ovom području najtraženije nekretnine nalaze upravo na atraktivnim lokacijama poput prvog reda uz more ili rijeku.
Prema riječima Ivana Bižanovića, na ličkom je području lani bilo mjesta na kojima su cijene nekretnina padale, dok su na drugim lokacijama u isto vrijeme rasle. U padu su cijene poljoprivrednog zemljišta koje je bilo od 1-5 eura po kvadratu, a danas se kvadratni metar može kupiti od 1 kn do 2 eura. Bilježimo i pad cijene obiteljskih kuća zbog sve veće migracije selo-grad ili odlaska u inozemstvo.“ Bižanović dodaje kako cijene apartmana, te kuća i stanova niti na moru ne rastu već negdje i padaju. Cijene rastu, kako kaže, samo u prvom redu do mora za kojima je velika potražnja, te za kućama, vikendicama i zemljištem u prvom redu do rijeka, jezera ili na nekim proplancima ili brdašcima.

Subvencije na ovom području nisu donijele mnogo dobra

Velik utjecaj na tržište nekretnina prošle su godine imale državne subvencije za stambene kredite. Evidentno je da su na velikom dijelu zemlje potaknule potražnju i prodaju nekretnina, no to nisu jedine „posljedice“ koje su ostavile na tržište, a prema riječima Ivana Bižanovića, na ličkom tržištu nisu donijele mnogo pozitivnih promjena: „Subvencije su kao svugdje, napravile nered na tržištu i ništa dobro u Lici nisu donijele. Dapače Lika je manje zastupljena u odnosu na cijelu Hrvatsku , a što je suprotno onome čemu su bile namijenjene subvencije. Iste je trebalo više davati i usmjeriti na Liku i Slavoniju – regije iz kojih se iseljavaju mladi, a i cijele obitelji do 45 godina. Ovaj kraj propada ne samo zbog neulaganja u gospodarski sektor nego i starosti stanovništva i velikog broja starijih osoba koje umiru, djeca se ne rađaju, smanjuje se broj i stanovnika i radno sposobnih građana koji bi mogli kupovati nekretninu. Nema stalnog zaposlenja, nema kredita i nema kupovine nekretnine.“– rekao je Bižanović za Crozilla.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>